Vezető hírek

2022.06.07. 09:18

Grúz és német embercsempészek letartóztatását indítványozták

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség hétvégi ügyeleti tevékenysége során letartóztatását indítványozta annak a három férfinak, akik három esetben összesen 55 illegális határátlépő csempészésében működtek közre.

delmagyar.hu

Illusztráció: Csapó Balázs

 A megalapozott gyanú szerint a német férfi azért érkezett Magyarországra egy tehergépkocsival, hogy illegális határátlépőket csempésszen Ausztriába. Az ismeretlenül maradt megbízóitól kapott utasításoknak megfelelően a gyanúsított 2022. június 4. napján hajnalban, Mórahalom külterületén felvett az általa vezetett autóba 45 szír állampolgárt. 

Röviddel az elindulás után a rendőrök igazoltatták a férfit, előállították, majd őrizetbe vették. A gépkocsi zárt, ablaktalan, szellőzés nélküli, szűk rakterébe bezsúfolt illegális határátlépők testi-lelki szenvedésnek voltak kitéve, mert röviddel az elindulás követően már tapasztalták a nehézlégzés első tüneteit. 

A két grúz gyanúsított szintén azért érkezett egy-egy cseh és lengyel honosságú gépkocsival Mórahalom külterületére, hogy a mások által a szerb-magyar határon átjuttatott illegális határátlépőket csempésszenek az unió belső területei felé. 

A két gyanúsított 2022. június 3. és június 4. napján vett fel az általa vezetett járműbe 5-5 török és szír állampolgárt, azonban a rendőrök röviddel az elindulást követően feltartóztatták, majd őrizetbe vették őket. A gyanúsítottak egyike megpróbált elmenekülni, de rövid idő múlva sikerült őt elfogni. A gyanúsítottak utasai a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek.

A több személynek segítséget nyújtva illetve a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásokban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére. Az ügyészi indítványoknak a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója helyt adott és elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását. A bíróság végzései nem véglegesek, azokkal szemben a gyanúsítottak és védőik a szabadlábon védekezés érdekében fellebbezést jelentettek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!