Nemzeti Összetartozás Napja

2022.06.03. 14:19

Királyhalommal együtt emlékeztek Ásotthalmon

Királyhalom polgármestere úgy fogalmazott, Trianon olyan volt Magyarországnak, mint amikor a bokszoló padlót fog, de a bíró nem állítja meg a meccset.

Munkatársunktól

Királyhalmi néptáncos fiatalok műsora. Ásotthalom és testvértelepülése, Királyhalom együtt rendeztek megemlékezést pénteken Ásotthalmon, a Délvidéki Emlékparkban. Fotó: Arany T. János

Nem lehet egy népet, egy nemzetet úgy megalázni, mint ahogy az első világháború után a vesztes oldalra egyébként saját akaratán kívül kerülő Magyarországot megalázták. Európa azóta sem talál magára, a mai napig hiába küzd azért, hogy visszakerüljön a vezetők közé. Sőt, mindaz, ami most Ukrajnában történik, az is az elhibázott 20. század következménye – jelentette ki Toroczkai László, országgyűlési képviselő pénteken a határhoz közeli Délvidéki emlékparkban tartott megemlékezésen. A Nemzeti Összetartozás Napján a határ menti település idén is testvértelepülésével, Királyhalommal együtt emlékezett. 

Mi, akik itt élünk a határ két oldalán, meg tudjuk mutatni azt, hogy tudunk úgy élni, hogy ez a határ nem választja el a magyart a magyartól. Ez a rendezvény erről is szól – tette hozzá.

Katona Róbert, Királyhalom polgármestere úgy fogalmazott, Trianon olyan volt Magyarországnak, mint amikor a bokszoló padlót fog, de a bíró nem állítja meg a meccset. Azt mondta, ekkora igazságtalanságra a világon nincs példa. 

A határok csak a fejekben léteznek. Ha ott tisztaság van, kimondhatjuk, hogy a magyar nemzetet nem lehet szétválasztani. Már a családban el kell kezdeni a magyar nemzeti öntudatra nevelést, akkor lesz a magyar nemzet egységes és erős – fogalmazott beszédében az észak-bácskai falu polgármestere. 

A megemlékezésen közreműködtek a helyi és a királyhalmi népdalkör tagjai, az iskolások és a királyhalmi néptáncosok. A műsor után a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a Magyar Mártíromság Emlékművénél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!