Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A lakáshitelesek megsegítéséről vitáznak ma a képviselők

Budapest - Lakáshitelesek válságban: megoldások rövid és hosszú távon címmel rendeztek politikai vitanapot szerdán a parlamentben ellenzéki kezdeményezésre.
Hárompilléres segítségnyújtást képzel el a KDNP

Sáringer-Kenyeres Tamás, a KDNP vezérszónoka azt mondta, a devizahitelesek problémája elkerülhető lett volna, ha időben figyelmeztetik őket arra, hogy annak felvétele milyen kockázatokkal jár. A múltra visszatekintve kijelentette, hogy a szocialista kormányok és a média egy viszonylagos stabilitás képét sugallta a devizahitelek kapcsán. Megjegyezte, hogy már a Bajnai-kormány alatt észlelték a problémát, de az ekkor tett lépések szerinte látszatintézkedések voltak.

A Fidesz-KDNP-kormány – ismertette – megpróbálta megszüntetni a devizahitelezést, létrehozni a Nemzeti Eszközkezelő Alapot és nyolcpontos csomagot készített a devizahitelesek megsegítésére. Elismerte, hogy az eszközkezelő működtetésével még adósak, annak beindítása még várat magára.

A politikus egy három pillérből álló lehetőséget vázolt fel a hitelesek megsegítésére. Ennek első része az lenne, hogy a bankok úgy strukturálnák át a hiteleiket, hogy azokkal szélesebb palettát kínáljanak a fizetőképes adósoknak. Ha ezzel az állampolgárok nem tudnak élni, akkor a bank állami garanciát kérhet az átstrukturálás költségeinek fedezésére. Ha ez sem sikerül, akkor a helyi önkormányzat vagy az eszközkezelő alap szerezné meg az ingatlant és adná bérbe az ott lakóknak.

Számításai szerint 2011–2012-ben a kormánynak 10–10 milliárd forinttal kellene hozzájárulnia a rendszerhez, az ezt követő két évben pedig 120–130 milliárd forintból tudná kezelni a hitelesek ügyét.

Az eredeti árfolyamon forintosítaná a hiteleket a Jobbik

A Jobbik nevében felszólaló Hegedűs Tamás elismerte, hogy az eddig megvalósult és a most tervezett kormányzati intézkedések előrelépést jelentenek a korábbiakhoz képest. Fontosnak nevezte, hogy meghatározták azokat a jogszabályi fékeket, amelyek megakadályozzák egy hasonló válsághelyzet kialakulását.

A Jobbik – mondta – komplex megoldáscsomagot dolgozott ki a devizahitelesek megsegítésére. Ezt részletezve javasolta, hogy az állami költségvetés is szálljon be a devizahitel-állomány forintalapúvá alakításában.

Minden adósnak azon az árfolyamon forintosítanák a hitelét, amilyenen azt felvette – ismertette javaslataikat, hozzátéve: azt viszont nem szabad ezzel üzenni, hogy mindenki felelőtlenül eladósodhat. Meglátása szerint a forintosítás terheit zömmel a költségvetésnek kell vállalnia, de ezt megoszthatják a bankokkal is. Hangsúlyozta, hogy elképzeléseik csak akkor működnek, ha párhuzamosan lecsökkentik a jegybanki alapkamatot is.

Hármas felelősséget lát az LMP

Vágó Gábor, az LMP első vezérszónoka a hitelválság okai között említette az állam, a bankok és a hitelesek felelősségét is. Azt mondta, hogy a helyzet felismerése után az állam csak későn kezelte a problémát, a bankok az extraprofit érdekében visszaéltek az erőfölényükkel, az állampolgárok közül pedig sokan erőn felül vettek fel hitelt.

A jelenlegi helyzetről szólva közölte, hogy körülbelül 1,6 millió, átlagosan 4 millió forintos hitelszerződés van életben Magyarországon.

A képviselő – visszautalva a korábbi lépésekre – kijelentette, hogy a kormány tétlenkedett, félmegoldásokkal nyitott, majd ez után hozta meg a kilakoltatási moratóriumokat. Hozzátette, hogy a kabinet most is csak a Bankszövetséggel tárgyal, az adósokat és az ellenzéket figyelmen kívül hagyja. Hol van a beígért Nemzeti Eszközkezelő Alap és mi lesz a rászorultakkal? – firtatta.

Leszögezte, hogy az LMP ingatlanalapot hozna létre, amelynek finanszírozásába bevonnák a bankokat is. Az ide kerülő ingatlanokat bérlakásként hasznosítanák. Scheiring Gábor a kiszivárgott kormányzati tervekről azt mondta, hogy egyelőre csak a felelőtlen ígérgetés folytatását látják.

A Fidesz vezérszónoka többek között az MSZP-t tette felelőssé a lakáshitelesek problémáiért, a szocialisták viszont a kormányt bírálták azért, hogy nem hoz megfelelő intézkedéseket.

Kiszámítható lakáshitelek

Cséfalvay Zoltán államtitkár leszögezte, hogy a jövőben kiszámíthatóak lesznek a hitelek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára szerint kiszámítható és fizethető lesz a lakástörlesztés azokkal a konstrukciókkal, amelyeket a még kidolgozás alatt álló, a kormány és a bankszövetség között június végéig megkötendő megállapodásban rögzítenek majd.
Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy az új konstrukciókkal jobban megéri majd törleszteni, mint kiszállni a hitelből, nem kerül utcára az, aki az anyagi helyzete miatt nem tud fizetni, a banknak pedig jobban megéri majd megegyezni a hitelessel, mint bedönteni a kölcsönt.

Kifejtette: 2002 második negyedévében a lakosság devizahitel-adósságának állománya 216 milliárd forint volt, míg 2010 második negyedévében elérte a 7.348 milliárd forintot, ennek több mint 90 százaléka pedig svájcifrank-alapú hitel volt. A tavalyi év végére 117 ezer lakossági jelzáloghitel-szerződés volt 90 napon túli késedelemben - jegyezte meg. Az államtitkár azt mondta, az új kormány hozzákezdett a helyzet orvoslásához: megakadályozta a probléma újratermelődését, időlegesen védelmet adott a kilakoltatás ellen a bajba jutott adósoknak, az ügyfelek érdekeit erősebben védő pénzügyi szabályozási elemeket vezetett be, és hozzákezdett az érintett szereplők arányos tehervállalására építve a probléma rendezéséhez szükséges tartós megoldás kidolgozásához. A moratóriummal összefüggésben megjegyezte, semmiképpen nem lehet tartós megoldás, hosszú távú fenntartásuk ugyanis nagymértékben rontja a fizetési fegyelmet.

Az előző kormány felelősségét hangsúlyozta a Fidesz

Zsigó Róbert, a Fidesz vezérszónoka azt akarta tisztázni, hogy került több, mint százezer ember olyan helyzetbe, hogy kilencven napnál hosszabb ideje nem fizeti a részleteit. A probléma gyökerének azt nevezte, hogy a szocialista kormányok megszüntették a támogatott forinthiteleket és helyette „gondoskodtak arról", hogy az emberek devizahiteleket vagy magas kamatú forinthiteleket vegyenek fel. Hozzátette, hogy a hiteleseknek nem nyújtottak védelmet a bankokkal szemben, eközben a hitelintézetek kihasználták az emberek többségére jellemző pénzügyi tájékozatlanságot is.

Úgy értékelte, hogy a szocialista kormányok „felelőtlen és hazug" kijelentései miatt a magyar gazdaság már a válság bekövetkezte előtt romokban hevert. Véleménye szerint a devizahitelezés kockázataira az állam túl későn és nem eléggé nyomatékosan hívta fel a figyelmet.
Leszögezte, hogy segíteni kell a fizetésképtelen helyzetbe került adósokon és megoldást kell kínálni azoknak, akik ha nehezen is, de fizetik a részleteiket. Szavai szerint az elmúlt hónapokban a kormány és a Fidesz-KDNP képviselői ennek a problémának a megoldásán dolgoztak. A legfőbb céljuknak nevezte, hogy senki ne kerülhessen utcára. Mint mondta ezért hosszabbították meg a kilakoltatási moratóriumot és ezért vezették be 2010-ben a devizaalapú jelzálog tilalmát. Emlékeztetett arra, hogy a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek érdekében tavaly ősszel nyújtottak be egy javaslatcsomagot, amelyet októberben ellenszavazat nélkül fogadott el a parlament.

Véleménye szerint hosszú távon is eredményes megoldást csak az eladósodottság csökkentése és a vállalkozások támogatása hozhat.

Az MSZP a kormányzati lépéseket bírálta

Tóbiás József, az MSZP első vezérszónoka azt mondta, hogy a kormány intézkedései miatt nemcsak a hitelesek veszíthetik el lakásaikat, hanem az önkormányzati lakásokban élők és a közüzemi tartozást felhalmozók is.

Az elmúlt egy évre visszatekintve azt mondta, a kormány többször ígéretet tett arra, hogy megvédi az embereket, de valójában nem történt semmi.

Azt mondta, hogy a kormánynak a komplex problémát a különböző csoportok esetében is kezelnie kell. Felhívta a figyelmet, hogy vannak olyanok, akik még fizetni tudják a törlesztőrészleteiket, így az ő esetükben az állam által felügyelt banki utat kell megnyitni. A második csoportba sorolta azokat, akik esetében szociális mentorok segítségével készíthetnének adósságtervet. Azok esetében, akiknek a lakását már nem lehet megmenteni, azt javasolta, hogy az állam biztosítson szociális vagy önkormányzati bérlakást.

Frakciótársa, Simon Gábor arról beszélt, hogy az elmúlt tíz hónap elmaradt kormányzati intézkedései helyett inkább a megoldásra kellene koncentrálni.

Ő is hangsúlyozta, hogy más és más eszközökkel kell megoldani a különböző társadalmi csoportok problémáit. Közölte, hogy a kormánynak nemcsak a Bankszövetséggel, hanem a hiteleseket képviselő érdekképviseleti szervekkel is egyeztetnie kellene.

Javasolta, hogy hozzanak létre olyan tárcaközi bizottságot, amelynek keretein belül az érintettek bevonásával tárgyalhatnak a kérdésekről. Emellett a szocialisták egy parlamenti bizottságot is felállítanának, amelyik csak a hitelesek ügyeinek érdekében dolgozna.

Korábban írtuk:
A Ház az LMP-s Vágó Gábor kezdeményezésére, illetve további 78 ellenzéki képviselő javaslata kapcsán folytathatja le a "Lakáshitelesek válságban: megoldások rövid és hosszútávon" címmel kiírt politikai vitát. Ennek során a kabinet fél órában, míg a kormánypártok, illetve az ellenzék összesen 260 percben fejtheti ki véleményét a problémáról és a szükségesnek tartott lépésekről. Vágó Gábor, az Országgyűlés honlapján olvasható kezdeményezése indoklásában hangsúlyozza: a magas törlesztő részletek fizetése a magyar családok százezreinek okoz gondot.

A képviselő szerint a hitelek törlesztő részleteinek és kezelési költségeinek változása nem volt arányban az árfolyam- és kamatváltozásokkal, a bankok kockázatvállalási gyakorlata pedig nem áll arányban a hitelnyújtásból származó profitjuk nagyságával. Az LMP-frakció tagja ezért úgy gondolja, hogy ez a probléma mára egy "időzített bombává vált", a jelenlegi kormányzat által adott válaszok azonban eddig nem tudták kiszámíthatóan újrarendezni a hitelt nyújtók és a hitelfelvevők közötti terheket.

Olvasóink írták

 • 12. igazságkereső 2011. április 27. 16:58
  „#11.queenmargareth 2011.04.27. 16:38 Szíves figyelmedbe ajánlom a Ptk.209.§.(1.)bekezdését, továbbá az 1996.évi CXXI.Törvény 46. §-át,valamint a Hitelintézeti Törvény 213.§ (b.) pontjában foglaltakat. Ha mindezeket megismerted,akkor remény van arra is,hogy értelmesen is hozzá tudsz majd szólni ehhez a témához. Szivélyesen üdvözöllek!”
 • 11. queenmargareth 2011. április 27. 16:38
  „3. igazságkereső 2011.04.27. 09:47
  megérdemlik, más is vesz fel hitelt, talán hallották:olcsó húsnak híg a leve
  ha nincs pénzük lakásra, mint sokuknak, nem veszünk fel hitelt, vagy biztosabbat.Nehogy már őket segítsük az OTP-sek pl szívjanak...........szemétség
  Érdekes módon a családomban forint alapú hitel van és fizetik.”
 • 10. kispacni 2011. április 27. 13:01
  „4."Ha a kormány akarná---de nem akarja ----ezt a nyereséget kellene csökkenteni .mondjuk 350 millióra"

  Kedves bértopikoló, pont ezt teszi a bankszektorra kirótt 200 millárdos különadó.

  Bezzeg amikor ezt tavaly összel bejelentették, meg ezért szidtad a kormányt. Légy egy kicsit következetesebb :-)”
 • 9. lidocain 2011. április 27. 12:37
  „ez a terv <moderálva> nem a hitelesek megsegitése.
  egyébként nem is kellene "megsegiteni" senkit,nem lett volna szabad hagyni a bankokat,ennyire elpofátlanodni. a világ egyetlen országában sem lehet azt megtenni,hogy emeljék,főleg ilyen szinten a törlesztőket.
  ez a 190-es rögzités csak arra lesz jó,hogy soha a büdös életben nem lesz kifizetve a lakás.
  2,5 millióra majd fizetünk vissza 10-15 milliót.”
 • 8. THK 2011. április 27. 12:17
  „5,
  Magyarország nagyon apró ahhoz, h a CHF árfolyamát érdemben befolyásolni tudná...

  a forintét persze más kérdés, ott pár ügyes nyilatkozat is elég - de a "190 Ft-on fixálás" nem jelent ilyesmit, hiszen az valójában csak annyit tesz, h meghosszabbodik a hitel futamideje...”
 • 7. 4Angel 2011. április 27. 11:32
  „Mi 2007 be felvettük a hitelt 6m forintnak megfelelő svájci frank hitelt 45 e Ft al kezdtük, most 65 e Ft (nem volt más , lehetőleg mert fészekrakóval csak így adtak )
  Ma ha el kéne adnia a 55 nm lakást kB. 9 milliót kéne érte kapni!!!

  Ha elárvereznek egy ilyen lakást még akkor is marad neki kb.. 4 millió tartozása !!!
  Megoldás ( öngyilkosság)

  Sokan vagyunk így

  És családok mennem tönkre hogy ők vitatkoznak !!!

  Tudom jön ez a beszólás nem muszáj volt hitelt felvetni, de valahol lakni kell !!!”
 • 6. deszkás 2011. április 27. 11:14
  „Az majd csak később derül ki (ha kiderül) milyen is volt a háttéralku? Kik kötötték kivel? Soha nem történik véletlen. A törvényhozóknak nem különösebb érdekük a valutahitelesekkel vergődni mivel nekik sincs valutahitelük., ha van mégis az az ágrólszakadt kategória. Igy" hal el" IGAZSÁGKERESŐ igazságkeresése is.”
 • 5. Szabadszombat 2011. április 27. 10:51
  „Ha kiderül, hogy mikortól segíti meg a kormány a 190 Ft-os svájci frankkal a hiteleseket, előtte mindenki vadul kezdjen frankot venni mert úgy felmegy az ára mint még sose. Már megint nagyon sokan fognak meggazdagodni a szegények bőrén!”
 • 4. zoltanszabo 2011. április 27. 10:14
  „A bankok tavalyi kimentett nyeresége . 350 milliárd Ft.
  Ha a kormány akarná---de nem akarja ----ezt a nyereséget kellene csökkenteni .mondjuk 350 millióra. Még az is sok.”
 • 3. igazságkereső 2011. április 27. 09:47
  „#1.queenmargareth: kiket károsítanak meg a devizahitelesek? Nagy a jó isten állatkertje, alacsony a kerítése! Nem ártana tudomásul vennie mindenkinek,hogy a devizahitelesek a szerződésük megkötésekor egy vállalható és fizethető havi törlesztőrészletről szóló kétoldalú szerződést írtak alá.Csak hogy te is tudd kedves queenmargareth: az, hogy mára fizethetetlenné váltak a havi törlesztőrészletek,az azért történt, mert a bankok -magyarországi leánybankokról van szó természetesen! - megduplázták a havi törlesztőrészletet egyoldalú szerződésmódosítással! Továbbá: a Ptk 209.§.(1.) bekezdése tiltja a devizahitelesre hárított összes banki költséget, s e törvény alapján semmis a szerződés! A másik kérdés: milyen megsegítésről tárgyalnak ma a képviselők? Ugye nem arról a formáról,amelyről a mai Magyar Nemzet ír?Az nem segítség, az a bankok fiskális manipulációja,melyet ugyan csak az ügyfelekre szándékozik áthárítani,miközben a multikulturális simli közepette a bankok Magyarországon 2008 őszétől 350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert! Valóban, jó lenne már végre ebben az országban,ha a bankok részéről is megjelenne a tisztesség és minden más,ami a bankok és ügyfeleik normális kapcsolatát kell,hogy jellemezze!!”
 • 2. papsajt 2011. április 27. 09:45
  „pontosabban a Bankok megsegítéséről vitáznak. A lényeg hogy ki fizessen a banknak. Állam vagy adós.

  Miért nem lehet a bankokat regulázni,hogy mennyit kérhetnek vissza!”
 • 1. queenmargareth 2011. április 27. 07:25
  „Aztán szigorúan, egyhangúan, mint a cigiről.
  Nem kell támogatni. Mint a cigis, maguknak keresték a bajt. Így károsítanak minket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zagyva György Gyula: a ˝cigányterror˝ nem a Jobbik felelőssége

A Jobbik szerint az, hogy "Magyarországon vidéken cigányterror van, az nem a Jobbik politikai felelőssége, hanem az elmúlt 20 év szerves következménye". Tovább olvasom