Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Ne kerüld a dét!

"Bizony, az elvesztett becsületét. Annus és Fazekas ugyanis nem csak valószínűsíthető doppingolásával ejtett súlyos szégyenfoltot. Hanem a vizsgálat utáni napokban tanúsított felháborító és elszomorító viselkedésével."
Vége. És a nagy kérdésekre választ kaptunk. Magyarország továbbra is sporthatalomnak számít – igaz, már nem sportnagyhatalomnak. Viszont doppingnagyhatalommá vált. E szomorú jelző sajnos akkor is kísért, ha valóban megannyi, a vártnál talán több szenzációs magyar siker született Athénban. Csakhogy ilyet már látott a világ.

Olyat viszont soha, hogy egy ország két atlétikai aranyérmese kerüljön olyan helyzetbe, mint Fazekas Róbert és Annus Adrián. Meg olyat se, hogy az olimpián egy országból öt versenyzőről derüljön ki, hogy valami nem tiszta körülötte. Azt persze meg lehet tenni, amit Gyurcsány Ferenc sportminiszter, a miniszterelnöki cím várományosa tett. A jól szereplő olimpikonok tiszteletére adott nagykövetségi fogadáson ugyanis valóban Majorosról, Nagy Timiről, Igalyról, Janicsról, Kovács Katiról, Vörösről és a kajak négyesről illett szót váltani. Így aztán Gyurcsány külön kitért arra, hogy ez alkalommal kerüljük a „d"-vel kezdődő kifejezéseket.

Azonban egy ilyen világméretű botrány után nem dughatjuk a homokba a fejünket. A bajnokok éltetése mellett legalább olyan fontos, hogy a magyar sport visszanyerje elvesztett becsületét.

Bizony, az elvesztett becsületét. Annus és Fazekas ugyanis nem csak valószínűsíthető doppingolásával ejtett súlyos szégyenfoltot. Hanem a vizsgálat utáni napokban tanúsított felháborító és elszomorító viselkedésével. De ezért már nem csak ők hibáztathatók. Napok teltek el az eset óta, és még mindig nem tudok arról, hogy bárki, bármiben hibásnak ítélte volna meg magát, vagy ne adj’ isten felajánlotta volna lemondását.

Márpedig a dét nem lehet tovább kerülgetni! A két legilletékesebb, Schmitt Pál és Gyurcsány Ferenc némi kardcsörtetés után megállapodott arról: ez nem pártpolitikai kérdés, a MOB-nak és a sportminisztériumnak is érdeke, hogy felelősöket találjanak; és hogy hasonló eset magyar sportolóval olimpián – de lehetőleg máskor sem… – ne forduljon elő. Ez a minimum, ami elvárható tőlük – ha már ők nem érzik úgy, hogy némi felelőssége a sport első számú vezetőinek szintén akad ebben a gyászos történetben. Még akkor is, ha mindenki tudja, sem Schmitt, sem Gyurcsány nem biztatott doppingolásra senkit.

Zárszóként részemről e témában megint csak álljon itt egy idézet a miniszterelnök-jelölttől: „Nincs olyan döntés, amely túlzottan szigorú lenne Annus és Fazekas esetében."

Egyetértek. Már csak a döntésnek kellene megszületnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natasashow két felvonásban

Új királynő született! Janics Natasa egyszer egymagában, egyszer Kovács Katival párban, egyszerűen… Tovább olvasom