Együttműködik az egyetem és a szakképzési centrum

2022.06.16. 18:39

Életpályát kínálnak a diákoknak

Képzési célú megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum. Az együttműködés célja, hogy támogassák a Dél-Alföldi régióban élő fiatalok szakirányú továbbképzését és a régióban történő elhelyezkedésüket. A megállapodásnak köszönhetően egy olyan életpályamodellt kínálnak a diákoknak, ami a szakképző iskolától az egyetemen át a munkaerőpiaci elhelyezkedésig vezeti őket.

Majzik Attila

A Dél-Alföldi régióban élő fiatalok szakirányú továbbképzését és a régióban történő elhelyezkedésüket támogatja az egyetem és az agrárszakképzési centrum együttműködése. Fotó: Majzik Attila

Együttműködési megállapodást írt alá Csongrádon Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója és Bíró István, az Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja. A megállapodás értelmében együttesen fejlesztik tovább a mérnöki életpályamodellt, valamint közösen szélesítik a duális partnervállalati kört, ezáltal támogatva a képzési szinteken átívelő duális képzést.

Hatékony segítség mindkét félnek

A megállapodásunk lényege, hogy szorosabbra fűzzük az agrárszakképzési centrum és az egyetem közötti szakmai együttműködést. Ettől azt várjuk, hogy az elkövetkezendő időben hatékonyabban és eredményesebben tudja segíteni mind a két félnek az oktatási tevékenységét. Az együttműködés legfontosabb eleme, hogy olyan lehetőséget biztosít a szakképzésben tanuló diákok számára, hogy amennyiben ők elkötelezettek arra, hogy tanulmányaikat a felsőoktatásban folytassák, akkor ezt megtehessék – emelte ki Horváth József.

A pályaorientációt is segíti

Mint az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy a szakképzésben megszerzett tudáselemeket elismerjék az egyetemi tanulmányaik során kreditbeszámítás formájában. Több olyan szakképző intézményünk is van, amely közös képzési területet tud képezni az egyetem mérnöki karával. A mezőgazdasági gépésztechnikusok akár gépészmérnöki diplomát szerezhetnek, az élelmiszer-tudomány területén pedig a szakképzésben tanulók élelmiszermérnökök lehetnek – tette hozzá Horváth József.

A főigazgató kiemelte, ennek az együttműködésnek a kiteljesedése az általános iskolások iskolaválasztását, a pályaorientációt is segítheti: a szakképzést választók a felsőoktatásban tudják kamatoztatni a tudásukat, emellett a szakképzésben is van lehetőségük a duális képzésbe becsatlakozni.

A cél: helyben tartani a fiatalokat

Az együttműködés további célja, hogy támogassa a Dél-Alföldi régióban élő fiatalok szakirányú továbbképzését és a régióban történő elhelyezkedésüket a mérnöki életpályamodell további fejlesztésével, hangsúlyozta Bíró István. Közös szándékunk, hogy szeretnénk a fiatalokat itt tartani a régióban. Ha Budapestre vagy még távolabb kerülnek, akkor már nehezebben találnak vissza. Olyan lehetőségeket kínálunk nekik a régióban, ami itt tartja őket. Életpályát építünk, valós lehetőségeket vázolunk számukra, amely a szakképzéssel kezdődik, és az egyetemen folytatódik. Körülbelül hatvan partnervállalattal rendelkezünk, amelyek várják a fiatalokat a duális képzésben, valamint a frissen végzett mérnököket is – egészítette ki az egyetem mérnöki karának dékánja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!