Vezető hírek

2019.12.18. 17:49

A Szeviép-ügy egyik védőjének felesége is szignálhat ügyeket a törvényszéken

Nagy Andrea, igazgatási feladatok ellátásával megbízott törvényszéki bíró is jogosult ügykiosztásra a Szegedi Törvényszéken – írja a Pestisrácok.hu. A lap szerint Nagy Andrea Szilágyi János ügyvéd párja, aki egyébként a védője a Szeviép-ügy egyik vádlottjának.

Munkatársunktól

 

Szerdai sajtótájékoztatóján Halász János, a Fidesz frakció szóvivője arról beszélt, hogy „sokakkal együtt megdöbbenve látták, hogy a Szegedi Törvényszék másodfokon felmentette a Szeviép-ügy vádlottjait, és a Fidesznek meggyőződése, hogy erősen felmerül a bírói korrupció gyanúja a Szeviép-ügyben” – idézte a Magyar Nemzet.

Tovább folytatta cikksorozatát a Pestisrácok a Szeviép-perben felmentő ítéletet hozó bírói tanácsról, és most egy újabb összefüggésre bukkant. A lap most a Szegedi Törvényszék ügykiosztási gyakorlatát boncolgatja. Azt írták, hogy a törvényszék honlapján részletes tájékoztató olvasható arról, hogy az ügyelosztási rendet a törvényszék elnöke határozza meg.

Ebben azt találták, hogy a Büntető Kollégium esetében ügykiosztásra jogosultak Nagy Andrea, igazgatási feladatok ellátásával megbízott törvényszéki bíró.

Az ügyvéd párja

Kiderítették, hogy Nagy Andrea Szilágyi János ügyvéd párja. Szilágyi János pedig a Szeviép-ügy harmadrendű vádlottjának az ügyvédje, ráadásul Szilágyi János nem csak a Szeviép-vezért képviseli és ezért teljesen abszurd, hogy a felesége, élettársa osztotta ki az önkormányzatnak lekötelezett bíróknak másodfokon az évtized egyik legdurvább gazdasági büntetőügyét – írja a portál.

Azt is írják, hogy több olyan szerződést is találtak, amelyen Szilágyi János szerepel a Botka László vezette szegedi önkormányzat cégeinek képviselőjeként. Szilágyi János a jogi képviselője a Környezetgazdálkodási Kft-nek és a a Szegedi Vásárcsarnok és Piac Üzemeltető Kft-nek.

Az ügyvéd képviselte az önkormányzat cégét többek közt a nagy botrányt kiváltó Mars téri piac ügyben.

Önkormányzati ügyek

A lap megkereste a Szegedi Törvényszéket az ügyek elosztásával kapcsolatban, és egy újabb furcsaságra bukkant. A törvényszék azt írta nekik, hogy a Szeviép-ügyet 2. Bf. tanácsra szignálták ki. Ebben azonban Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró, Nógrádi Beáta törvényszéki bíró és Kemenes Krisztián szerepel. Nóvé Ágnes viszont nem, pedig Nógrádi Beáta helyett ő ült tanácsban. A lap azt is megjegyzi, hogy több okból kifolyólag is lehet változtatni a tanács összetételén, erről viszont a válaszában nem írt a törvényszék.

A cikkből kiderül, hogy a Szegedi Törvényszék holnapján elérhető ügyelosztási rend szerint, azért az elnök felel. Ha bármilyen okból az ügyelosztásra kijelölt bíró személyén változtatni kell, az is ebbe a körbe tartozik, tehát elnöki felelősségi kör.

Vállakozások és lakásvásárlás

Korábban a Pestisrácok.hu alapján megírtuk, hogy nemcsak a Szeviép-­ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó bírói tanács tagja, Nóvé Ágnes lehetett összeférhetetlen önkormányzati céges szerződéseik miatt, hanem a tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva érintettsége is felmerülhet. A lap szerint a bírónőnek 2015-ben adta el az IKV a Kölcsey utca 4. szám alatti 100 négyzetméteres lakást 12,4 millió forintért, amit ő pár nap alatt továbbadott egy vállalkozónak.

Közben az Országos Bírósá­­gi Hivatal lépett Nóvé Ágnes ügyében. Kiderült, hogy a Szeviép-ügyben felmentő ítéletet ho­­zó bírói tanács egyik tagjának építőipari cége komoly megbízásokat kapott Szeged városától. Senyi György, az OBH elnöke a Pestisrácok.hu-nak azt írta, hogy jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására hívta fel a Szegedi Törvényszék elnökét. Hozzáteszi, amennyiben kötelezettségszegést tárnak fel, az az­­zal kapcsolatos intézkedéseket az arra jogosultak haladéktalanul megteszik. A törvényszéken azóta elindult a belső vizsgálat.

A Szeviép-károsultakról szóló sorozatunk korábbi cikkei:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!