Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A Közigazgatási Bírák Egyesülete nem ért egyet a bírák visszahelyezésének korlátozásával

A szolgálati jogviszony jogellenes megszüntetése esetére az eredeti állapot helyreállítását tartják elfogadhatónak.
A Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének elnöksége azt javasolja, hogy maradjon ki a bírósági vezetői tisztségbe való visszahelyezés tilalma az egyes igazságügyi jogviszonyokban alkalmazandó korhatárral kapcsolatos törvénymódosítás tervezetéből.

A szakmai szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szolgálati jogviszony jogellenes megszüntetése esetére az eredeti állapot helyreállítását tartják elfogadhatónak. Közérdeknek nevezik, hogy ennek megvalósítása során az igazságszolgáltatás zavartalan működése biztosított maradjon.

A Közigazgatási Bírák Egyesülete elnökségi ülésén tárgyalta meg az egyes igazságügyi jogviszonyokban alkalmazandó korhatárral kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot Hajnal Péter elnökletével, és a tiszteletbeli elnök, Lomnici Zoltán részvételével. Az egyesület fontosnak és támogatandónak tartja a jogbiztonság és a bírák elmozdíthatatlansága, a független, pártatlan bírósághoz való jog szempontjából azt, hogy ezt a kérdést törvény rendezze.

A december végén a parlamentnek benyújtott, a bírák, ügyészek és közjegyzők nyugdíjkorhatárának fokozatos csökkenését tartalmazó törvényjavaslat rendelkezik arról is, milyen megoldásokat kínálnak azoknak a bíráknak, akiket az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban megsemmisített jogszabály alapján nyugdíjaztak.

Eszerint az érintett bírák kérhetnék szolgálati jogviszonyuk visszaállítását és az eredeti beosztásukba való visszahelyezésüket. A bírósági vezetői tisztségek ugyanakkor továbbra is pályázat alapján nyerhetők el.

Az ez ellen tiltakozó Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete a Kúrián, a Fővárosi Ítélőtáblán és a törvényszékeken közigazgatási - pénzügyi, építésügyi, környezetvédelmi, önkormányzati, fogyasztóvédelmi, ingatlan-nyilvántartási és szociális - ügyekben ítélkező bírák országos szakmai és érdekképviseleti szervezete.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2013. január 24. 10:10
    „Azért kíváncsi lennék Dr. Lomnici Zoltán elnök úr - volt Legfelsőbb Bírósági elnök! - véleményére a tekintetben,hogy mi a véleménye az Európai Unióban egyedül Magyarországon végrehajtott banki indexálási trükkről,mellyel a magyarországi bankok az általuk engedélyezett és folyósított hitelösszeget egyoldalúan kb. 70 %-al megnövelték és trükkjeikkel olyan helyzetet idéztek elő, hogy a havi törlesztések összegei pedig megduplázódtak és hiába törleszt az ügyfél, a tőke csak nem akar csökkenni, sőt a törlesztések ellenére folyamatosan emelkedik! Ezért lennék én kíváncsi Lomnici elnök úr véleményére, mert ha igaz, akkor még ma is hatályos a Ptk. 209.§. "A" pontja, melyre fittyet hányva változtatta meg egyoldalúan minden Magyarországon működő bank a korábban kétoldalúan aláírt szerződésben rögzített havi törlesztés összegét! Az uzsorázást a törvény szigorúan bünteti -és ez így helyes! - de a bankoknak akkor államilag engedélyezett törvénysértéssel lehet a banki indexálási trükköt alkalmazni?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 nap a döntésre: nyugdíjellátást vagy a munkabér?

A 62. életévüket betöltött pedagógusoknak 15 napjuk van választani. Tovább olvasom