Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A kormány elkötelezett a BKV működőképességének fenntartásában

Budapestnek kezelnie kell a BKV problémáját - mondta Varga Mihály.

A kormány nem tudja átvenni a fővárostól a BKV-ra vonatkozó tulajdonosi jogosítványokat, de fontosnak érzi, hogy Budapest képes legyen kezelni és megoldani a közlekedési cég problémáját - közölte pénteken sajtótájékoztatón Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, miután tárgyalt Tarlós Istvánnal. A főpolgármester a parlamenti találkozót követően úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélés óvatosan optimistává tette.

Varga Mihály hangsúlyozta: Budapest legnagyobb vállalatának működőképesnek kell maradnia, ebben kölcsönösen érdekelt a kabinet és a főváros is. "Abban vagyunk érdekeltek - és szerintem a főváros is abban érdekelt -, hogy az egyszeri, rendkívüli támogatások és kiegészítések időszakán túl tudjunk lépni, és egy olyan finanszírozási időszak következzen el a BKV életében, amikor egy rendszerszintű működésre tud a cég átállni" - mondta az államtitkár a kormányzati tárgyalódelegáció képviseletében, amelynek tagja volt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára is. Emlékeztetett egyúttal arra, hogy 2010-ben és 2011-ben 140 milliárd forintos támogatást nyújtott a kormányzat a fővárosnak a BKV működőképességének biztosításához.

A kormány elkötelezett a BKV működőképességének fenntartásában.Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az egyik legsürgetőbb problémának az adósságfinanszírozást nevezte, hozzátéve, hogy a korábban nyújtott állami garanciák miatt ez a központi büdzsét és az államadósság mértékét is érintheti. Ezért olyan megoldást keresnek - magyarázta -, amely jó a fővárosnak, a BKV-nak és a kormánynak is, hiszen a 2012-es központi költségvetés, államháztartás keretei adottak, és "ebben a keretben kell elhelyeznünk a BKV számára rendelkezésre bocsátható forrásokat is". Hozzátette: olyan lépésekre van szükség, amelyek biztosítják a 40 milliárd forintos adósság kezelését, anélkül, hogy a BKV működése ellehetetlenülne.

Olyan hosszú távú keretrendszert kell kialakítani a BKV működésével kapcsolatban, amely a kormányzatnak sem jelent rendkívüli intézkedéseket - emelte ki.

Arra a kérdésre, szóba került-e a tárgyaláson a zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatás feloldása, kifejtette: a támogatás elvonása nem merült fel, ennek az összegnek a jövőben is BKV finanszírozását kell szolgálnia. "Az a keretrendszer, amelyet vázolt a fővárosi delegáció, nyilván tartalmaz olyan megoldásokat, amelyek akár csökkenthetik, akár növelhetik is a jövőben a normatív támogatás rendszerét, de alapvetően a kormányzat most azt a keretet fogadta el, amit a parlament is jóváhagyott" - részletezte, kijelentve, hogy normatív támogatás van, és 2012 végéig biztosan lesz is. A 2013-tól megvalósuló finanszírozás a következő hetek megbeszéléseitől függ - jegyezte meg.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) , illetve az Európai Unióval folytatandó konzultációt firtató felvetésre Varga Mihály azt mondta: a reményeik szerint hamarosan megkezdődő tárgyalásokon olyan "megnyugtató megoldást" akarnak felvázolni a közösségi közlekedés kérdésében az IMF-nek és az Európai Uniónak, amely "semmilyen tekintetben nem lesz majd a megállapodásnak az akadálya".

Tarlós István főpolgármester szavai szerint óvatosan optimistává, bizakodóvá tette a megbeszélés; reálisakká és kielégíthetővé váltak a kormányzati feltételek, tudtak irányt keresni az adósságállomány kezelésének módozataira is, a későbbi egyeztetéseken döntenek arról, hogy ezek közül melyik a legegyszerűbben és leggyorsabban megvalósítható.

A kormány elkötelezett a BKV működőképességének fenntartásában.Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

A városvezető - akit két helyettese, György István és Bagdy Gábor kísért el a találkozóra - szerencsének nevezte, hogy az alapcél egyezik, vagyis az államnak vissza kell vonulnia a rendszertelen és kiszámíthatatlan támogatásoktól, amelyek régen bevett gyakorlatnak számítottak.

Kitért arra is, hogy az elmúlt két hétben a főváros komoly számításokat végzett, a tárgyévi működés feltételeit nagyon nehezen, és az eddigi szolgáltatások - így például az oktatási és szociális szegmens - színvonalának mérséklésével teljesíteni tudják ahhoz, hogy az egy forint - egy forint elve teljesülni tudjon. (Eszerint minden kormányzati forinthoz a főváros ugyanannyit tesz hozzá).

Tarlós István arról is beszámolt: tisztázták a 2013-tól kialakítandó hosszabb távú működés kérdéseit is, az erről szóló részletes javaslatcsomagot legkésőbb kedd reggelre eljuttatják a kormánynak. Hangsúlyozta: az anyagban az elméleti alternatívák mindegyikét felsorolják majd, de "ez nem ok arra, hogy bárki is kiemelje a legkedvezőtlenebbet, mintha bárki is azt tervezné". Utalt arra: ez történt legutóbb "ennek a szerencsétlen útdíjnak a vonatkozásában, amit senki nem preferált, csak felsoroltak, mint elméleti lehetőséget".

A főpolgármester az esetleges járatritkításokról is szólt. Úgy vélekedett, félreértelmezték szavait, nem arról van szó, hogy belátható időn belül ezt meg kellene lépni, hanem arról, hogy kell a paraméterkönyv egy ilyen változatának is készülnie arra az esetre, ha nem oldódik meg a teljes finanszírozási probléma, az államháztartási törvény szerint ugyanis nem rendelhető meg olyan szolgáltatás, amelynek nincs fedezete.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a kormány végre figyelembe veszi a Jobbik javaslatait

"Bár másfél éves késéssel" de a kormánypárt végre figyelembe veszi a Jobbik konstruktív javaslatait… Tovább olvasom