Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

A magyarok felének szerény karácsonya lesz idén

A magyarok fele kevesebb mint húszezer forintot költ idén karácsonyi ajándékokra - derült ki az Ipsos Zrt. reprezentatív karácsonyi kutatásából.
A lakosságnak csupán kicsivel több mint az egyötöde számol harmincezer forintnál nagyobb karácsonyi kiadással - olvasható a Sanoma Budapest Zrt. által az MTI-nek küldött összefoglaló közleményben.

A megkérdezettek szintén egyötöde tízezer forintnál kevesebbet szán ajándékozásra, 10-20 ezer forint közötti értékű vásárlást pedig 28 százalék tervez.

A válság hatását jelző adat, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a karácsonyi kutatás résztvevőinek csaknem száz százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem vesz fel hitelt az ünnepi vásárlás fedezésére.

Ugyanakkor nőtt azoknak a száma is, akik egyáltalán nem vesznek ajándékot karácsonyra: 2009-ben még csupán 19 százalék, 2010-ben viszont már 25 százalék nyilatkozott így.

Az ajándékok toplistáján előkelő helyet foglalnak el a kozmetikumok, a ruházati cikkek, és bár még dobogós helyen szerepelnek a könyvek, népszerűségük visszaesett: 2008-ban még 47 százalék volt a könyvek részesedése, 2009-ben és 2010-ben viszont már csupán 40 százalék.

A kutatás eredményei szerint a magyar lakosság egyre tudatosabban tervezi meg a kiadásokat, és ezen a téren is folyamatosan nő az internethasználat elterjedtsége. Az ajándékot vásárlók 63 százaléka azonban továbbra sem tájékozódik vásárlás előtt - az emberek nagy része csak decemberben tér be egy hipermarketbe, ahol néhány órát keresgélve, a helyszíni benyomások alapján választja ki az ajándékokat.

A Sanoma Budapest Zrt. megbízásából 2007 óta vizsgálják minden évben a felnőtt magyar lakosság karácsonyi vásárlási szokásait és az adott év karácsonyára vonatkozó terveit.

Olvasóink írták

 • 5. qrumpli 2010. december 06. 12:10
  „Győzött a 2/3 ad Itt a jó világ!
  Talán nem ezt akartátok emberek?
  hajrá magyarország?”
 • 4. azénéletem 2010. december 02. 08:01
  „Mi is hasonlóképpen ünnepelünk. Veszünk egy hízót és négy /nagyvárosban élő/ felnőtt gyerekünket párjával várjuk Karácsonykor. Ajándékot nem fogadunk el hozzanak valamit az asztalra - természetesen a húsételeket mi csináljuk, a kedvenc sütiket is megsütöm. Amit pénzért meg lehet venni meg tudják venni, ilyen disznótorost nem árulnak. Az ajándék -amit el lehet vinni a kóstoló lesz. Karácsonykor nem veszünk meg minden felesleges dolgot - amivel tudjuk évközben, amikor felmerül a probléma probálunk segíteni. A hangsúly az együtt leszünk - békességben dologra helyeződjön!! Békés Adventet!”
 • 3. Vörcsi 2010. december 02. 07:30
  „2. Leírtad amit én akatram, egyetértek Veled, mi is így ünnepelünk!
  Hál´ Istennek nem azért, mert nem lenne mit elkölteni, hanem azért, mert feleslegesnek tartjuk a "kötelező" költekezést. Régen nem ismertük ezt a nagy vásárlási őrületet, szerintem mesterségesen generálják "valakik" a hangulatot, már - már hisztériás vásárlásra serkentenek minket. Ha kevés a pénz, szinte biztos, csak azért, hogy vegyünk valamit, felesleges dolgokra költjük. Egyik nagyapám mondta, "...nem akkor spórolsz, ha nincs pénzed, hanem akkor, ha van, de meggondolod, hogy mikor, mire költöd, és az mennyire hasznos számodra..."”
 • 2. zoltanszabo 2010. december 01. 22:53
  „Ezen nem kell csodálkozni. Az emberek 2/3 a minbér környékén keres.Se 13.havi.se jutalom nincs kilátásba.Ha kifizeti a rezsit,megveszi a fát,kaját már ajándékra alig marad.
  A karácsony a SZERETET ünnepe. Ne csak az ajándékról szóljon.Ki mit--mennyiért vesz? ne erről szóljon az ünnep. Üljön össze a család, apa ,anya,gyerekek nagyszülők, egy jó kaja, egy pohár bor mellett jókat lehet dumálni,gyerekekkel társasjátékozni.
  Örüljünk egymásnak szeretetben ,békességben teljen a karácsony minden itt fórumozó család otthonába!!!!”
 • 1. persona 2010. december 01. 17:59
  „a múltkor egy másik KVK még 34 ezerről beszélt. ja, azóta megint emelték a benzin árát..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszéves a paksi atomerőmű tűzoltósága

Húsz éve, 1990-ben alakult meg állami tűzoltóságként a Paksi Atomerőmű Üzemi Tűzoltósága. A… Tovább olvasom