Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

A számvevőszék nem tett feljelentést az MNB ellen

Nyomozást rendelt el a rendőrség, mert a gyanú szerint a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött az IMF-nek.
ÁSZ: a számvevőszék nem tett feljelentést az MNB ellen, jelzéssel élt a hatóságok felé

A magyar médiában megjelent hírek többségével ellentétben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem tett feljelentést a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzéséhez kapcsolódódva, hanem jelzéssel élt az illetékes hatóságok irányában - közölte a számvevőszék csütörtökön.

Az MNB értetlenül áll az ÁSZ lépése előtt

A Magyar Nemzeti Bank  visszautasítja az Állami Számvevőszéknek a jegybank törvényes működését megkérdőjelező megállapításait, és értetlenül áll az előtt, hogy miközben az ÁSZ elnöke korábban nem látott okot a büntetőfeljelentésre, később a jegybank a sajtóból arról értesült, hogy a számvevőszék mégis nyomozást kezdeményezett az ügyben.

Az MNB csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte: az MNB működése törvényes, az IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét. A Magyar Nemzeti Bank az adatszolgáltatással banktitkot nem sértett és azt a hitelintézeti törvény sem zárja ki, hogy az IMF-által jogszerűen igényelt egyes adatokat az MNB az IMF-nek továbbítsa - fogalmaztak.

Az MNB értetlenül áll az előtt, hogy miközben az Állami Számvevőszék elnöke február 13-án még nem látott okot a büntetőfeljelentésre, addig alig egy héttel később a sajtóból arról értesült a jegybank, hogy az ÁSZ mégis büntetőeljárást, nyomozást kezdeményezett az ügyben. Tette mindezt úgy, hogy maga az ÁSZ jelentése az IMF-nek történt adatszolgáltatással kapcsolatban mindössze egy olyan javaslatot tartalmaz, hogy a jegybank elnöke "intézkedjen a felhatalmazás nélküli adatszolgáltatással kapcsolatos felelősség megállapításáról, a felelősség okainak feltárásáról és az eljárási hiba megszüntetéséről." Az Állami Számvevőszék javaslatának az MNB maradéktalanul eleget tett - emlékeztetnek.

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy a korábbi feljelentések esetében is - mindenben áll a nyomozó hatóságok rendelkezésére. A jegybank emlékeztet arra, hogy korábban az MNB ellen indított eljárásokat bűncselekmény hiányában megszüntette az illetékes hatóság.

Emlékeztetnek: az Állami Számvevőszékről szóló törvény 2011. július 1-jei hatálybalépésével megváltozott az ÁSZ szerepe az ellenőrzések során feltárt tények, cselekmények megítélésével kapcsolatban. Az ÁSZ nem nyomozó hatóság, nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, "kizárólag az ellenőrzés során elvégzett dokumentum-ellenőrzés alapján tudomására jutott információkra támaszkodva valószínűsíthet jogellenes magatartást". Amennyiben a számvevőszék jogellenesnek vélelmezett cselekményt tár fel, úgy jelzéssel él az adott ügy feltárására hatáskörrel rendelkező, illetékes hatóság felé.

A jelzés alapján a megkeresett eljáró hatóság feladata, felelőssége az ÁSZ jelzésének kivizsgálása, illetve adott esetben az eljárás megindítása, lefolytatása. Az ÁSZ-nak "csak a megkeresett hatóság üggyel kapcsolatos visszajelzését követően van lehetősége a tényszerű helyzet nyilvánosságra hozatalára" - áll a közleményben.

Hozzáteszik, hogy az ÁSZ a fentiek szerint járt el a Magyar Nemzeti Bank működésének és a központi költségvetéssel történő elszámolások szabályszerűségének ellenőrzése során is.

Domokos László, az ÁSZ elnöke múlt szerdán ismertette a jegybankot vizsgáló számvevőszéki jelentést, amely szerint két szempontból sem volt törvényes az MNB működése. Az ÁSZ vezetője azt mondta, hogy az MNB - a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban - a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról az IMF-nek 2010. augusztus 23-áig.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1 Híradónak szerdán azt mondta: a Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg. Hozzátette: a nyomozóhatóság a feljelentés kiegészítése után hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértése bűntettének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.

Az MNB múlt héten visszautasította a jegybank működésének törvényességét megkérdőjelező ÁSZ-megállapításokat. A számvevőszéki jelentése számos, tényekkel nem alátámasztott, valótlan állítást tartalmaz - reagált a jegybank. A jegybank működése törvényes, és az ÁSZ állításával szemben a hitelfelvétellel összefüggő, IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét, a jegybank iratkezelési rendszere pedig megfelelt a jogszabályokban előírt tartalmi előírásoknak - reagált az MNB. Az ugyanakkor tény, hogy az IMF által szabályszerűen igényelt adatszolgáltatásról az érintett hitelintézetek előzetes írásbeli hozzájárulásának beszerzése valóban elmaradt - állt a jegybank közleményében. Ezzel kapcsolatban az MNB elnöke már az ÁSZ vizsgálata folyamán intézkedett a felelősök és az eljárásrendi hibák kivizsgálása és részletes feltárása iránt. A mulasztást időközben már orvosolták, és az érintett hitelintézetektől az adatszolgáltatásra vonatkozó írásbeli hozzájárulásokat hiánytalanul beszerezték - tették hozzá.

Korábban írtuk:

Nyomozást rendelt el a rendőrség, mert a gyanú szerint a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött a Nemzetközi Valutalapnak (IMF) - tudta meg az MTI Hírcentrum.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1 Híradónak elmondta: a Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg. Hozzátette: a nyomozóhatóság a feljelentés kiegészítése után hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértése bűntettének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.

A feljelentést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tette, mivel vizsgálatuk szerint az MNB üzleti titkokat adott át. Az MNB korábban visszautasította, hogy törvénytelenül továbbítottak volna adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak - emlékeztettek a hirado.hu oldalon.

Domokos László, az ÁSZ elnöke múlt szerdán ismertette a jegybankot vizsgáló számvevőszéki jelentést, amely szerint két szempontból sem volt törvényes az MNB működése. Az ÁSZ vezetője azt mondta, hogy az MNB - a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban - a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról az IMF-nek 2010. augusztus 23-áig.

Az MNB visszautasította a jegybank működésének törvényességét megkérdőjelező ÁSZ-megállapításokat. A számvevőszéki jelentése számos, tényekkel nem alátámasztott, valótlan állítást tartalmaz - reagált a jegybank. A jegybank működése törvényes, és az ÁSZ állításával szemben a hitelfelvétellel összefüggő, IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét, a jegybank iratkezelési rendszere pedig megfelelt a jogszabályokban előírt tartalmi előírásoknak - reagált az MNB. Az ugyanakkor tény, hogy az IMF által szabályszerűen igényelt adatszolgáltatásról az érintett hitelintézetek előzetes írásbeli hozzájárulásának beszerzése valóban elmaradt - állt a jegybank közleményében. Ezzel kapcsolatban az MNB elnöke már az ÁSZ vizsgálata folyamán intézkedett a felelősök és az eljárásrendi hibák kivizsgálása és részletes feltárása iránt. A mulasztást időközben már orvosolták, és az érintett hitelintézetektől az adatszolgáltatásra vonatkozó írásbeli hozzájárulásokat hiánytalanul beszerezték - tették hozzá.

A Fidesz még aznap jelezte, kezdeményezi, hogy az Országgyűlés szakbizottsága hallgassa meg a jegybankelnök tájékoztatását az ügyben.

Olvasóink írták

 • 5. Koszta 2013. február 21. 17:04
  „"nyomás gyakorlás a független jegybankra..."
  Nem értem én azt, hogy ha valami "magyar", akkor annak miért kellene függetlenek lenni tőlünk?
  A "jegybanki függetlenség" az egyik legnagyobb halandzsa...
  A magyar honvédség, avagy magyar rendőrség nem egy független szervezet, hanem a magyar közigazgatás szerves része... Mint minden más, ami magyar... Miért lenne épp a magyar jegybank kivétel... ?
  Különösen, hogy pl. elvben még a "nagy" Amerikában se "független" a Központi Jegybank (FED), pedig ott aztán kacifántosan, vegyes állami-privát rendszerben működik...
  De még ott is - a 31-es cikkely szerint a Kongresszus lehetővé teszi a Központi Jegybank különleges szerepének megvonását.
  Hol vagyunk mi ettől? Van ilyen a mi jegybank törvényünkben?
  Lehet vitázni... Sőt, talán kell(ene) is...
  Miért legyen független tőlünk az, ami a mi gazdaságunk motorja, a mi pénzünket nyomtatja, a mi közös vagyonunkból alakított és a magyar pénzrendszer kiindulási alapja?
  Nekem ez - a függetlenség - elég sután és logikátlanul hangzik...”
 • 4. Qllancs 2013. február 21. 12:22
  „Simor akarják lejáratni az utolsó héten is ! Az MNB ..még 1 hétig független !! ..ha matolcsi beteszi a lábát ..orbánnal közösen <moderálva> a kasszát !
  az AB. ből is 2 bíró megy nyugdíjba..orbán saját embereit teszi oda 9 évre ..és csak az ombucman még az " ellenség " de már nem sokáig..mert ő is megy aug.ban. NINCS több akadály ..orbán,fidesz 100 % hatalom.
  még 1 évig !”
 • 3. deszkás 2013. február 21. 11:47
  „Csak úgy. A feljelentési kiegészítésre felszólítás azt jelenti : egy már létező de hiányos adatkiegészítés szükséges. Pl: nincs vagy hiányos cím,név szükségeltetik a további vizsgálatokhoz stb”
 • 2. deszkás 2013. február 21. 11:32
  „Itt valaki hazudott! Gyúcsán?”
 • 1. csonakos 2013. február 21. 11:21
  „Ha nincs följelentés, mi alapján rendelték el a nyomozást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feldaraboltatott egy szobrot Csertő polgármestere

A polgármester azért vitette el a bronz alkotást, mert azt korábban megrongálták. Tovább olvasom