Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A médiaszakértő szerint a médiacsomag keretet teremt az önkényes beavatkozásra

Budapest - Karol Jakubowicz médiaszakértő szerint a magyar médiacsomag megteremti az intézményes és jogi keretet az önkényes beavatkozásra a véleménynyilvánítás szabadságába, számtalan csapdát kreál a média és az újságírók számára.
A szakértő - akit az EBESZ média képviselője kért fel a magyar médiatörvény értelmezésére - a Vasárnapi Híreknek nyilatkozva cáfolja, hogy a jelentést a magyar ellenzéki pártok diktálták volna Budapestről és készen áll, arra hogy bírálóival tartalmi vitát folytasson le.

A Vasárnapi Híreknek adott interjújában Karol Jakubowicz médiaszakértő, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kérésére készített elemzéséről szólva leszögezi: a médiacsomag sérti az Emberi Jogok Európai Konvenciója 10. cikkelyének alapelvét, miszerint a véleménynyilvánítás és az információ szabadsága a norma, és bármifajta beavatkozás e szabadságba a kivétel, amely csak bizonyos, világosan meghatározott körülmények között történhet.

A csomag megteremti az intézményes és jogi keretet a meglehetősen önkényes beavatkozásra a véleménynyilvánítás szabadságába, számtalan csapdát kreál a média és az újságírók számára, amelyeket a Médiatanács felhasználhat bármiféle média termék ellen - szögezi le.

Elmondta még, hogy a nyomtatott sajtó, az elektronikus média és az internet számára megalkotott egyforma szabályozási rendszer szembe megy a demokratikus országokban szokásos gyakorlattal; a közszolgálati média számára teremtett intézményi rendszer pedig ellentétes az Európa Tanács, egykor Magyarország által is támogatott követelményeivel, amelyek e média függetlenségéhez kerestek garanciákat.

A médiaszakértő arra a felvetésre, miszerint a magyar kormányzó pártok, a Fidesz és a KDNP támadták az EBESZ jelentést azzal, hogy a magyar ellenzéki pártok, elsősorban az MSZP - diktálták Budapestről, úgy vélekedett: abszurd az ötlet, hogy bárkinek is hagyná, diktálja neki, hogy mit írjon; a magyar médiacsomagról készült elemzés teljes mértékben az övé. Hozzátette: üdvözölne egy tartalmi vitát az általa kimutatott problémákról és készen állna arra, hogy elismerje tévedéseit, a jogi tételek rossz értelmezését, ha elkövetett ilyent.

Az interjúban Karol Jakubowicz úgy vélekedett, hogy a magyar médiacsomag helyenként azonos megoldásokat alkalmaz, mint a Kazahsztáni Köztársaság tömegmédiáról szóló, 1999-es törvénye.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2010. szeptember 12. 20:38
  „Az Mszp diktálta az EBESZnek. Nehéz kitalálni ki mondta? A sarkvidéki jég is azért olvad.”
 • 3. Léni 2010. szeptember 12. 17:00
  „l. történész! Én még annyit hozzátennék a mondatodhoz, Magyar országon csak egy akarat és
  egy vélemény lehet, az Orbán akarata és véleménye! Válaszolni pedig azt válaszolom, igen!!!”
 • 2. dodó 2010. szeptember 12. 16:32
  „"...abszurd az ötlet, hogy bárkinek is hagyná, diktálja neki, hogy mit írjon..."

  Ez igaz! A zsidónak senki sem diktálhat.”
 • 1. történész 2010. szeptember 12. 16:17
  „tehát úgy látják ez lesz a diktatúra kora.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkéseltek egy férfit éjjel a fővárosban, belehalt a sérülésbe

Belehalt sérüléseibe az a férfi, akit vasárnapra virradó éjjel a fővárosban többször megszúrtak - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hivatalos honlapján. Tovább olvasom