Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

A Rongyos Gárdára emlékezett a Jobbik Budapesten

Az 1921-es nyugat-magyarországi felkelésre emlékezve tartott koszorúzást a Jobbik az egykori Rongyos Gárda tagja, Vámossy Tibor síremlékénél szerdán Budapesten.
Novák Előd az ellenzéki párt alelnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy pártja nem adja fel a küzdelmét a Rongyos Gárdához és a pozsonyi csatához hasonló "elfeledett dicső múltbéli események" emlékének helyreállítása érdekében.

A körülbelül száz érdeklődő között voltak az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai is. Az eseményen Novák Előd mellett felszólalt Botlik József történész, Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője, Hegedűs Loránt református lelkipásztor és Spaller Erika, a HVIM soproni elnöke is.

Hegedűs Loránt szerint a Rongyos Gárda példája megmutatta, hogy reményvesztett helyzetben is kötelező reménykedni és cselekedni, és ahogy ma is: "minden vonalon vállalni kell az ellenállást".

Novák Előd szerint a Rongyos Gárdához hasonlóan a mai gárdisták is átélhetik "a társadalmilag megbecsült, de államilag üldözött létet".

Ferenczi Gábor arról beszélt, hogy bár a Rongyos Gárda működése kényszerítette ki azt a népszavazást 1921 decemberére, amelyen "Sopron elnyerte a leghűségesebb város címet", a mai történelemkönyvek mégsem tesznek említést a "nyugat-magyarországi hősökről".

Az 1919 áprilisában alakult, Prónay Pál és Héjjas Iván vezette Rongyos Gárda elnevezésű fegyveres csoport egyebek között vissza akarta szerezni a trianoni békeszerződés miatt elvesztett területek egy részét. A nyugat-magyarországi felkelés 1921. augusztus 28-ától október 13-áig tartott a mai Burgenland és Magyarország nyugati területén.

Előzménye az volt, hogy a trianoni békeszerződésekben Ausztriának ítélték Nyugat-Magyarországot, beleértve Sopront és környékét is. Magyarországon felkelőcsoportok szerveződtek, amelyek felvették a harcot a bevonuló osztrák csendőrökkel. A felkelés után sikerült elérni, hogy Sopron és környéke népszavazás útján dönthessen hovatartozásáról.

Olvasóink írták

  • 2. Apátfalvi** 2013. augusztus 28. 21:17
    „A Rongyos Gárda tevékenysége valóban kiemelendő és tisztelendő, két vezérének (prónay és héjjas) működése azonban messziről sem.”
  • 1. queenmargareth1 2013. augusztus 28. 20:49
    „emlékezünk, mi mindig emlékezünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királyi szálláshely nyomaira bukkantak Zalaváron

A zalavári régészeti ásatásokon olyan palota alapfalai bukkantak elő, amelynek formája, szabványai megfelelnek a keleti frank épületeknek. Tovább olvasom