Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A Jobbik szociális bankszámlát vezetne be

A Jobbik a leghatározottabban visszautasítja a tranzakciós adó néven közismertté vált tervezetet - írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Z. Kárpát Dániel.
A Jobbik ehelyett azt javasolja, hogy a kisnyugdíjasoknak és a kiskeresetűeknek tegyenek elérhetővé egy úgynevezett szociális bankszámlát A képviselő úgy fogalmaz, hogy a legújabb "Fidesz-adónak", az úgynevezett tranzakciós díjnak semmi köze a nemzetközi Tobin-adóhoz, melyet a spekulációs pénzmozgások visszaszorítására találtak ki.

Véleménye szerint az új teher ugyanis nem a spekulánsok tevékenységét nehezíti, hanem egy újabb adófajta a lakosság pénztárcájának terhére. Kitér arra is, hogy habár a pontos számok még nem ismeretesek, az új adófajta mértéke 1 ezrelék körül mozoghat majd, s ez "súlyos milliárdokat jelenthet összességében, melyet a polgárok zsebéből húznak ki, hiszen a kormányzat nem figyel arra, hogy a pénzintézetek milyen terheket hárítanak át ügyfeleikre". Hozzáteszi, hogy ez esetben "dupla sarcról" lehet beszélni, hiszen az jelentkezik majd terhelés és jóváírás esetén is.

Annak megakadályozásához, hogy a bankok ezeket az adófajtákat áthárítsák a lakosságra, a Jobbik monitoring-rendszer felállítását szorgalmazza, amely nemcsak vizsgálná, milyen összegeket hárítanak át a pénzintézetek, hanem szükség esetén azokat szankcionálná is - írja Z. Kárpát Dániel a közleményben.

A politikus a Jobbik legfőbb javaslatának nevezi, hogy kimondottan a kisnyugdíjasoknak és a kiskeresetűeknek tegyenek elérhetővé egy úgynevezett szociális bankszámlát: a nehéz sorban élő emberek számláit mentesítenék mindenféle tranzakciós költségtől, számladíjtól, így szinte ingyen bankszámlát tarthatnának fenn. Hozzáteszi, hogy a későbbiekben pedig olyan gazdasági csomag bevezetését tartanák szükségesnek, amelynek keretein belül a szociális bankszámlához hasonló, kedvező bankszámlavezetési lehetőséget terjesztenének ki a kis- és középvállalkozókra is, akiket ily módon szintén mentesítenének az indokolatlan banki terhektől.

A Jobbik keresi a megoldást arra is, hogyan lehetne létrehozni egy magyar bankot vagy egy úgynevezett "vidék bankját" - zárja közleményét az ellenzéki képviselő.

Olvasóink írták

  • 1. csafe 2012. április 15. 16:52
    „Kádár elvtárs elégedetten dörzsölheti odafönt (lent) a kezét! A szocializmus folytatódik!
    Legyél kis ember és az ág sem fog húzni. Mindenütt csak az előnyeit fogod érezni, ne iparkodj középszerűségre, mert a politikusok a tőled elvett anyagiakkal fog népszerűséget szerezni!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lett ötös a lottó 15. hetén?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker… Tovább olvasom