Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A magyar szakszervezetek a megszorítások ellen emeltek szót

A szervezői becslések szerint mintegy 50 ezer ember - 22 európai ország 45 szakszervezetének képviseletében - vett részt a szombati budapesti megmozduláson.
A megszorító intézkedések beszüntetésére és a társadalmi párbeszéd helyreállítására szólították fel az európai vezetőket és a magyar kormányt a szakszervezetek képviselői az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) és a magyar érdekképviseleti szövetségek tüntetésén szombaton Budapesten.

17:45 -  Nem volt szükség rendőri intézkedésre az Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar érdekképviseletek közös szombati budapesti tüntetése alatt - tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu honlapon.

Közölték ugyanakkor, hogy a demonstráció megkezdése előtt a biztosításban részt vevő rendőrök a városligeti Petőfi Csarnok közelében egy légpuskával sétáló férfira figyeltek fel, akit megállítottak, igazoltattak, és átvizsgálták a ruházatát. Ennek során légpuskalőszerek, vipera és borsspray került elő. A rendőrök átvizsgálták a közelben parkoló autóját is, amelynek csomagterében egy baseballütőt találtak.

A 48 éves budapesti férfit előállították a zuglói rendőrkapitányságra, ahol közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása, valamint a légfegyverek tárolására és szállítására vonatkozó szabályok megsértése miatt szabálysértési eljárás indult ellene.

A BRFK kommunikációs osztálya emellett tájékoztatott arról is, hogy az előbbi helyszíntől nem messze - állampolgári jelzés alapján - a rendőrök igazoltattak egy román állampolgárt, aki a XIV. kerületi Állatkerti sétányon egy parkolási cég alkalmazottjának kiadva magát, jogtalanul próbált parkolási díjat szedni. A rendőrök őt is előállították a zuglói kapitányságra.

16:12 - A megszorító intézkedések beszüntetésére és a társadalmi párbeszéd helyreállítására szólították fel a magyar kormányt a magyar szakszervezeti vezetők az Európai Szakszervezetek Szövetségével (ETUC) közösen szervezett budapesti tüntetésen szombaton Budapesten.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: azért jöttek ide, hogy tiltakozzanak a kormány "munkavállalókat nyomorító" intézkedései ellen. Kijelentette, hogy a szövetség tárgyalásokat akar a kormánnyal.

Kuti László, a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a jövő nemzedékeket.

Gaskó István, a LIGA elnöke leszögezte, hogy a munkavállalókat nem a miniszterelnök, hanem ők, a szakszervezetek képviselik. Hozzátette: ha a magyar kormány nem változtat kormányzási stílusán, akkor nagyon sokat fognak még velük találkozni.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a rendezvényen megjelent tömeg azt bizonyítja, hogy nem megkerülhetők a magyar munkavállalók, és a szakszervezet. Tömeg vagyunk és erős európai mozgalom részeként vagyunk itt - tette hozzá.

Palkovics Imre, Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint „primitív és olcsó hazugság", hogy a magyar gazdaság gondjait a lakosság túlfogyasztása okozta. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke számon kérte a kormányon: miért hagyja, hogy a soros EU-elnökséget adó országban legyen a legrosszabb szociális párbeszéd. Egy szociális Európáért vagyunk itt - tette hozzá.

15:15 - A munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit - mondta John Monks, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) főtitkára budapesti beszédében.

A több tízezer demonstráló előtt az Oktogonon a szakszervezeti vezető kijelentette: munkahelyeket, növekedést és a szociális ellátórendszerek fenntartását követelik a gödöllői tanácskozáson résztvevő gazdasági- és pénzügyminiszterektől.

Monks leszögezte: nem adják fel, addig folytatják a kampányt ameddig szükséges.

14:40 -  Az Európai Unió és tagállamainak kormányai által bevezetett megszorító intézkedések ellen tiltakoznak Budapesten a portugál és görög szakszervezetek, amelyek - további 20 európai ország képviselőivel együtt - vesznek részt a magyar szakszervezetek és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) közös tüntetésén.

Lueinda Damaso, portugál tanár, az UGT szakszervezet tagja az MTI-nek a helyszínen nyilatkozva elmondta: a megszorítások és a Portugáliát súlyosan érintő  pénzügyi válság miatt jöttek el erre a tüntetésre. „Azért, hogy nemet mondjunk a megszorításokra, nemet a munkások további megsarcolására" - tette hozzá.

Országa helyzetéről azt mondta: a legutóbbi megszorító csomag nagyon nehéz helyzetbe hozta volna a portugálokat. „De azt gondolom, hogy menni fog, ki fogunk jutni a bajból; nagyon nehéz lesz, szorít az idő, de sikerülni fog" - fogalmazott a portugál tüntető.

Georges Dassis, a görög ADEDY tagja az MTI-nek azt mondta: azért vannak itt, hogy tüntessenek az Európai Unió és a magyar kormány által bevezetett megszorító intézkedések ellen. Hozzátette, hogy Görögországban folyamatosak a megszorítások, a kormány intézkedései a legrosszabb helyzetben lévő társadalmi rétegeket sújtják a legjobban.

Szakszervezetek demonstrációja Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Elmondta: a szakszervezetek és a dolgozók minden lehetséges eszközzel tiltakoznak a pénzügyi piacok ellen, a pénzügyi spekulánsok ellen. Azt követeljük, az európai szövetséggel közösen, hogy az EU valódi szociálpolitikával álljon elő, amely az unió egész lakosságát segíti - fogalmazott a görög szakszervezeti tag. Elmondta azt is, hogy a budapesti tüntetésre szimbolikus delegációval érkeztek, mivel kevés pénzük van.

13:48 - Elindult a magyar szakszervezetek és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) közös tüntetésére összegyűlt - a szervezők által 40 ezer fősre becsült - tömeg a Hősök teréről az Andrássy úton szombaton kora délután.

A demonstrálók zászlókat, színes léggömböket, és különböző nyelvű transzparenseket visznek magukkal. A táblákon egyebek mellett társadalmi igazságosságot, társadalmi párbeszédet követelnek, illetve több és jobb munkahelyet az európai fiataloknak.

A tüntetést nagy nemzetközi sajtóérdeklődés övezi, a tömeget számos külföldi tv-stáb kíséri.

Korábban írtuk:

Megkezdődött a magyar szakszervezetek és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) közös tüntetése szombaton, a szervezők által 40 ezer fősre becsült tömeg a Hősök terén gyülekezik.

John Monks, az ETUC főtitkára elmondta: 22 európai ország 45 szakszervezete mintegy 5 ezer résztvevővel képviselteti magát, a magyar tüntetők száma pedig 35 ezerre tehető. A demonstrációt az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek gödöllői csúcstalálkozójával egy időben tartják. A résztvevő szakszervezetek több munkahelyet és igazságos béreket követelnek.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. hahaha62 2011. április 11. 11:00
  „98. gavallér 2011.04.11. 09:51
  A pofám leszakad : Gaskó millás fizetéssel kit képvisel

  Látom más is látja a lényeget!!!!!”
 • 96. klj_54 2011. április 11. 10:33
  „98. gavallér 2011.04.11. 09:51
  A pénztárcáját:(”
 • 95. gavallér 2011. április 11. 09:51
  „A pofám leszakad : Gaskó millás fizetéssel kit képvisel?”
 • 94. egyszegedi 2011. április 11. 09:10
  „Nagyon sajnálom azt a több tízezer tüntetőt, mert az egész csak egy jó nemzetközi karnevál volt. Azok a szakszervezeti vezetők, akik több százezer, több milliós havi fizetéssel rendelkeznek, nem hitelesen képviselik a munkavállalók érdekeit. Ők a tömeggel zsarolják a kormányt, hogy legyen egyeztetés, a kormány meg így nyilvánítja ki a lesajnálását velük szemben, mert ők is hiteltelennek érzik a szakszervezeti vezetők érvelését, hisz eddig az ő szekerüket tolták. Mi változott meg? Az, hogy a sok átvert embert, akiket biztattak a 300.-Ft-os népszavazásra, és akiket az általuk megszavazott kormány kihagyott a felemelkedésből, valahogy meg kell "nyugtatni". Kettős beszéd ez a javából a szakszervezeti vezetők részéről. A munkavállalók teljesen ki vannak szolgáltatva nem csak a mindenkori kormányoknak, de a mindenkori munkaadóiknak. Nem hiszem el, hogy a munkaadók legtöbbje csak a minimálbérért tudja foglalkoztatni dolgozóját, illetve ha nem lenne minimálbér, akkor éhbérért, sokszor tűrhetetlen munkakörülmények közt. Addig, amíg a munkaadók jelentős része télen-nyáron külföldön nyaralgat, vagyonosodik, és mindezt a minimálbéres munkavállalók kizsákmányolása révén éri el, addig a munkavállalónak mit sem számít, hogy a kormány a nem létező jövedelméből mennyit szorít meg. Javaslom, hogy az un. megszorítások helyett minden havi 500 ezer nettó keresett feletti részt minden ember, párti hovatartozás nélkül önként tegye egy olyan alapba, ahonnan segíteni lehetne a munkavállalók, a hajléktalanok, a devizahitelesek, az egészségügy, az oktatás és sorolhatnám, i mindennek a problémáin, vagyis elősegítené a nemzet, az ország, a köz felemelkedését. Lehet, hogy ez demagóg elképzelés, mert sokan büntetésnek vennék, de kérem, az nem büntetés, hogy a munkavállalók munkaerejük, tapasztalataik, tudásuk értéke nem térül meg a jövedelmükben? Ha egyszer kapitalizmus van, akkor legyenek piaci viszonyok a humán erőforrások terén is, és a munkavállalók ébredjenek már fel, és válasszanak maguknak tényleges érdekképviseletet.”
 • 93. jozko 2011. április 10. 23:00
  „Hiteltelennek tartom a szakszervezeti vezetőket.
  És felelőtlennek.

  A nehézségekkel küszködő embereket nem nehéz belevinni az ellenkezésbe.
  Multimilliomos pártvezéreknek és szakszervezti vezetőknek hinni-meggondolatlanság!

  Márpedig ezt teszik az emberek.”
 • 92. Larsson 2011. április 10. 22:02
  „Miért nem fér egyesek fejébe, hogy nem kell mszpsnek lenni ahhoz, hogy vki negatívan értékelje az elmúlt 1 év történéseit és a kormány populista, demagóg politikáját???”
 • 91. scott1 2011. április 10. 19:12
  „W666W!
  Persze, hogy magasabban van. Éppen erről beszéltek, hogy jóval magasabb lett volna a hozam még akkor is ha csak simán államkötvénybe kötötték volna le... illetve az állami pénztár működése meglepő de a töredéke a piacinak, legalább is itt Magyarországon... valószínűleg a nagy tiltakozásod miatt nem hallottad.
  ORBÁNVEZÉR? Nekem ugyan nincs vezérem. EU-s közös határozat tervezetekről beszélsz úgy, hogy azok be fognak következni velünk szemben is amikor éppen Magyarország és még két állam nem csatlakozott a közös gazdasági normákhoz legutóbb? :)”
 • 90. W666W 2011. április 10. 18:55
  „88. scott1 2011.04.10. 12:37

  Mi ellen tett a kormány milyen spekulánsok ellen?? Azért kérdem , mert amióta Visszaléptettek az "állami" nyugdíjba AZÓTA !!!!! 30.000 FT-tal emelkedett !!!!a reálhozamom..Ugye a Magánnyugdíjvagyon "elkérésének" a legföbb indoka az volt hogy a Pénztárak " elruletozták " a pénzt..

  Az is nyilvánvaló hogy ORBÁNVEZÉR kényszerpályán van és más választása mint "mézesmázos cukorkába" vagy Széll Kálmán tervnek álcázza azt amit a FLETÓ úgy hívott hogy konvergenciaprogramm..Ö nem akar utcai harcokat így kénytelen olyan "kedélyjavító" intézkedéseket tenni ami elvonja az emberek figyelmét attól, hogy az EU -ban az elkövetkezö hetekben olyan döntések történhetnek amire nincs befolyása..Gondolok itt a holnapi DIESEL adóemelési javaslatra amit ha elfogadnak akkor a diesel üzemanyagáral BRUTÁLISAN akár 50 forinttal is emelkedhetnek..De úgyanígy terítéken van az egységes nyugdíj is ami 70 év lenne mindenhol az EU ban....

  Teljesen mindegy Ilyen szempontból hogy milyen kötödású szakszervezetek voltak ott hiszen ez ÖSSZEUROPAI DEMONSTRÁCIÓ volt a következö épp lengyelországban lesz......

  Ha vége az EU elnökségnek nagyon sokan fogtok itt koppani , mert ORBÁNVEZÉR nem fog tudni megvédeni senkit és kénytelen lesz Ö is behódolni ha tetszik, ha nem..Most még elnézik a bohockodását de ha vége az elnökségnek jön majd a számonkérés....”
 • 89. Figyelő 2011. április 10. 16:35
  „Senki ne vegye komolyan, hogy Borsik meg a Graskó és társai a dolgozókért aggódtak!
  Mind mind a saját jómódjukat, jó sorsukért aggódnak, félnek, hogy nem hizlalhatják tovább az amúgy is nagy potrohukat!
  Kiktől kapják ezek az állítólag a dolgozók sorsáért aggódó szakszervezeti vezetők?
  Hát ami biztos, nem a kétkezi munkájuk után!
  Szerintem e nagy felbuzdulásuk mögött az egyik "munkaadójuk" állhat, az MSZP!”
 • 88. scott1 2011. április 10. 16:19
  „T. N. P.!
  Ha azt írom, hogy talán egy kicsit szorosabb a kapcsolat mint egy ágazati szövetség és egy párt között, akkor szerintem nem írok valótlant :)”
 • 87. N.P. 2011. április 10. 15:52
  „scott1 2011.04.10. 10:25

  "Régi kapcsolat ez :) Az MSZOSZ-MSZP " - és a Magosz-Fidesz viszonyról mi a véleményed?”
 • 86. DMagóg 2011. április 10. 13:37
  „A mi (hazai) politikusaink a saját vagyoni gyarapodásuk biztonságának fenntartása mellett, képesek bármit beáldozni a hatalom megtartása, illetve megszerzése érdekében. Eredmény: 1-1! Nyugi! A hatalom megtartásának és megszerzésének károkozása közel egyenlő!
  Ezt, a zavarosban evickélők, a zavarosban halászók is profi módon kihasználják. Tesznek is érte, hogy minél tovább zavarosodjon a helyzet. (Parasztvakítás, népbutítás, sajnos sikeresen. Nos, ebbe a körbe illeszkedők a szakszervezetek is.)

  EU? Különbség? Lehet, hogy semmi? Orbánnak sem hiszek, de, ha ebből akar kitörni és tényleg ...., nos akkor majd kalapot emelek! Kívánom, hogy sikerüljön! Különbek? Kétlem, de ne legyen igazam!”
 • 85. scott1 2011. április 10. 12:37
  „davido!
  A 90-es évek példáját azért említettem, mert a paktum aláírását követően a szakszervezetek eltekintettek attól, hogy a megszorítások ellen felemeljék a szavukat...
  És miközben a spekulánsok és a banki visszaélések ellen tüntetnek a nemzetközi szakszervezeteket (ami ellen a kormány is lépéseket tett-amiért támadták is a magyar szakszervezetek...) addig a mieink inkább kormány ellenes szólamokat hangoztatnak???
  Miért, ha már nem érintett a szakszervezeti lobby benne? Pár hónapja milyen hevesen tiltakozott szakszervezeti vezető a magánnyugdíj pénztár átalakítása miatt, gondolom Te azt is bevetted, hogy nem azért tette mert, az egy pénztár felügyeleti bizottságának volt a tagja... Hadd ne tekintsem már hitelesnek a megmozdulásukat, főleg annak tükrében amit már leírtam!”
 • 84. queenmargareth 2011. április 10. 12:24
  „85. theseus 2011.04.10. 12:15 persze, hogy jóval több a fizujuk 600 e volt csak a VDSZSZ elnöki fizuja 2001-2002 körül, amúgy még innen onnan csordult, mert több posztja volt. Ez Gaskó:))))))”
 • 83. davido 2011. április 10. 12:17
  „Az MSZOSZvalóban MSZP-közeli társaság, de ma már egyáltalán nincs olyan kiváltságos helyzetben, mint még a 90-es években. A tüntetésen rajtuk kívül még öt magyar szakszervezeti szövetség vett részt, egyiknek sincs semmi köze a szocikhoz, mindegyik a rendszerváltás után jött létre.
  Tessék körülnézni Nyugat-Európában, a szakszervezetek mindenhol erősek!
  A nyugati jólét nem csak egyszerűen úgy jött létre, hogy jól működött a kapitalizmus, és aztán jutott a bőségből automatikusan mindenkinek, nem, azért meg is kellett küzdeni.”
 • 82. theseus 2011. április 10. 12:15
  „A Házon Kívül már korábban is szerette volna megtudni, hogy mennyi a szakszervezeti vezetők fizetése. Azért, mert a szakszervezetek is kapnak abból a pénzből, amelyet az állam költségtérítés címén az adófizetők pénzéből ad a MÁV-nak. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke azonban nem válaszolt a kérdésre. A MÁV vezérigazgatója is óvatos volt.

  - ,,Én nem akarok most személyiségi pereket elindítani" - mondta Heinczinger István.
  - Ha úgy kérdezek, hogy egy millió forintnál több?
  - Mmmmm. Meghaladja.

  Eszerint azonban Gaskó István, és Kiss László fizetése is több egymillió forintnál. A szabályok szerint a szakszervezeti elnökök ugyanannyi bért kapnak, mint a MÁV humánpolitikai igazgatóságának főosztályvezető-helyettese.”
 • 81. szalamitolvaj 2011. április 10. 10:32
  „ennyi ingyenélöt?nahat
  mindig is sejtettem hova megy a becsületes emberek adója.”
 • 80. scott1 2011. április 10. 10:25
  „Régi kapcsolat ez :) Az MSZOSZ-MSZP paktum után mind a nyugdíj-, mind az egészségbiztosítási önkormányzatban MSZOSZ vezetés alakult ki. A TB-önkormányzatok történetét létrejöttét?l kezdve végig is kísérték a korrupciógyanús ügyek, a legismertebb botrány a Club Aliga üdül? megvásárlását kísérte, amelyhez hatalmas vagyonvesztéssel jutott az egészségbiztosítási önkormányzat. Az MSZP megállapodások az MSZOSZ befolyásának bebetonozását jelentette, amiért cserébe a szakszervezet nem látott kivetnivalót a megszorításokba... 1998-ban a Fidesz ütötte ki a szakszervezeti lobby hatalmi hídf?állását, az MSZP-nek pedig végig kellett néznie, hogy legf?bb szövetségesét, az MSZOSZ-t hogyan küldték "cserepadra". Az MSZP ezáltal politikai és anyagi befolyást veszített: veresége ekkor vált teljessé. Nagy Sándor pedig csupán szélmalomharcot folytathatott az új hatalom döntésével szemben több, mint ezer milliárd forintos éves költségvetésr?l volt szól... kárpótlást csak a Horn kormány utolsó döntéseinek egyikébe létrehozott új magán-nyugdíjpénztárakban való részvétel jelentett...”
 • 79. TrombiFrédi 2011. április 10. 10:03
  „Ismét aktív az MSZOSZ?!”
 • 78. szalamitolvaj 2011. április 10. 10:00
  „71. N.P. 2011.04.10. 08:35

  unknown 2011.04.10. 08:09

  Megnéztem még Kanada, Ausztráli és az USA adórendszerét (ne csak európai országokról papoljak..) és ott is sávosan növekvő, jövedelemalapú adórendszer van!
  DE OTT NEM MINIMÁLBÉRT KAPNAK FORINTBAN
  HIHETETLEN EGYESEK MENNYIRE EL VANNAK SZÁLLVA”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy a 250 milliárdos stabilitási alap zárolását javasolja

A gazdaságban meglévő kockázatok miatt a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolását… Tovább olvasom