Vezető hírek

2022.05.07. 13:44

Patkódobás, lányrablás és szekértolás – tízpróbát tartottak (Galéria)

Rendesen próbára tették az erejüket és a fittségüket azok, akik szombaton részt vettek a Tanyasi tízpróbán a zsombói-szatymazi-balástyai határ közelében, Barátpuszta mellékén. A szekértolás volt a legnehezebb, de a patkódobással is meggyűlt többeknek a baja. Még Székelyföldről is voltak versenyzők.

Munkatársunktól

Vásárhejj, Tanyasiak, Hun vitézek, H(Sz)ivatal, Székelyek, Dijóósgyőr – nem, nem felejtettünk el helyesen írni, és a korrektorunk se ment szabadságra, hanem ezek mindegyike azoknak a csapatoknak a neve, amelyek tagjai próbára tették erejüket és fittségüket szombaton a zsombói-szatymazi-balástyai határ közelében, Barátpuszta mellékén. Tanyasi tízpróbát tartottak Görgényi Gábor kis birtokán, mely lelkes szurkolók kiabálásától volt hangos.

Nagyon jól isztoook! Jó a részidő! – így indult a biztatás az első versenyszám előtt, mely a szekértolás volt, és amely előtt a férfiaknak egy üveg sört, míg a nőknek egy üveg szénsavas vizet kellett meginni. Mint később kiderült, ez nehezítés volt, ugyanis Szabó Sándor szervező szerint minél kevesebb folyadékot fogyaszt egy versenyző a feladatok előtt, azokat annál könnyebben tudja teljesíteni. Szép nagy kört kellett menni a szekérrel, melyet egy ember irányított elöl, hátulról pedig öten-hatan tolták úgy, hogy rajta ült Adamik László versenybíró, a hátsó részen pedig az ellenfelek közül öten.

Toljátooook! Meg ne állj a célig! – zengett szombat délelőtt. A szekértolás után jött az akadálypálya, a patkódobás, a lányrablás, a tuskódobás, a talicskatolás, a rúdtartás... Soroljam még? A tanyasi lányoknak kvízzel is készültek a szervezők, melynek kitöltése után az egy 200-as szög beverésével is meg kellett birkózniuk. Végül az ősi magyar játék és a kötélhúzás következett. Eközben bográcsban pörkölt, krumplis tarhonya és babgulyás főtt, míg desszertnek óráspalacsinta készült. Volt még szekerezés és szalmabála-pályán foci is.

Adamik László lapunknak elmondta, hagyománnyá vált a tízpróba, mely Hódmezővásárhelyről indult, onnan vették át, idén pedig már tizedik alkalommal szervezték meg a Szatymaztól néhány kilométerre lévő tanyán. Úgy véli, a szekértolás a legnehezebb versenyszám, de a patkódobás sem egyszerű, még ha sokan úgy is vélik, hogy 4 méterről könnyű betalálni. Szabó Sándor kérdésünkre elárulta, Székelyföldről, Miskolcról, Vásárhelyről és Szatymazról is érkeztek a versenyzők. Megjegyezte, a program célja, hogy jó hangulatban, családias légkörben kapcsolódjanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!