Kis homokháti faluból jutottak el a nemzetközi piacra

2022.06.27. 08:40

Tízéves a Zákányszékről indult Zabosfa

Májusban ünnepelte 10. születésnapját a zákányszéki Zabosfa KerTÉSZ Kft. A Kazi Péter által vezetett zöldség- és gyümölcstermelő vállalkozás az ország egész területére, valamint Franciaországba, Ukrajnába, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába, Lengyel- és Németországba is szállít élelmiszert. Különös hangsúlyt fektetve a biotermesztésre, 576 kamionnyi biozöldséget és -gyümölcsöt értékesítettek a tavalyi esztendő folyamán.

Munkatársunktól

Kazi Péter, a tízéves Zabosfa KerTÉSZ Kft. ügyvezetője azt mondja, valami maradandót szeretett volna alkotni, amire két fia is büszke lehet. Fotók: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Hiszel abban, amit csinálsz. Sokat gondolkodtam ezen, mert édesapám, Kazi Imre pél­­dául más beállítottságú volt. Amikor a sikeres Fényes vendéglőt csinálta a faluban, hívták Szeged legjobb helyeire szakácsnak, de nem ment, amit gyerekként sose értettem. Régóta bennem van, hogy valami maradandót szeretnék alkotni, amire a fiaim is büszkék lehetnek – válaszolta Kazi Péter arra a kérdésre, hogy mi lehet a titka annak a kis családi vállalkozásnak, ami egy kis homokháti faluból nőtt ki a nemzetközi piacon is jelen lévő céggé. 2018 májusában nyitották meg az első zöldségboltot Zabosfai Zöldséges néven, Zá­kányszéken. A boltok kínálatában elsősorban helyi termelők zöldségei és gyümölcsei szerepelnek. 

Küzdelmes év áll a csapat mögött 

Az utolsó év azért küzdelmes volt, de sok mindenkinek sok mindent köszönhetek – folytattuk ezzel a témával a beszélgetést a Dugonics tér egyik sarkában, a Zabosfai zöldséges és kávézó teraszán. Péter azt mondta, a biozöldség és -gyümölcs adott nekik egy hatalmas lendületet, nem is kellett keresni a piacot. 2012-ben in­­dult a Zabosfa, akkor Péter ve­­zetőként, ha kellett, csomagolt, fuvarozott és takarított is. Aztán csatlakoztak sorban a kollégák. 

A megyében több boltjuk van, az ország összes multijában ott vannak az általuk forgalmazott termékek, és már külföldre is exportálnak.
Forrás: Karnok Csaba

Hálás vagyok a kollégáimnak, mert számíthatok rájuk. Sokan közülük már 8-9 éve velünk vannak, jóban-rossz­ban. Nagyon szeretem őket – mondta. Mára a cégnek több saját boltja, illetve a webshopja is működik, és országosan az összes nagy áruházban elérhetőek a termékeik. 

A rövid ellátási lánc az egyik titok 

Azért, hogy a következő generációk is sokáig élvezhessék a természet gyümölcseit, Kazi Péter és csapata kiemelten foglalkozik az ökológiai lábnyomuk csökkentésével. Ezért is fontos számukra a minél rövidebb ellátási lánc működtetése. Azaz törekednek arra, hogy a biozöldségek és -gyümölcsök minél rövidebb úton kerüljenek a fogyasztókhoz. Az előrecsomagolt salátakeverékeknél a csomagolást igyekeznek fenntarthatóvá tenni, kukoricakeményítőből és más lebomló anyagokból állítják elő a zacskókat, valamint több más terméküknél is környezetkímélő csomagolástechnikákat használnak. 

Homoki krumpli Franciaországba 

A környék mezőgazdasága ha­­­tározta meg az idén tízéves Zabosfa termelését is. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy ők maguk nem termelnek, hanem termelői csoportokkal dolgoznak együtt. A homoki burgonya termesztése a legjelentősebb, még Franciaországba is exportálnak belőle, ezt követik az olyan gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, a petrezselyemgyökér és a zeller. A biotermesztést egy zákányszéki bioőszibarack-termelővel kezdték el közösen, majd fokozatosan bővítették a bionövényeik sorát. 

Mivel a süteményekhez sok gyümölcs kell, idővel építettek erre egy egész kis cukrászmanufaktúrát is, egy zákányszéki család süti a boltban kapható finomságokat.
Forrás: Karnok Csaba

A süteményektől egészen a biosmoothie-ig 

Időközben a profiljukat is bővítették. Mivel a süteményekhez sok gyümölcs kell, építettek erre egy egész kis cukrászma­nufaktúrát, amelyben egy zá­kányszéki család süti a boltban kapható süteményeket. Bio­­­smoothie-t is készítenek, az élelmiszermentés jegyében új üzemükben felhasználják azokat a biogyümölcsöket, amelyek már másképp nem juthatnának el a fogyasztókhoz, így viszont tökéletesek. Az alapot mindig egy helyi gyümölcs adja, amelyhez az izgalmas ízvilág kedvéért fűszernövényeket, gyógynövényeket tesznek. 

Ökokert program és közösségépítés 

A közösségépítés is fontos a Zabosfa számára, ezért is indították el a fiatal generációt a képernyők elől kimozdító, étkezési szokásait fejlesztő, öngondoskodását elősegítő Ökokert programot. A zákányszéki cég támogatta két iskolakert létrehozását, az itt zajló oktatást. Segítik a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei szervezetét is, a vér­adásokat adományokkal támogatják, és az ukrajnai háborúval kapcsolatos humanitárius tevékenységüket is segítik. 
 

Zabosfa legendája

Zákányszék a legősibb feljegyzett nevét a Zákány családtól kapta. A családnak jószágai, birtokai voltak a település területén, amely két részre oszlott: Felső- és Alsótanyára. A tanyavilágot kapitányságokra osztotta fel a város hatósága, amelyek kapitánya egy-egy jómódú gazda volt. Zákány kapitányság Szeged Alsótanyához tartozott. A kapitányság központjában Zabosfa néven alakult ki a mai község elődje, Lengyelkápolna. A Zabosfa név érdekes helyi hagyományon alapul. Valamikor a legenda szerint egy öreg nyárfa állt ott, amelynek odvából mindig kikelt néhány szál zab. Csodával magyarázták ezt az emberek, innét a helységrész Zabosfa elnevezése. A másik legenda szerint, amikor Rózsa Sándor Papp Pál tanyáján járt, hogy kedvesét meglátogassa, este a lovát a ház mellett magasodó tölgyfához kötötte, és zabot szórt elé. Azután a fa mohás odvából évekig nőtt a zab. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!