Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A Fidesz szerint Gyurcsány és Dániel Péter meggyalázta ´56 emlékét

A Fidesz szerint 55 évvel az 1956-os forradalom után Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és egyik bizalmasa meggyalázta '56 emlékét, meggyalázta Wittner Máriát.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője és Kocsis Máté, a párt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció egyik tagja, Dániel Péter ügyvéd a Facebookon azt írta Wittner Máriáról, hogy a fideszes képviselő "primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti".

Kocsis Máté szerint csak a "legelvetemültebb gazemberek" támadják Wittner Mária személyén keresztül a forradalom emlékét; olyanok, akik kicsinyes politikai céljaikért paradicsomszósszal és kaszinótojással küzdenek, "és gyaláznak olyan embereket, akik 1956-ban nem paradicsomszósszal, meg kaszinótojással harcoltak, hanem tankok elé álltak".

A politikus szerint Dániel Péter bejegyzései minősítik Gyurcsány Ferencet is, aki mindeddig nem határolódott el "emberétől".

Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: "bemutatkozott a Demokratikus Koalíció". Hozzátette: szerinte - bár illúzió erre várni - teljesen természetes dolog lenne, ha "ezt a sötét alakot" kivetné magából a Demokratikus Koalíció és elhatárolódna tőle.

"Nem tudom mit szólna Gyurcsány Ferenc, ha az ő édesanyját illetnék ilyen súlyos szavakkal" - mondta a szóvivő, aki szerint kérdés, hogy az az igazi arca Gyurcsány Ferencnek és társainak, amikor 56-os emlékműveknél koszorúznak, vagy az, ami most látható, "hogy szó nélkül tűrik, hogy a soraik között egy ilyen alak legyen".

Selmeczi Gabriella közölte: Wittner Mária - akit "mélyen megsértettek" - magánemberként fontolgatja, tesz-e jogi lépéseket az ügyben.

Wittner Mária nem vett részt lincselésben 1956-ban

Tételesen cáfolta Eörsi László történész az MTI-nek csütörtökön Dániel Péter ügyvéd Facebookon közzétett, Wittner Mária fideszes képviselőt, egykori í56-os halálraítéltet érintő állításait. Dániel Péter a többi között azzal vádolta meg a politikust, hogy a forradalom idején lincselésben vett részt.

Wittner Mária személyiségi jogi pert indít Dániel Péter ellen

Személyiségi jogi pert indít és az ügyvédi kamara etikai bizottságához fordul Wittner Mária fideszes képviselő, egykori í56-os halálraítélt Dániel Péter ügyvéd Facebookon közzétett gyalázkodó írása miatt.

Wittner Mária a HírTV-nek nyilatkozva elmondta: annak ellenére fordul a bírósághoz és az ügyvédi kamarához, hogy nem "feljelentgető típus", sőt iszonyodik a feljelentésektől.

Dániel Péter azonban túllépett egy határt, amit már nem lehet szó nélkül hagyni - mondta. A politikus hozzátette: ezt várják el tőle az í56-osok és a társadalom tisztességes része.

Dániel Péter a Facebookon azt írta Wittner Máriáról, hogy a képviselő "primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti".

A HírTV megszólaltatta Dániel Pétert is, aki nem kért elnézést Wittner Máriától. Azt mondta, hogy nem szereti a szélsőjobbos beállítottságú figurákat, és Wittner Máriát olyannak tartja "aki a gárda körül sertepertél, aki gyűlöletnyilatkozatokat ad le".

Az 1956-os szabadságharcos tevékenységéért halálra ítélt Wittner Mária nem vett részt lincselésben a forradalom idején a kutatások adatai szerint - közölte Eörsi László történész csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

A szakértő rámutatott: az a fénykép, amelyre az ügyvéd hivatkozik, nem Wittner Máriát, hanem Nagy Dezsőné Markos Máriát (alvilági nevén "Mocsok") ábrázolja, miközben leköpi Papp József honvéd ezredes holttestét 1956. október 30-án a budapesti Köztársaság téri pártszékház ostroma után. A prostituált Markos Máriát jogerősen 8 évre ítélték később.

Wittner Mária 1956. október 30-án a X. kerületi rendőrkapitányságot sikerrel ostromló csapat tagja volt, és mire odaért a Köztársaság téri pártszékházhoz, a felkelők már bevették azt - tette hozzá.

Eörsi László kiemelte: Wittner Máriáról is készültek képek 1956. október 30-án, miközben társaival, mások mellett "Szöszivel", azokat a feltételezett földalatti bunkereket kereste, amelyekről a szabadságharcosok azt hitték, hogy ott az államvédelmisek foglyokat tartanak.

A történész mindezek alapján butaságnak nevezte az ügyvéd Wittner Máriát érintő állításait. Elmondása szerint levelet is írt Dániel Péternek, akit viszont a fenti észérvekkel nem tudott meggyőzni.

Ezek a vádaskodások "semmiképpen nem tesznek jót a közéletnek"- fogalmazott.

Wittner Mária forradalmi tevékenysége vállalható. Október 23-án késő este a Magyar Rádió épületét ostromlóknak "fegyvereket adogatott". A forradalom első napjaiban a Corvin-köz környékén vett részt az eseményekben, majd a Vajdahunyad utcai felkelő csoportnak lett "oszlopos tagja". Itt nemzetőrségi feladatokat látott el, segített "begyűjteni" az Államvédelmi Hatóság ottani embereit - mondta Eörsi László.

November 4-én fegyvert fogott a szovjet támadókkal szemben, de egy aknától több helyen megsebesült, kórházba került, november 9-én jött ki a Péterfy Sándor utcai kórházból, majd disszidált, de a gyermeke miatt visszatért Magyarországra, ahol 1957-ben letartóztatták. Első fokon halálra ítélték, jogerősen pedig, fiatal korára - 1956-ban 20 éves volt - való tekintettel 1958-ban életfogytiglani börtönbüntetést kapott - mutatott rá.

Eörsi László hozzátette: Wittner Mária 1970-ben szabadult, ugyanis a kádári hatóságok rá nem alkalmazták az 1963-as általános amnesztiarendeletet, mivel ő abba a körbe került, akiknek a cselekedeteit "átminősítették gyilkossággá vagy köztörvényes bűntetté, ami abszurd"

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. deszkás 2011. október 28. 21:35
  „THESEUS! Törpe kisebbség? A jóból kicsit adnak. :))) Ezek elől illant el minden nagy vezéred Október 23-án?”
 • 33. klj_54 2011. október 28. 16:28
  „33. theseus 2011.10.28. 13:55
  Elolvastam, azért idéztem ide a Dániel féle elhíresült cikket!
  Mi a gond?
  Nem érted?”
 • 32. theseus 2011. október 28. 13:55
  „28. klj_54 2011.10.28. 11:16

  Ne csak a kommenteket olvasd, hanem a cikket is, mielőtt kommenteled! Legalább a címét!”
 • 31. klj_54 2011. október 28. 12:33
  „"Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek..."
  Dániel Péter, 2011. október 26., 11:30

  Tegnap este ezt találtam írni egy internetes, közösségi portálon: "Sok ismerős megkérdezte már tőlem, hogy mit jelent Wittner Mária neve után az ´56-os halálraítélt´ jelző. Most tehát közkívánatra megválaszolnám. Az egy primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti megérdemelt jelzője. Nem több és nem is kevesebb. Ennyit jelent."

  Erre aztán sok újság, igaz, hogy főleg az orbánista lakájmédiák és az új-nyilas szennyportálok azt írták, hogy én ,,meggyaláztam egy 56-os hőst". Szerintem azonban csak a véleményemet és egyszerű tényeket írtam, de most azt is megpróbálom elmagyarázni, hogy miért tettem.

  Az 1956-os forradalom során sajnos számos, gyalázatos, embertelen és szörnyű túlkapás történt. A forradalmak már csak ilyenek...jó lesz vigyáznod, Viktor... Ez egyébként az én szememben nem von le túl sokat az 56-os forradalom értékéből, hiszen a magyar nép jogosan lázadt fel akkor (is) egy zsarnoki hatalom ellen... (Tényleg jó lesz vigyázni Viktor!)

  A pesti legenda azonban sok ilyen túlkapást, kegyetlenkedést megőrzött azokból az időkből. Leírom most részletesen az egyiket. (Melyet egy korabeli tanútól hallottam, illetve sok internetes fórumon is megerősítve láttam azóta.)

  A budapesti Köztársaság téren a feldühödött (és némi alkoholos befolyásoltság alatt lévő) tömeg elfogta és meglincselte Molnár Béla kiskatonát. Agyonverték, agyonrugdosták, majd végül a lábainál fogva felakasztották. Nagyjából ekkor ért oda egy nő, akit a környéken csak ,,hajtós Mariként" vagy ,,Mocsokként" ismertek. Mari ugyanis egy virtigli, ,,bableveses futókurva" volt. (Azaz egy olyan, lecsúszott prostituált, akinek nem volt saját placca vagy lakása, így aztán bárkit boldoggá tett az utcán, a parkban vagy egy kapualjban, akár egy bableves áráért is.) Az már persze megint egy másik kérdés, hogy a meglincselt Molnár Béla, magyar kiskatona összes bűne annyi volt, hogy éppen a sorkatonai szolgálatát töltötte, a hazáját szolgálta, illetve az akkori szabályoknak megfelelően, egyenruhában ment hazafelé.

  Mari, amikor a helyszínre érkezett, meglehetősen részeg volt és talán ezért, talán a szerencsétlen élete minden csalódása és keserve miatt, de részt vett ebben a gyalázatos, kegyetlen és értelmetlen lincselésben. Azt egyértelműen lehetett bizonyítani, hogy a lábainál felakasztott, már halott (vagy még haldokló) kiskatonát többször is leköpte, valamint egy cigaretta csikket is elnyomott a testén. Azaz jogi nyelvre fordítva, az ő esetében a szándékegység mindenképpen fennállt az őrjöngő tömeggel. Az viszont már akkor is bizonyíthatatlan volt, hogy magában a lincselésben, az áldozat megölésében tevőlegesen részt vett-e vagy sem.

  Mindenesetre ,,Mocskot" néhány nap múlva elfogta és letartóztatta egy fiatal rendőrtiszt, majd pedig halálra ítélték ezen tettéért. Később azonban a Magyar Népköztársaság bírósága (szerintem, mint gyakorló ügyvéd szerint helyesen) megkegyelmezett neki és a halálos ítéletet börtönbüntetésre változtatta, részben a gyilkosságban történt, tevőleges részvételének bizonyíthatatlansága, részben pedig egyéb okok miatt. Nevezetesen ,,hajtós Mari" állítólag igen segítőkészen működött együtt az akkori hatósággal és ,,dalolt" is rendesen, azaz több, igazi forradalmárt ,,köpött be" a kihallgatásai során.

  Tudomásom szerint ,,Mocsok" ma Wittner Mária néven szerepel a hazai közéletben.

  A fiatal rendőrtiszt pedig, aki annak idején letartóztatta, az én néhai nagybátyám volt.

  (Ezúton üzenem egyébként Wittnernek, hogy könnyű és szép halála volt, egy tartalmas, hosszú és szép élet után, úgyhogy itt már nem jön be a Horn-féle, primitív és gyűlölködő átkozódás sem...)

  Végzetül pedig tartozom a magyarázattal, hogy miért írom le mindezt, hiszen alaphelyzetben nem szokásom primitív és öreg, ex-prostikat vegzálni.

  Ez az eset azonban merőben más, hiszen a Wittner-félék meggyalázzák az 56-os forradalom és az igazi hősök emlékét. Wittner ugyanis soha nem volt ellenzéki vagy forradalmár, csupán egy részeg prosti, aki köztörvényes bűntettet követett el, minden politikai indíték nélkül. (A vallomásaiból kiderült például, hogy a Corvin-köz környékén előbb egy ,,Tuskólábú" gúnynevet viselő forradalmárt, majd ugyanazon a helyszínen, pár nappal később már egy szovjet katonát tett boldoggá. Tevékenysége tehát eléggé ideológiamentes volt és az orális részvétel nála nem azt jelentette, hogy egy lelkesítő beszédet mondott volna el...)

  Amiért azonban mindezt megírtam és felvállaltam, annak egyik oka Wittner Mária minden kritikán aluli, igénytelen és gyűlölködő közszereplése (azaz közszerepeltetése), a másik pedig az, hogy a fideszes ,,gyorsnaszádon", (bár én inkább süllyedő kalózhajónak mondanám) ahol Semjén a ,,szellemi horgony", ott Wittner a halálfejes zászló.

  Azaz Wittnert éppen azért emelték be Orbánék a hatalomba, hogy ismét egy méltatlan és gyalázatos engedményt tegyenek a szélsőjobbos szavazóknak, illetve hogy kifogják a szelet a jobbikos, gárdista és más, új-nyilas bárkák árpádsávos vitorláiból. (Ne feledjük, hogy Wittner korábban a jobbikos csürhe üdvöskéje, az azóta már betiltott magyar gárda zászlósanyája volt.)

  Szóval csak ezen okok miatt foglalkoztam ezzel a méltatlan és gusztustalan témával. Viszont üzenem Wittner Máriának és politikai ,,futtatóinak" is, hogy aki rosszlánynak áll, az ne sírjon, ha időnként azért dugni is kell...

  A saját táboromnak, az ügy miatt esetleg fanyalgó, demokrata barátaimnak pedig üzenem, hogy beszélnem kellett, ,,mert vétkesek közt cinkos, aki néma..."”
 • 30. északmagyar 2011. október 28. 11:32
  „Egy fészbukos ömlengésért nem fogja a bíróság elítélni DP-t, mivel az bármely esetben is véleményportálnak minősül.
  Ha újságban, rádióban, vagy úgy egyáltalán médiafelületen tette volna, más lehetne a helyzet.

  Mellesleg ez a szöveg, hogy WM kezdte nem túl nyerő, hiszen pl. ő vagy bmely jobboldali figura úgy emlékezne, hogy őt előbb basztatták fideszes pártállása miatt, minthogy ő azokat a nyilatkozatokat tette volna.
  Egy dolgot nem árt tisztázni: Egy 20-30 éves katolikus konzervatív nem feltétlenül sértődik meg Hócipős vicceken, míg egy 60-70 éves lehet. Az hogy mi vezet egy ember radikalizálódásához több, mint "gonoszság függvénye".

  A fórumozó is nagy képmutató valahol, nemde?”
 • 29. Carlo 2011. október 28. 11:28
  „nem 56 -tal kéne foglalkozni leginkább,. hanem a jelennel Kedves Fidesz, és a jövőnkkel

  a multat nem kell eltörölni, de mindíg azzal foglalkozni, mikor a jelen és a jövőnk megélhetésünk fontosabb
  1526 nagyobb kár volt , mint 1956, és kit hibáztat a Fidesz ezért,???”
 • 28. jozko 2011. október 28. 11:19
  „Közszereplők alpári stílusú viselkedéséhez és megnyilvánulásaihoz / bármelyik oldalhoz tartoznak is/-
  nincs mit hozzátenni.

  Gyerek voltam még 56-ban és közeli hozzátartozóm sem harcolt fegyverrel a barrikád egyik oldalán sem-
  így könnyebben tudok a mértéktartók között maradni.

  Abban viszont állást kell foglalnom:

  az, aki "oszlopos tagként" vezéregyéniségként - bár saját maga csak "vállalható" cselekményeket művelt-
  de aki/k nem volt/ak eléggé képzett/ek, tapasztalt/ak, előrelátó/k és kicsszott a kezéből/kezükből az irányítás,
  aminek bevallottan "nem vállalható" következményei lettek - az/ ne akarjon/akarjanak olyan nagyon
  kibújni a történelmi felelősség alól - és azt csak másokra hárítani!

  Aki az életével fizet/ett azért, hogy talán meggondolatlanul, de "jobbító szándékkal" vitte a tűzbe , felfegyverzett, túlerőben lévő, tankokkal támogatott ellenség puskacsövei elé fiatal bajtársait , mártírként tisztelhető-
  még néha az ellenfél részéről is...
  Aki viszont elmenekült, disszidált - a saját lelkiismeretén túl a magukra, sorsukra hagyottakkal vagy azok hozzátartozóival is elszámolással tartozik- a győztesek részéről történő felelősségrevonáson túl is!

  Nem mondtam neveket, sem pártszíneket!
  Ugyanígy vélekedem az 1919-es Tanácsköztársaság túlélő vezéregyéniségeiről is!
  Csak egy történelmi példát ragadtam ki, de a véleményemet általánosságban értelmezem!”
 • 27. klj_54 2011. október 28. 11:16
  „Nagyon tetszett, hogy már ez is Gyurcsány bűne! (26. theseus 2011.10.28. 10:52 )
  Ez már a mániás rögeszmék egyike, sajnos nem gyógyítható:(

  Amíg azok akik felnőttként és gyermekeik élnek, addig a valóságot nem tudhatjuk meg.
  Aki akkor élt és tevékenyen részt vett az 56-os eseményekben az csak azt tudja amit látott.
  Az pedig kevés.
  A pártok pedig csak mint takarót vagy vitaalapot tartják számon 56-ot!”
 • 26. macs 2011. október 28. 10:59
  „Valamiért egy filmrészlet jutott eszembe, az áldozat gyereke megnynugvást remél attól, hogy végignézheti a gyilkos halálát. A kivégzést követően megdöbbenve tapasztalja, hogy nem érzi azt amit várt, csak egy nagy űrt érez. Tudom, hogy ez egy film volt, de lehet benne igazság.
  Mi lenne, ha egyszer végre kibeszélnénk közös dolgainkat.”
 • 25. theseus 2011. október 28. 10:52
  „Sajnos ez is a DK-kampány része. A szélsőbalos szavazókat csak így tudják megszólítani.
  Gy.F. és csapata 5 éve még a karhatalommal verette le a forradalmat ünneplőket, ma már csak verbálisan tud gyalázkodni.
  Szerencsére ma már törpe kisebbségben vannak, akik gyalázzák a forradalom emlékét, és többségben azok, akik kiállnak ´56-ért és a hősökért.”
 • 24. deszkás 2011. október 28. 10:23
  „Van fénykép (ek) amelyik ma nem volna szalonképes. És hát a mendemondák....Ma sem tudni mi történt a köztörvényes elitéltekkel? Én is csak sejtem.”
 • 23. Egyolvasó 2011. október 28. 09:29
  „Az a baj, hogy 56 valódiságát, és sok más mocsok felszínre kerülését csak akkor tudnánk meg igazán, ha egyszer és mindenkorra feloldanák a sok évre titkosított aktákat. Úgy érzem lenne baj a mindegyik parlamenti párt házhatályán, és sok mindenre fény derülne viszont ezt nem engedheti meg magának egyik politikai párt sem, így marad az egymás sértegetése, a választók megosztása és egymásnak ugrasztása, míg a kedves és böcsületes képviselők és hozzátartozóik, közeli ismerőseik gazdagodnak.”
 • 22. Lakos 2011. október 28. 09:17
  „Nem túl ízléses bizonyíték nélkül ilyeneket írni bárkiről, de Wittnernek nincs erkölcsi alapja bármin is megsértődni. Amiket csinál és mond évek óta az gyalázatos bármilyen mércével mérve.”
 • 21. deszkás 2011. október 28. 09:01
  „Mondom még egyszer:ez" lámpavaspolitika". 9:01”
 • 20. scott1 2011. október 28. 08:41
  „Egy kis számú, magát baloldalinak valló csoportosulás (zöme a családjuk alapján érintve is van az 56-os forradalom leverésben) és az elvakult híveik aberrált kirohanásai nem tekinthetőek a modern gondolkodású magyar baloldal véleményének...”
 • 19. Kulik 2011. október 28. 08:14
  „Meglátszik ki kinek a "barátja"...”
 • 18. Admin07 2011. október 28. 07:56
  „Igy igaz....”
 • 17. .suhym. 2011. október 28. 07:00
  „6. 9349779 2011.10.27. 17:49
  Már megbocsáss, neked mindenről mindig csak ugyanaz jut eszedbe?
  ..........................................................................................................................

  "Wittner Mária személyiségi jogi pert indít Dániel Péter ellen"
  Nagyon helyes!
  ............................................................................................................................
  7. klj_54 2011.10.27. 18:52
  Történelem.... jelen esetben Eörsi László!
  .”
 • 16. döngicse2 2011. október 28. 00:06
  „Milyen sok Wittner Máriához hasonló elítélt él még ebben az országban békességben.Csak Ő ordibál és sok gyalázkodást megenged magának!”
 • 15. olvasó1 2011. október 27. 23:36
  „Vigyázat!
  A Fidesz önsajnáltat,egyszóval terel!
  Pontosan arról próbálja elterelni a figyelmet , amit a jelenben okoz ,és teszi ezt aképpen ,hogy kést forgat saját testében ,hátha kivívja a közvélemény sajnálatát.
  Wittnerpedig(bár nem kívánom egyikünknek sem ´56 utáni hányattatásait)átesett a ló túloldalára!
  Egy előttem szóló szerint"azóta ekkora a szája, amióta Orbán mögötte áll!!!" és ez helytálló!
  Mióta pedig a nagybeteg Horn betegágya fölött "táncol",engem arról győz meg ,hogy "Marikánál elmentek otthonról!"”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi cukiság: Zászlósfarkú gereza született Nyíregyházán - galériával

Jázminak, a 6 éves zászlósfarkú gerezának egy hete kicsinye született a Nyíregyházi Állatparkban. Tovább olvasom