Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

A MÁV elengedi az IC-pótjegyek árát és vizet oszt a hőségben

A már előre megváltott pót- és helyjegyek esetében a komfortdíjat visszatéríti a vasúttársaság.
A hőség miatt a MÁV-Start Zrt. kedden 11 és 18 óra között az InterCity vonatok esetében elengedi a pótjegyek árát, továbbá a pót- és helyjegyköteles vonatokra csak a helyjegyeket kell az utasoknak megfizetniük - közölte a vasúttársaság hétfőn.

A MÁV az intézkedést a hőség függvényében meghosszabbítja, de az osztrák ÖBB vasúttársaság által üzemeltetett Railjetekre a kedvezmény nem vehető igénybe. A már előre megváltott pót- és helyjegyek esetében a komfortdíjat visszatérítik - olvasható a közleményben.

Szabó Anett, a MÁV-Start szóvivője az MTI érdeklődésére közölte, azért térítik vissza a pótjegyek árát, mert a hőségben a fokozott igénybevétel miatt gyakrabban hibásodnak meg a klímaberendezések, illetve a működőek sem tudnak minden esetben megfelelő hőmérsékletet biztosítani.

A vasúttársaság közleménye szerint a MÁV a a hőség ideje alatt a nagyobb vasútállomásokon és az étkezőkocsikban is ingyen adja az ásványvizet. Az utasok Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, valamint a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson a peronon lévő személyzettől kapják az ásványvizet a rendelkezésre álló készlet erejéig, ami naponta összesen több mint harmincezer palack. A vonatokon az étkezőkocsi üzemeltetőjétől lehet kérni az ingyenes ásványvizet.

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Amennyiben a sínek deformálódását észlelik, a biztonságos közlekedés érdekében sebességkorlátozást vezetnek be.

Közölték továbbá, hogy a szabadban dolgozó vasutasok megfelelő védőfelszerelést, óránként 10-15 perc pihenőidőt kapnak, illetve korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak ásványvizet.

Olvasóink írták

 • 4. dmonlájn 2011. augusztus 23. 08:30
  „Érdekes, mivel a Budapest-Szeged "hibrid" vonat IC részébe Pót és helyjegyet adnak csak... na akkor most hogy térítik vissza a pótjegy árát? Arról nem is beszélve, hogy boldog-boldogtalan ott fog utazni... ezáltal a légjavító berendezés tuti tönkremegy (ha egyáltalán működőképes, mert sokszor nem az)!”
 • 3. ts 2011. augusztus 22. 21:34
  „úgyse térítik vissza, a múltkor a kalauz adott mindenkinek blokkot, amivel elvileg visszakaptuk volna az ic helyjegyet, mert nem ment a klima (bocs légjavító berendezés). Hát nem kaptuk vissza, mert azt mondta a pénztáros, hogy nem tudja mi a szabályzat ilyen esetekben és nem fizeti vissza. Mindezt 10 perces telefonálgatás után.
  Úgyhogy ráhagytuk, költse a máv gyógyszerre!”
 • 2. 6664 2011. augusztus 22. 20:20
  „"Közölték továbbá, hogy a szabadban dolgozó vasutasok megfelelő védőfelszerelést, óránként 10-15 perc pihenőidőt kapnak, illetve korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak ásványvizet." Szóval van erre egy nemzetközileg (NATO) is alkalmazandó, egészségügyi limit: WBGT index néven lehet utánakeresni, és messze nem erről szól... bocs.”
 • 1. dmonlájn 2011. augusztus 22. 20:13
  „"azért térítik vissza a pótjegyek árát, mert a hőségben a fokozott igénybevétel miatt gyakrabban hibásodnak meg a klímaberendezések" egy kicsit irónikus a hozzáállás, ha már meleg van akkor tönkremegy a légjavító berendezés (copyright : MÁV vagonok ablaka)!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ókovács Szilveszter az Operaház kormánybiztosa

Ókovács Szilveszter operaénekest, a Duna Televízió vezérigazgatóját nevezte ki augusztus 22-i… Tovább olvasom