Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

A GVH nem vizsgálja a meggy kartellt

Sokkal inkább a piaci folyamatok és nem a feldolgozók vagy a felvásárlók kartellezése okozta a nyomott felvásárlási árakat a meggypiacon - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
Emiatt a versenyhatóság a hozzá érkezett mindkét termelői bejelentést elutasította, vizsgálat tehát a meggykartell ügyében nem indul derül ki a hivatal szerdai közleményéből.

A GVH-hoz két bejelentés is érkezett a meggypiacon tapasztalható anomáliák miatt. Az egyiket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tette, a másikat pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara. Mindkét beadvány arról szólt, hogy egyes felvásárlók összehangolták felvásárlási áraikat.

Konkrét áregyeztetésről egyik bejelentőnek sem volt tudomása és erre utaló jelet a vizsgálat sem talált. Az adatokból viszont kiderült, hogy a felvásárlók árai jelentős szóródást mutatnak és jellemzően napi szinten változtak. Az árszint idei csökkenése így nem a felvásárlók kartellezésének, sokkal inkább a piaci folyamatoknak köszönhető.

Mindkét bejelentésben szerepelt, hogy a beszállítók gyanúja szerint a felvásárlók visszaélnek piaci erőfölényükkel, így a GVH ezt a kérdést is megvizsgálta. A Magosz szerint a feldolgozók, a szabolcsi agrárkamara szerint a felvásárlók vannak erőfölényes helyzetben. A GVH vizsgálata feltárta, hogy mind a feldolgozói, mind a felvásárlói oldal sokszereplős, így a bejelentett vállalkozások nem lehetnek erőfölényes helyzetben, így értelemszerűen vissza sem tudnak élni erőfölényes helyzetükkel.

Éppen ezért a GVH elutasította mindkét bejelentést, ami ellen a bejelentők 8 napon belül fellebbezhetnek a Fővárosi Bíróságon.

Olvasóink írták

  • 1. herder 2008. augusztus 06. 16:08
    „Megdöglött a pannon puma! Így dübörög a gazdaság:
    "Előzetes adatok alapján júniusban az ipari termelés 1,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,3 százalékos a csökkenés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Éves alapon mért visszaesésre 2004 óta nem volt példa.
    Az adatok kiábrándítóak, ...."

    Mondhatták volna, hogy a konvergenciaprogram a nullához való konvergálást jelenti. Így akkor most örömmel jelenthetnék, hogy sikerült túlteljesíteni (mínuszban vagyunk ugyanis)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ég a borókás Bócsánál

Dél óta ég a borókás a Bács-Kiskun Megyei Bócsánál, a feltámadt szél miatt egyre terjednek a lángok,… Tovább olvasom