Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Peugeot 308 SW - puttonyt kapott az Év autója

A Peugeot 308 szabványos, 610 literes csomagtere megegyezik a feljebb sorolt ©koda Ocatviáéval és nagyobb, mint a középkategóriás Insignia vagy a Mondeo puttonya. És persze ott vannak a bevált dízel- és az új benzinmotorok.

A Peugeot is meghajolt Kína előtt, idén májusban ott már több autót értékesítettek, mint Franciaországban – tudtuk meg a múlt héten Kutas Gábor Györgytől, a Peugeot Hungária Kft. ügyvezető igazgatójától az Év autója díjat nyert 308-as kombi változatának országos premierjén. Magyarországon kifejezetten jól megy a márkának, az év első 5 hónapjában 25 százalékkal tudta növelni eladásait.

Mocsai Zoltán termékfelelőstől az új 308-as SW változatáról tudtuk meg számos hasznos részletet. Mondjuk, hogy 207 kilóval könnyebb a legújabb kombi, mint az elődmodell volt – a 115 lovas 1.6-os dízellel –, köszönhetően a 75 százalékban alkalmazott nagy szilárdságú acélnak. Ez a Peugeot 100-as gyorsulásában is visszaköszön: a 10,8 másodperc 1,1-del jobb sprint a korábbinál.

Puttonyt kapott az év autója, a Peugeot 308-as. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Teljesen új futóművet kapott az új 308 SW, csökkent a rugózott tömeg. Nőtt a csomagtér, a lábtér és új motorok is érkeztek a kombi bevezetésével. 11 centivel hosszabba tengelytáv és plusz 22 a túlnyúlás a normál 308-ashoz képest, de a régi kombinál is nagyobb 2,2 centivel a tengelytáv és 8,5-del a hossz. Csökkent viszont a magasság, nem is kicsivel, 9 centiméterrel, amellyel sportosabb lett az autó, s mutatja, hogy az egyterűtől inkább a klasszikus kombi felé mozdult el a 308-cal a Peugeot.

Ha kombi, akkor fókuszban a csomagtér – a Peugeot szabványos 610 literje megegyezik az eggyel feljebb sorolt ©koda Ocatviáéval és nagyobb, mint a középkategóriás Insignia vagy a Mondeo puttonya. A hátsó ülések lehajtásával a csomagtér egészen 1660 literig bővíthető. Ha nem hajtjuk le a hátsó üléseket, akkor mögöttük pontosan 106 centi hosszú tárgy fér el, ezzel kategóriaelső a Peugeot. És ha mégis a lehajtás mellett döntünk, 180 centiméter a felhasználható hossz.

A Peugeot 308 SW volánjánál Boros Jenő. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Új motorok is érkeznek a kombival, a legkisebb, az 1,2 literes 3 hengeres 110 lóerős PureTech. Ami fontos, a 205 Nm-es maximális nyomaték már 1500-as fordulattól a vezető rendelkezésére áll – a 100-as gyorsulás 11,6 másodperc, a gyári vegyes fogyasztás 4,7 liter. Az 1,2 literes motorból van 130 lóerős is, 230 Nm-es nyomatékkal, 10 másodperces sprinttel és 4,9 literes átlagfogyasztással. Jövőre pedig érkezik az új 1.6 Hdi, 300 Nm-es maximális nyomatékkal 10,1 másodperces 100-as gyorsulással és 3,3(!) literes vegyes fogyasztással. Persze a most futó sem iszákos, erről a „normál" 308-as tesztjében írtunk bővebben.

A kombival érkezik egy vadonatúj 6 fokozatú automata váltó is, a japán Aisin ezt egyenesen a Peugeot-nak fejlesztette, s mindössze 3 deciliter pluszt jelent a fogyasztásban. És nem felejtkezzünk meg a kombifelárról, ez a 308-asnál 230 ezer forint – természetesen az 5 év vagy 100 kilométeres garanciával együtt.

Peugeot 308 SW.  Fotó: Kovács András (képgaléria)

A kombikat vezetni is lehetett az országos premieren, erről ezúttal a szerző lemondott, lévén, hogy egy 1,6 literes benzines 308-assal utazott a budapesti helyszínre, másrészt az egyik dízelváltozatot már kipróbálhatta. Így maradt a népszabis Boros Jenővel egy próbakör, valamint a statikus bemutató némi üléshajtogatással, továbbá megtekinthető volt az új Boxer is. Ez utóbbi az Év autója kombijának premierjével egy időben jelent meg hivatalosan és a márkának a legfontosabb haszonjárműve.

Miért is? Az eladott Peugeot modellek 30 százaléka haszonjármű, ezen belül bőven 50 százalék felett van a számos változatban kínált Boxer részesedése.

Bálint Zsófia a Peugeot Hungária marketingigazgatója arról beszél, hogy reagált itthon a márka az Év autója címre. Nevezetesen: felkértek négy művészt, divattervezőt, séfet és két képzőművészt, mondja el, mire inspirálta őt az új 308-as. Az egyik inspirációt meg is lehetett kóstolni, Sárközi Ákos provence-i nyulát kecskesajttal bolondítva, fadarabon tálalva. Erről itt olvashat bővebben.

Peugeot 308 SW - profi képgaléria. Fotó: Peugeot


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszlán ihlette nyúl a terítéken

Az izgalmas látvány- és ízvilágot az új Peugeot 308 SW kombi ihlette. Tovább olvasom