Vezető hírek

2022.06.08. 07:00

Ezekkel szereljük fel a biciklit, hogy ne büntessen a rendőr

Egy sor szabályt kell betartania annak, aki biciklivel indul útnak, azaz részt vesz a közlekedésben. Nem mindegy például, hogy milyen lámpákkal van felszerelve a kerékpár, de az sem, hogy milyen hangot ad ki a csengő.

Suki Zoltán

Nem mindegy, hogy hol és milyen biciklivel tekerünk. Archív fotó: Kuklis István

Szegeden és a megyében amúgy is sokan bicikliznek nap mint nap, de ahogy javul az idő, még több kerékpáros bukkan elő. Egy azonban so­kukban közös: nem feltétlenül tudják, hogy mikkel kell felszerelniük a járművet, és hogy hol tekerhetnek vele. 

A rendőrség azon túl, hogy rendszeresen tart úgynevezett „bike safe” regisztrációt, már többször is felhívta a figyelmet arra, hogy mik azok a felszerelések, amiknek mindenképp lenniük kell a bicikliken. Nem teljesíthetetlen a kérésük egyébként, ráadásul ezek az alkatrészek nagyban segítik a biztonságos közlekedést. 
Az áruházakban a bicikliket elsősorban sportszerként forgalmazzák, a kerékpárosoknak kell gondoskodni a kötelező tartozékok meglétének ellenőrzéséről, szükség esetén azok beszerzéséről és felszereléséről. 

Tehát – ami talán az egyik leg­­egyértelműbb – kell egy megbízhatóan, stabilan mű­kö­­dő kormányberendezés, és száraz és nedves időben egyaránt hatásos, két, egymástól függetlenül működtethető fék, amely közül az egyik az első, a másik a hátsó kereket lassítja. 

A világítás már kicsit bonyolultabb, ott is vannak szabályok. Előre egy fehér vagy kadmiumsárga színű fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható első lámpa és egy fehér színű, nem háromszög alakú fényvisszaverő is kell. 

A hátsó lámpától elvárás, hogy piros színű legyen, és az is legalább 150 méterről látható legyen. Emellé ugyancsak fel kell szerelni egy vagy két piros színű, nem háromszög alakú hátsó prizmát. 

Aki szabálykövető akar lenni, annak fel kell szerelnie a bicikli kerekeit is. Legalább az elsőre kell rakni két borostyánsárga küllőprizmát. 

A fentiek közül az első és a hátsó világítás az egyik legfontosabb kerékpártartozék. A hatóság annyi könnyítést enged, hogy a lámpák elhelyezhetők a kerékpáros ruházatán is, fényük lehet folyamatosan világító vagy villogó. Lakott területen kívül pedig kötele­­ző a láthatósági mellény is. 

A csengőről csak annyit, hogy csak csengő hangot adhat ki, és természetesen az is kötelező. 

Ha pedig mindezek megvannak, már csak arra kell figyelni, hogy a közlekedési szabályokat kerékpárral is be kell tartani. 

A leggyakoribb szabálytalan­ságok közé tartozik, hogy sok bicikliző kerékpárútként használja a járdát, amellyel ve­­szélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket. Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpár­út vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell biciklizni. 

Ezeken kívül persze még egy sor szabály vonatkozik a biciklisekre, amit ha nem tartanak be, akkor több tízezer forintos bírságra is számíthatnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!