Újszentiván

2022.06.18. 08:35

Orvosolnák az óvónőhiányt

Komoly gondot okoz Újszent­iván óvodájában a szakemberhiány, amelyre most a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje megoldást talált a Szegedi Tudományegyetem pedagóguskarának dékánjával közösen. Az SZTE képző- és gyakorlóhelye lesz az újszentiváni óvoda, amelyet így mintaintézménynek nyilvánítanak.

K. A. R.

A szegedi egyetem képző- és gyakorlóhelye lehet az újszentiváni óvoda. Illusztráció: Ádám János/MW

Július 3-án időközi választást tartanak Újszentivánon, ugyanis a képviselő-testület feloszlatta magát, miután Putnik Lázár polgármestert letartóztatták hivatali visszaélés gyanújával. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, Ulbert Mónika jogász lesz a Fidesz polgármesterjelöltje a településen, aki most azonnali megoldást talált az újszentiváni óvónőkrízisre Döbör Andrással, a Szegedi Tudományegyetem pedagóguskarának dékánjával. 

Ulbert Mónika közösségi ol­dalán arról számolt be, hogy pedagógiai szakmai napot tartottak a helyi civil házban, amelyen érdemi egyeztetést folytattak az Újszentiván nevelési-oktatási intézményeit érintő problémák, lehetőségek vonatkozásában. Azt írta, hogy a legsúlyosabb gond jelenleg a pedagógushiány, amelyre az egyetem végzősei, későbbiekben pedig a gyakorlatra kötelezett hallgatóság jelenthet megoldást. 

Hozzátette, Döbör András dé­­kán a korábbi, hosszú távú civil együttműködésekre alapozva bizalmat szavazott programjának és a Fidesz–KDNP szakértői képviselőcsapatának, valamint felajánlott egy hosszú távú együttműködési lehetőséget az új testület és az egyetem között. Ennek részeként Újszentiván óvodája mintaintézményként egyetemi képző- és gyakorlóhelyként működhet a jövőben, ami az eddigi gyakorlatok szerint lehetőséget nyújt a végzős hallgatóknak, hogy kezdő munkahelyként Újszentivánt válasszák. Hosszú távú helyben maradásukat számos ötlet, lehetőség segítheti elő – részletezte a polgármesterjelölt. 

Megjegyezte, a jelenlegi, akut szakemberhiányra megol­dást jelenthet még egy aktív promóció a következő hetekben az SZTE-n végző, csaknem 60 pedagógus körében, akik közül tudható, hogy többen is Szeged vonzáskörzetében tervezik a jö­vőjüket. Ez szeptemberre már megnyugtató megoldást hozhat az aggódó szülőknek. 

A szakmai nap részeként a pedagógiai intézményt vezető Révész Rozália is örömteli hírről számolt be, miszerint lezajlott a település nevelési intézményeinek átfogó szakmai ellenőrzése, amely dicséretes eredményt hozott, pontot téve ezzel a politikai ellenlábasok által híresztelt, fiktív szakmai hiányosságok körüli vitákra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!