Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A nagy Gergely napi vész

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében három napon át a 135 évvel ezelőtti szegedi nagy árvízre emlékezünk. Íme sorozatunk első része. Tartsanak velünk: képek annó.
1879. március 12., hajnali 2 óra. Onnan jött a víz, ahonnan nem kellett volna: Lechner Lajos feljegyzéseiből tudjuk, a Tisza árja a partokkal párhuzamosan haladó töltéseket Szegedtől északra, mintegy húsz kilométerre, Petresnél átszakította, így a várost hátba támadva, északnyugatról, Rókus felől öntötte el Szegedet.

Az 1879-es szegedi nagy árvíz. Fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből (galéria)

Csak a város legősibb, legkiemelkedőbb része, a Palánk környéke maradt szárazon. Szeged többi részét elnyelte az ár, belső és külső területén több mint 36 ezer hold terület került víz alá, a 75 ezres lakosságból 146-an, más számítások szerint 151-en haltak meg. A Tisza csak három hónap múlva, szivattyúzások segítségével kezdett apadni. 5458 ház összeomlott, 265 „élte túl" az áradást – jelentős részük a belvárosi, ma műemléki épületek. Mintegy 60 ezer ember vált hajléktalanná. Az alsóvárosi templomon, a zsinagógán és még a város néhány megmaradt házán egykorú jel őrzi a víz magasságát.

Az 1879-es szegedi nagy árvíz. Fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből (galéria)

„A katasztrófa megtörtént. Szeged víz alá került. A házak roskadoznak. Negyed háromkor megkondult a vészharang. A hajóhídon emberek ezrei törtetnek Újszeged felé. Segélykiáltások hangjait hordja szét a szél. Sokan csak a puszta életüket menthették meg. Száraz lábbal csak a Palánk három utcájának végén lehet járni. A víz tovább emelkedik, döglött ökröket, lovakat hurcol. A várfalakra katonák hordják föl a hidegtől megdermedt, ijedtségtől elalélt embereket. A zsinagóga teli vízzel, a keresztény templomok és a főgimnázium menekültekkel. Estig mindent elborít a víz..." – ezt a táviratot kapta hajnalban Tisza Kálmán miniszterelnök, aki aztán március 17-én Ferenc József uralkodóval Szegedre látogatott, és a töltésekről és csónakból is megnézték az elpusztult várost – erről a Budapest című képes politikai napilap is cikkezett, öt lapszámának címoldala is megtekinthető galériánkban.

Az 1879-es szegedi nagy árvíz. Fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből (galéria)

A ma, frissen föltöltött archív fotókon Felsőváros, a Dugonics tér, Rókus városrész, Alsóváros látképe látható, valamint egy közelebbi felvétel Humay István és társai tűzifakereskedéséről.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Móra Ferenc Múzeum bejáratánál

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma Szeged egyik kedvenc fotóhelyszínéről mutatunk öt fényképet. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom