A világ egyik legrangosabb tudományos testületében kapott helyet

2022.06.17. 20:32

A francia Tudományos Akadémia tagja lett Karikó Katalin

Élőben közvetítette a Szegedi Tudományegyetem a közösségi média-felületein Karikó Katalin előadását, amelyet a francia Tudományos Akadémia június 14-i ünnepi ülésén tartott. Az SZTE kutatóprofesszora ugyanis a patinás tudományos társaság tagja lett, a ceremónián megjelent Habsburg György, valamint az SZTE rektora, kancellárja és több vezetője is.

Delmagyar.hu

A francia Tudományos Akadémia ünnepi ülésén tagjává választotta Karikó Katalint. Fotó forrása: SZTE

A francia Académie des Sciences tagjává választották Karikó Katalint. A Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, az mRNS orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű biokémikus mellett 15 kutató lett a francia tudós testület új tagja - derült ki az SZTE sajtóközleményéből. A 2022. június 14-i beiktatási ceremónián, Karikó Katalint köszöntve, megjelent Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete; Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára; valamint Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár, továbbá a Szegedi Tudományegyetem több vezetője.

Forrás: SZTE

Az Académie des Sciences új tagjai képviselik hazájuk tudományos világát is: előadást tartott például amerikai, belgiumi, izraeli, németországi, spanyol, svájci és svédországi tudós. A 16 új akadémikus fele kutatónő. A francia tudós közösség és a közvélemény kitüntetett figyelemmel kíséri, sokféle módon elismeri Karikó Katalin kutatói teljesítményét. A francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített róla dokumentumfilmet. „A nő, aki megmentheti a világot” című alkotást magyar nyelvű felirattal tette elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között. 

Forrás: SZTE

Karikó Katalin a 24. L’Oréal-UNESCO Nemzetközi Díj a Nőkért és a Tudományért kitüntetettje. A francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést is a törékeny mRNS-molekulával foglalkozó magyar biokémikusnak ítélték. A díjátadó ceremóniákra 2022 júniusában visszatér a francia fővárosba Karikó Katalin, majd részt vesz a L’Oréal–UNESCO női tudósokat elismerő rendezvény-sorozatán.

Párizs adott otthont 2022. június 14. és 17. között az European University Alliance for Global Health (EUGLOH) öt egyetemet egyesítő szövetség éves csúcstalálkozójának. Ebből az alkalomból érkezett a francia fővárosba a Szegedi Tudományegyetem delegációja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!