Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Ismét áradnak a Körösök

Ismét árad a Hármas-Körös és összes mellékfolyója; Békésben a belvízzel elöntött területek nagysága jelentősen emelkedett - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken.
A csapadékos időjárás és a hóolvadás miatt a Fehér-Körös ismét árad, Gyulánál pénteken délben elérte a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Fekete-Körös Antnál péntek reggel ért a legmagasabb készültségi szintre. Emelkedik a Kettős-Körös vízszintje is Békésnél. A folyón jelenleg másodfok mellett védekeznek.

A Fehér-Körös tetőzésére szombaton lehet számítani, a Fekete-Körös pedig a péntek délutáni órákban éri el a legmagasabb vízszintet. A Kettős-Körös várhatóan szombatra, 700 centiméteres vízállásnál lép a harmadfokú készültségi szintbe és tetőzésére vasárnap hajnalban kerülhet sor.

A Hármas-Körösön is lassan emelkedni kezdett a vízoszlop magassága, árad a Sebes-Körös és a Berettyó. E két utóbbi folyón jelenleg másodfokú a készültség, de a Sebes-Körös vízállása szombat hajnalig Körösladánynál elérheti a harmadfokot is.

A vízügyi igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból első fok mellett 62, másod fokon 212, míg a legmagasabb készültségi szinten 36 kilométer hosszon zajlik a védekezés, 626 ember részvételével.

Az elmúlt 24 órában jelentősen, több mint 8.000 hektárral emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága, így már meghaladja a 23.400 hektárt. Az igazgatóság mind a tíz belvízvédelmi szakaszán másodfokú a készültség és 21 szivattyútelep működik. A belvízvédekezés kezdete, vagyis tavaly december 23-a óta, mintegy 20 millió köbméter vizet emeltek át a fő befogadókba.

Az önkormányzatok közül már tizenhárom rendelt el belvízvédelmi készültséget. Közülük másodfok mellett védekeznek Szeghalomban, Mezőberényben, Ecsegfalván és Gyulán, míg Dobozon harmadfok van érvényben. Az igazgatóság a következő két napon újabb, átlagosan 18 milliméter, eleinte eső, majd hó formájában lehulló csapadékra számít a térségben.

Olvasóink írták

  • 1. lidocain 2010. január 19. 11:44
    „a fehér-körös gyulánál ma: 148 holnap: 134 utána: 127

    a kettők-körös békésnél ma: 461 holnap: 442 utána: 437

    a hydroinfo adatai alapján. talán ők nem annyira tájékozottak,mint a dm "ujságirói" de azért ez kissé ciki,mert ezek a folyók apadnak pillanatnyilag és nem áradnak.

    minden hirnek ennyi a valóságtartalma ami megjelenik ebben az ujságban???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még keresik a gyomaendrődi ékszerbolt kirablóit

Még keresi a rendőrség azt a három embert, akik még december 30-án kiraboltak egy gyomaendrődi… Tovább olvasom