Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

És nem dőlt össze az ópusztaszeri Árpád-emlékmű

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma arról tudósítunk, micsoda szerencse kellett ahhoz, hogy ’82 forró augusztusában nem dőlt össze az ópusztaszeri Árpád-emlékmű. Tartsanak velünk: képek annó.
Kezdjék csak a negyedik képpel! „A Magyar Népköztársaságban minden hatalom a dolgozó népé" – olvasható az Árpád-emlékműre kihelyezett 1982-es óriás feliraton. Ha a molinó valóságtartalmán múlt volna, az emlékmű ott helyben összeomlott volna – még szerencse, hogy az 1896-ben emelt emlékmű sokat látott kövei minden hazugságot elviseltek addig és azután is.

Az első felvételen Kádár János egyik bizalmi embere, Óvári Miklós beszél Ópusztaszeren. Óvári a 80-as években informális beszélgetések során gyakran próbálta faggatni Kádárt ’56-ról, de ilyenkor a pártfőtitkár mindig rövidre zárta a társalgást, mondván: őt már várja otthon a felesége.

A második fotó főszereplője a néphatalomra és a tömegre vigyázó pocakos munkásőr. A harmadik képen látható parasztbácsik nagy ívben bojszintottak a munkásőrségre, az utolsó felvétel segítségével pedig pici vizuális választ kaphatunk arra, miért is volt olyan népszerű a Kádár-rendszer.

Nézzenek be hozzánk, képek annó!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csupaszon a Széchenyi tér és a Stefánia

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a századfordulós Szeged utcáin teszünk egy körsétát. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom