Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A felszámolók szigorítanák a csődtörvény szabályait

Az eljárások gyorsításával, az adós vagyonának zár alá helyezésével, valamint a cégvezetőkre vonatkozó felelősségi szabályok szigorításával csökkentené a Felszámolók Országos Egyesülete (FOE) a folyamatosan növekvő számú felszámolásokat.
Somogyi Ferenc, a FOE elnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten elmondta: évente több százmillió forintot költ az állam arra, hogy a bíróságok felszámolják a vagyontalan cégeket, pedig, ha a csődtörvény segítené, hogy a cégek lábra állhassanak, időt és pénzt is lehetne spórolni.

Ennek érdekében szükség lenne új csődtörvényre, nem csupán a régi, olykor a bíróságok számára sem egyértelmű rendelkezések toldozgatására - tette hozzá. Szerinte be kellene emelni a törvénybe a vállalkozási tevékenységet folytató egyéni vállalkozókat, egyéni cégeket és egyéb vállalkozási és gazdálkodási tevékenységet folytató szervezeteket is.

Ezt az igényt egyébként a kormány is felismerte, hiszen 2004-ben kormányhatározat született az új fizetésképtelenségi törvény létrehozására, ám érdemi lépések várhatóan 2010-ig nem születnek. Utalt arra, hogy miközben négy évvel ezelőtt tizenhét és félezer, az idén januárban már kis híján huszonkétezer cég állt felszámolás alatt, a gazdálkodó szervezetek megmentését szolgáló csődeljárás ellenben összesen egy indult a tavalyi évben, az idén pedig egy sem. Az állam márpedig időt és pénzt is spórolna, ha a törvény a felszámolások helyett segítené megmenteni a cégek még működő részeit.

Kiemelte, hogy 2008. szeptember végéig az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva 10 százalékkal emelkedett a felszámolási eljárások száma, ám ezek 90 százaléka vagyontalan cég, így nemhogy a hitelezők, a szállítók nem jutnak pénzükhöz, hanem még a felszámolás költségeire sem elegendő.

Elmondta, hogy ma Magyarországon a jövedelemszerzés illegális formája, hogy a cégeket eszközök, és pénz nélkül becsődöltetik. Úgy vélte, a mostani pénzügyi válság hatása 2009 II.-III. negyedévében érezteti igazán hatását a vállalati szférában, és akkor a felszámolások meglendülésére számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ud-ügyek: levelező szerver, kémprogram, lehallgatás

Megfellebbezte az UD Zrt. vezetőinek ügyvédje kedden a Budai Központi Kerületi Bíróság azon… Tovább olvasom