Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

220 milliós fejlesztési forráshoz jutott a Balaton

Az összeget partvédőművek-, parkok és vízbiztonság fejlesztésre, valamint kiemelt rendezvények támogatására fordítják.
Partvédőművek-, parkok és vízbiztonság fejlesztésre, valamint kiemelt rendezvények támogatására fordítják azt a 220 millió forintos fejlesztési forrást, amelynek gyorsított menetben, még az idén történő felhasználásáról döntött a Balaton Fejlesztés Tanács (BFT) szerdai rendkívüli ülésén Siófokon.

Augusztus közepén született kormányhatározat arról, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból átcsoportosítanak 220 millió forintot balatoni fejlesztésekre.

A BFT még februárban határozott az idei évre vonatkozó, 280 millió forintos fejlesztési forrásigényéről. A tanács elnöke ennek alapján kezdeményezett egyeztetést a Miniszterelnökséggel és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. Végül a közelmúltban 220 millió forintos fejlesztési forrás biztosításáról született meg a döntés.

Szerdán a tanács tagsága megvitatta a forrás felosztását, miszerint vízparti és egyéb közösségi területek fejlesztésére 122 millió, közbiztonság és vízbiztonság fejlesztésre 50 millió, továbbá a kiemelt rendezvények támogatására 40 millió forintot fordítanak. A maradék összeg szolgál a pályázatok lebonyolítására.

Hídégi József (Fidesz), Fonyód polgármestere kezdeményezte, hogy a rendezvényekre szánt keretet csoportosítsák át a partvédőművek fejlesztésére, hiszen ezen a téren a rendelkezésre álló támogatásoknak legalább ötszörösére lenne szükség régóta. Bóka István (Fidesz), a BFT elnöke, Balatonfüred polgármester elvetette a javaslatot, mint mondta, a Balatonnak nagy szüksége van az utószezonban is a rendezvényekre, amelyek esetében ráadásul könnyebben biztosítható a támogatási forrás felhasználása, mint a beruházásoknál. Márpedig a cél az, hogy a régió élni tudjon a lehetőséggel, és ne ragadjon bent semmi a támogatási forrásból - mondta.

A rendkívüli ülésre azért volt szükség, mert a forrás felhasználásának feltétele, hogy a fejlesztéseket, programokat november közepéig megvalósítsák, december 10-ig pedig ki kell fizetni a támogatásokat. A Somogy, Veszprém és Zala megye által érintett Balaton-régiós önkormányzatok, illetve önkormányzati tulajdonú cégek pályázhatnak majd a keretre a várhatóan szeptember elejétől megjelenő pályázatokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

72 rendbeli csalással gyanúsítanak egy 19 éves férfit

S. Tibor Benjamin különböző műszaki cikkeket kínált megvételre az interneten a bolti ár töredékéért,… Tovább olvasom