Vezető hírek

2022.06.05. 19:00

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok a nyárra

A fesztiválozás a kikapcsolódást szolgálja, éppen ezért ne engedjük, hogy valamely élelmiszer, ital fogyasztása elrontsa a szórakozást. Ebben segít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója, amelyben összegyűjtötték a legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályokat, amelyek betartásával megelőzhetők az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

K. A. R.

Fotó: Nagy Balázs

Az egyik legfontosabb betartandó szabály egy fesztiválon, hogy csak megbízható árustól vásároljunk ételt. A vásárló nem lát be az üzlettér mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi- e, megeszi-e az ételt. Legyünk igényesek, és válogassuk meg, hogy kitől vásárolunk. Milyen az ideális élelmiszerárus? Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok. A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti. Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben, és nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is. Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja. A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal beszámolója szerint fogyasztóként mi magunk is sokat tehetünk az ételmérgezés megelőzésében. Étkezés előtt mossunk kezet, ha erre nincs lehetőség, akkor használjunk kézfertőtlenítő kendőt. Csak forrón tálalt melegételt, hűtőben tárolt hidegételt fogadjunk el. Jelezték, a frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos, míg a tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata. Ne fogyasszuk el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű, és ugyanígy veszélyes a langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel is. A melegben a baktériumok szaporodásnak indulnak és megbetegedést okozhatnak. 

A hivatal jelezte, az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell. Súlyosabb tünetek – hányás, láz, gyakori vagy véres hasmenés – esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, de enyhe tünetek esetén is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek. 

Fesztiválozás közben se feledkezzünk meg a folyadékbevitelről. Lehetőleg minél több ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt fogyasz­szunk. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, csak még szomjasabbá tesz. Fontos, hogy a vizet vagy az üdítőt ne helyettesítsük energiaitallal, és azt ne fogyasszuk alkohol, gyógyszer, étrend-kiegészítő mellé. Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!