Vezető hírek

2022.06.13. 11:52

Kerékpártúrával kötik össze Szegedet Temesvárral

Bárki csatlakozhat a Bartók kerékpártúrához hétvégén, melyet Szeged és Temesvár között rendeznek meg. A részleteket hétfőn sajtótájékoztatón ismertették, ahol kiderült, új híd épülhet Magyarcsanádnál, a tervek már elkészültek.

Kiss Anna

Illusztráció: Arany Gábor

Bartók kerékpártúrát szervez június 18-án és 19-én a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a temesvári Várbástya Egyesülettel közösen. 

Ezt Csáki Béla, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke jelentette be hétfőn, aki elmondta, tavaly év végén kereste meg a megyei önkormányzatot Tamás Péter, hazánk temesvári tiszteletbeli konzulja a túra ötletével. Megjegyezte, mindenképp fontosnak tartották, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, mellyel megerősítik Szeged és Temesvár testvérvárosi, valamint Csongrád-Csanád és Temes megye testvérmegyei kapcsolatát.

Az alelnök közölte, a túrával szeretnék felhívni a figyelmet a határtérség közlekedési infrastruktúrájának fejlesztési lehetőségeire is. Csáki Béla jelezte, megyénkben már csak Makónál hiányzik egy szakasz a határhoz vezető kerékpárútból, Temes megyében azonban még szükség van több építkezésre.

Tamás Péter, hazánk temesvári tiszteletbeli konzulja hangsúlyozta, kulturális jelleget is szeretnének adni a túrának, ezért szombaton Nagyszentmiklóson, Bartók Béla szülővárosában magyarországi együttesek lépnek majd színpadra, vasárnap pedig Makón és Újszentesen lesz kulturális program.

Kiemelte, arra is szeretnék felhívni a figyelmet a hétvégén, hogy még több határátkelőre van szükség. Szombaton a kerékpárosok a magyar-szerb-román hármas határnál lépik át az országhatárt, ezért Kübekháza és Óbéba között ideiglenes átkelőt nyitnak, míg vasárnap Magyarcsanádnál, az egykori Szent Gellért-híd megmaradt pillérjei közelében alakítanak ki egy határátkelési pontot, a Maros folyón való átkelésben pedig a Magyar Honvédség segít a PTSZ-M lánctalpas könnyű úszógépjárművel.

Csáki Béla ehhez kapcsolódóan bejelentette, elkészültek a tervei annak a hídnak, mely a régi pillérektől pár száz méterre épülne meg a Marosnál.

A hagyományteremtő túra első napján a kerékpárosok a Temesvár-Nagyszentmiklós-Kübekháza-Szeged, a második napon pedig a Szeged-Makó-Magyarcsanád-Nagyszentmiklós-Temesvár útvonalat teszik meg. 

A tekerésen bárki részt vehet, akár annak csak egy szakaszán is. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!