Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

A Gyűrűk Ura - A két torony (The Two Towers)

Tolkien világhírű regénye méltó feldolgozásba került végre a vászonra. Az első rész tavaly hatalmas sikert aratott, de ez a folytatás a korábbinál még látványosabb és varázslatosabb: egy sosemvolt, mágikus világ kel életre.
rendező
: Peter Jackson
író: John Ronald Reuel Tolkien
forgatókönyvíró: Peter Jackson, Philippa Boyens, Stephen Sinclair, Frances Walsh
operatőr: Andrew Lesnie
díszlettervező: Dan Hennah
jelmeztervező: Ngila Dickson
zene: Howard Shore
producer: Peter Jackson, Frances Walsh
maszk: Jeremy Woodhead
látványtervező: Grant Major

szereplő(k):
Elijah Wood (Zsákos Frodó)
Ian McKellen (Gandalf avagy Fehér Gandalf)
Viggo Mortensen (Aragorn)
Sean Astin (Csavardi Samu)
Liv Tyler (Arwen avagy Esticsillag)
Cate Blanchett (Galadriel avagy Lórien, az Aranyerdő úrnője)
Billy Boyd (Tuk Peregrin avagy Pippin)
Dominic Monaghan (Borbak Trufiádok avagy Trufa)
Orlando Bloom (Legolas)
John Rhys-Davies (Gimli)
Christopher Lee (Szarumán avagy Fehér Szarumán)

Fotók


Portrék a szereplőkről
Jelenetek a filmből

A film sztorija

Hamarosan eldől Középfölde sorsa: a gonosz ereje egyre nő, mert szövetséget kötött a két torony: Barad-dúr, Szauron, a sötét úr vára és Orthanc, amely Szarumán, az áruló mágus erődje. Frodó, a Gyűrűhordozó és hű barátja, Samu Mordor földje felé tart, hogy a tűzbe hajítsa terhét: ám egy újabb veszéllyel kell szembenézniük - felbukkan Szgollam, aki magának követeli a kincset. Eközben a szövetség még élő tagjai a Kósza vezetésével újabb harcokba keverednek. Rohan lovasai mellett küzdenek és különös szövetségesekre lelnek: az Entekre. Árnyék vetül a világra. A Sötét Úr hadseregei Gondor felé vonulnak. Kezdetét veszi a Gyűrűháború.(www.port.hu)

Kritikák


The Film Hobbit

"Nincs visszajátszás. Nincs emlékeztető, mi is történt ezelőtt. Nem kényeztetjük azokat, akik nem vették a fáradtságot, hogy leüljenek az első rész elé. A "Két torony" tudja, kikre számíthat a moziban, ismeri őket, ezért beleugrik a közepébe, pontosan azt nyújtja, amire ezek az emberek várnak... a történet folytatását.
...
Röviden, a Két torony a filmkészítés egyik csúcsa, egy nagyszerű és pompás eposz, ami már nagyon hiányzott Hollywood popcornnal borított lépcsőiről. A történet és a legenda pontosan úgy folytatódik, ahogyan kell, egyre mélyebbre vezetve Középfölde vidékének és embereinek lelkébe. Az adaptáció egy kicsit szabadabb ezúttal de Jackson nagyon jól tudja, mit csinál, még ha el is kell térnie néha néha Tolkien könyvétől. Számunkra a "Két torony" csak a közepe. Vagyis, csakúgy mint az első rész, ez is kérdéssel zárul, helybenhagyva a nézőt, hogy még elszántabban tömegeljen jövő decemberben a folytatásért."

A teljes cikk

Neil Young (Jigsaw Lounge)

"Amikor Jackson kamerája a levegőt szeli, vagy egy számítógéppel turbózott látképet fog be, a srác egyszerűen zseni. De amikor le kellene állítani a kamerát a földre, a szereplők közé, akkor minden más. A "Két torony" kezdettől egészen az utolsó pontig eközött a két véglet között ingadozik óramű pontossággal. A kontraszt a legerősebb a második rész fő összecsapását jelentő Helm szurdokbeli epizódnál. Jackson egy elképesztően lüktető, véres-villámos küzdelmet produkál - csak hogy végre elvehesse a kamerát néhány mezítlábas hobbitról, akik a hatalmas enteket próbálják lassan fokozatosan kiismerni."

A teljes cikk

Földes András (Index)

"A Két Torony ... érezhetően nem egy szezonnak, hanem a filmtörténetnek készült. Jackson munkája összetettsége, szövegértelmezése, technikai kivitelezése okán újra meg újra megnézhető lesz. Bár a könyv rajongói dinamizmusa miatt valószínűleg többet fogják támadni, mint a Gyűrű Szövetségét, mégis esélyes a kult státuszra. Már csak azért is, mert azon kevés filmek közé sorolható, amelyek képesek voltak értő módon átültetni az írott szót a képek világába."

A teljes cikk

Nemzetközi filmtár


A film hivatalos oldala
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építsünk kerti grillt!

Szűk családi körben vagy nagyobb kerti partinál a grillkandalló a hangulatos együttlét… Tovább olvasom