Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte

Bár a kommunizmus áldozatainak emléknapja hivatalosan február 25-én, szombaton lesz, már pénteken országszerte megemlékezéseket tartottak pártok és önkormányzatok.
A Jobbik budapesten a VIII. kerületben avatott emlékművet. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Marosvásárhelyen közölte: sajnálja, hogy Romániában még nem jelöltek ki emléknapot a kommunizmus áldozatainak.

A kommunizmus áldozata minden magyar ember - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, amikor felavatták az ellenzéki párt kommunizmus áldozataiért emelt emlékművet Budapesten a VIII. kerületben péntek este.

Vona Gábor beszédében azt mondta: "nekünk nem kell bemutatni a kommunizmust, amelyet szüleink, nagyszüleink saját bőrükön éreztek".

A Jobbik elnöke az MSZP-re utalva azt kérdezte a néhány száz fős hallgatóságtól, hogy miként lehet az, "hogy Magyarországon van a kommunizmusnak, egy gyilkos eszmének utódpártja?" Kiemelte: "az elmúlt 20 év 7 miniszterelnökéből 4 kommunista vezető volt."

Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik budapesti elnöke beszédében azt mondta, hogy ez az első, de nem az utolsó emlékmű. Mint fogalmazott: "lesz még ebben a bűnös városban Horthy Miklós szobor (...), Wass Albert Színház".

A felszólalókat néhány száz fős közönség, köztük tucatnyi gárdista egyenruhában hallgatta. Az emlékezés végén ifj. Hegedűs Loránt református lelkész megáldotta a fából készült emlékművet, amelyet a VIII. kerületben a József körút és Krúdy Gyula utca sarkán állítottak fel.

Romániában még nem jelöltek ki emléknapot a kommunizmus áldozatainak tiszteletére - emiatt fejezte ki sajnálatát Tőkés László pénteken Marosvásárhelyen, ahol a kommunizmus áldozatairól emlékezett meg egy helyi egyesülettel. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, európai parlamenti képviselő a December 21. Mártírváros Egyesület tagjaival együtt emlékezett a kommunizmus áldozataira - tudatta Tőkés László sajtóirodája közleményben az MTI-vel.

Tőkés László beszédében kitért arra: a romániai emléknap hiánya azzal magyarázható, hogy a forradalmárok (vagyis az 1989-es romániai események résztvevői) nem tudtak megegyezni az ünnep dátumában.

Csöbör Katalin, a Fidesz miskolci országgyűlési képviselője pénteken az emléknap kapcsán közölte: addig kell harcolni, amíg a kommunizmusról ugyanolyan elítélő módon fognak beszélni mindenütt a világon, mint a másik diktatúráról, addig kell harcolni, amíg az Európai Parlamentből is ki lesznek tiltva a kommunista pártok, mert most még nincsenek.

A politikus emlékeztetett arra, hogy jelenleg még több európai, magát demokratának valló országban engedélyezett a kommunista párt.

Mint mondta, a XX. század két embertelen diktatúrája mind a mai napig meghatározza az emlékezetet, a családok és egyének életét.

Mi miskolciak, és mi magyarok soha nem fogjuk elfelejteni a kommunizmus bűntetteit, és amíg élünk emlékezni fogunk az áldozatokra, ezt követeli az emberség, és az í56-os hősök, ezt követeli a miskolci sortűz áldozatainak emléke - fűzte hozzá Csöbör Katalin.

A Pest megyei önkormányzat pénteki ülésén Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP) elnök megemlékezett a kommunista diktatúrák áldozatairól a szombati emléknap kapcsán; szavait a képviselők egyperces néma felállása követte.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata szintén megemlékezést tartott a Katinyi mártírok parkjában. Az önkormányzat közleménye ismerteti, hogy a 2010-ben átadott park méltó helye a megemlékezésnek, amely során a diktatúra idején áldozatokká vált névtelen hősök mellett, az előtt a 20 ezer lengyel tiszt előtt is fejet hajtott Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere és Menczer Erzsébet országgyűlési képviselő, akiket katinyi szovjetek mészároltak le a Szmolenszk melletti erdőben.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármester ünnepi beszédében azt mondta: a II. világháborút követően a nürnbergi ítéletek, ha feltámadást nem is, de magasabb erkölcsiséget, morális megtisztulást hoztak a világnak. Hol marad a bűnösök felelősségre vonása, a bűnök megtorlása a kommunizmus bűnei után? - kérdezte.

Mindaddig nem lehet európai értékekről beszélni, amíg ezek a bűnök a szőnyeg alá vannak söpörve és az elkövetők a mai napig a közélet meghatározó alakjai. A morális válságból való kilábalás első lépése a felelősségre vonás, e nélkül nem is várható a nemzet felemelkedése - jelentette ki Bús Balázs.

Budafokon a Városház téri 1956-os emlékműnél tartottak megemlékezést. A résztvevőket Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntötte. Az áldozatokra Ujváry Gábor történész, a Kodolányi János Főiskola tudományos rektorhelyettese emlékezett.

Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, bár a politikust országgyűlési képviselő lévén védte mentelmi joga. Az akció a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta is minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 24-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom