Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

A többség vasárnap is szeretne vásárolni

A Medián közvélemény-kutató által megkérdezettek többsége nem szeretné, ha vasárnap zárva lennének a boltok, de a vásárlók nagyon megosztottak: sokan vannak azok is, akik szerint jó lenne, ha a hét utolsó napján nem nyitnának ki az üzletek.
A megkérdezettek 52 százaléka nem ért egyet azzal, hogy megtiltsák az üzletek, áruházak vasárnapi nyitva tartását, és csak alig kevesebben, 46 százaléknyian értenek egyet a kezdeményezéssel - derül ki a Medián felmérésből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

A május 7-e és 11-e között, több mint száz településen, véletlenszerűen kiválasztott ezerkétszáz felnőtt megkérdezésével végzett kutatásból az is kiderül, hogy három emberből kettő vásárol vasárnap, és minden hetedik kifejezetten erre a napra időzíti a bevásárlást. Ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek kétharmadának okozna kényelmetlenséget a szabályozás - közölték.

Pártpreferencia szerint is vizsgálta a Medián az emberek véleményét. E szerint a megkérdezett Fidesz-KDNP-s és MSZP-s szavazók (53-54 százalék) nem értenek egyet azzal, hogy ne lehessenek nyitva a boltok. A kezdeményezést helyeslők aránya mindkét párt esetében 44 százalék. A Jobbik szavazóinak azonban 56 százaléka értett egyet a kérdésben, és 43 százalék ellenezte a felvetést. Az egyéb pártra szavazók között 49 százalék támogatta és 51 százalék ellenezte az ötletet.

Életkor szerinti megosztásban a 60 év felettiek támogatták a legtöbben a boltok zárva tartását, 61 százalékuk értett egyet és csupán 35 százalékuk ellenezte. A leginkább ellenzők a 18-28 éves korosztályba tartozók voltak, a megkérdezett, ilyen korú emberek 35 százaléka támogatta a boltok vasárnapi zárva tartását és 64 százalék ellenezte.

A 2007 augusztusi felmérés óta többen támogatják az elképzelést, 37 százalékról 46 százalékra nőtt a tábor nagysága, ezzel párhuzamosan 58-ról 51 százalékra csökkent az ellenzők aránya.

A Medián értékelésében azt is írta, hogy a szabadidő mennyisége látszik meghatározni azt, hogy valaki támogatja vagy ellenzi a vasárnapi bezárás ötletét. A megkérdezettek neme, iskolázottsága vagy lakóhelye szerint viszont nincs érdemi véleménykülönbség ebben a kérdésben - közölte a Medián.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. jozko 2010. június 14. 21:14
  „54-keiner---: Kicsit elbeszéltünk egymás mellett. összefoglalnám: 23-jozkó hozzászólásomban úgy foglaltam állást, hogy a kereskedelmi egységek hét végi nyitvatartását, nem rendeletileg kellene szabályozni, hanem ezt a piacra , a kereslet-kínálat törvényére, a munkaerő piacra kellene bízni.....Te -keiner-23--- hozzászóltál: nálatok "németbe" nincs vasárnapi nyitvatartás, néhány kivételtől eltekintve.... Én a --jozkó30-- hozzászólásomban megemlítettem: a német gazdaságot nem lehet a magyarral összehasonlítani /de jól esne/...Viccesen jegyeztem meg-reagálva a válaszodra-hogy a németek majdhogynem irigylik a magyar "kommunista" népjóléti intézkedéseket, és még a végén nem a magyarok fognak nyugatra vándorolni, hanaem a nyugatiak jönnek ide /nem a nyugdíjasokra gondoltam a vicces beszólásban/. Szóval, összefoglalva: a magyar gazdaságot kell gyökeresen megjavítani, és akkor nem lesz egyeseknek kényszer a hétvégi vásárlás és nyitvatartás. Remélem, a legjobb úton haladunk a megjavulás felé! Köszönöm, hogy figyeltél rám !”
 • 60. keiner 2010. június 14. 11:03
  „58. Larsson, ez így nem télyesen igaz. Ebbe a témaba jól vagyok beavakozva. Példa, mikor németbe nyitottak este tovább a nyitvatartási idöt, az azzal indokoltak, hogy lesz 50 000 több munkáhély. A frac! Nem lett, söt, leépíettek azzokat, akik télyes szerszödésük volt, levittek öket 1böl 0,7 bzw 0,8ra, hogy flexibilis legyenek. Megszünt nekik a télyes físzetés, föként este kell dolgozni, reggel elég egy két ember. A forgalom nem lett több, csak más idöre tért át. Ugyan az van az a varsárnappal. Az aki varsárnapon varsárol az bisztos nem jön a többi napon is ugyan annyi pénzt kiadni. Miért? Na azért, mert a varsároló erö ezzel a nyitvatartással nem lesz több. Mikor üres a pénztar akkor üres.”
 • 59. GAgyi 2010. június 14. 10:09
  „Szerintem bízzák a kereskedőkre.....na meg a piacra.
  Nekem hiányozna, ha vasárnap nem tudnék elmenni vásárolni. Kimondottan vasárnap a barkácsnapom, ilyenkor megyek obi, baumax, praktiker.”
 • 58. Larsson 2010. június 14. 09:56
  „Érdekes, hogy van itt 2-3-4 ember aki szerint hülyeség és lehülyézi a többséget, azaz kételkedik még az 52%-ban is... Engem nem érdekel mert ritkán szoktam vasárnap vásárolni, de sztem kúva nagy munkanélküliséget hozna ha bezárnának. A hét 6 napján nagyobb tömeg lenne, de nem alkalmaznának több dolgozót, azaz ha vki elmenne nem vennének fel helyére újat, mert elég ide ennyi ember is...”
 • 57. amata 2010. június 14. 09:46
  „Ez itt a vég!!!
  Kétgyermekes édesanya azért fohászkodik, hogy vasárnap is dolgozhasson, meg éjszakai műszakot is vállalhasson, mert pár forinttal többet keres.
  Megértem és nagyon sajnálom szegényt, hogy nem a gyermekeivel töltheti ezt az időt.
  MODERN RABSZOLGASÁG, ami a jelent uralja.
  Ennek az eredménye többek között sok család széthullása, az iskolában hátrányos helyzetbe kerülő gyerekek egy része, mert anyu alig van otthon, apu is (már ha el nem vált anyutól) állandóan a pénzt hajtja.
  Ki törődik szívből igazán a jövő nemzedékével?
  A pedagógus? Ugyan kérem, ő is szakadásig vállalja magát különórákkal, mert a családnak kell a pénz.
  Ebből az ördögi körből nem tudom, hogyan lehetne kiszállni.
  ITT JÖN KORMÁNYZATUNK FELELŐSSÉGE.
  amata”
 • 56. .suhym. 2010. június 14. 08:52
  „24. hozzászólás joy 2010.06.13. 19:05

  Azok nem katolikusok.”
 • 55. lamatic 2010. június 14. 08:49
  „"A többség vasárnap is szeretne vásárolni" Mert a többség hülye ebben az esetben. A közgazdászok szerint akik az ország érdekeit nézik, tudják hogy nem jó a hétvégi nyitva tartás. Na most, azon közgazdászok szerint kiknek megbízóinak érdeke a hétvégi nyitva tartás, ők persze az ellenkezőjét állítják. Ez MO. Beállítjuk mintha a nép szeretné, holott a kettős állampolgársági is így volt. Aztán kiderült hogy mégiscsak fontos és kell. Opsz ebből csak az következik hogy pár évet el vagyunk maradva. Azaz akinek ez a feladata lenne és bennünket védene, az érdekeinket, nem jól végzi a munkát.”
 • 54. keiner 2010. június 14. 08:40
  „51., jozko, ezt a lehetöséget elcsuktak következö a mostani nyugdijasoknak nálunk. Aki végleg mint nyugdijas akár külföldre költeszni, annak törölnek a német nyugdijt, az az ottani nyugdijt kap. A német kormány tud hol lehet sporolni. :-(”
 • 53. keiner 2010. június 14. 08:36
  „52. VásárhelyiÁgi, na ez az nálunk is. Tapasztalatom szintén az, este, mozi elött, jönnek be, mert még van idö és kint hídeg van stb. Mi ilyenkor szoktunk mondani, most jönnek a vakok. Mikor megkérdeszel akárnak-e valamit, mindig mondanak "csak nészünk", pérsze, kézzel. :-))”
 • 52. VásárhelyiÁgi 2010. június 14. 08:28
  „Hol van az az 52%, aki a vasárnapi nyitvatartást annyira szeretné?
  Gyertek akkor vásárolni, és vegyetek is valamit, ne csak nézelődjetek!
  Tapasztalatom az: vasárnap a család szépen kiöltözik, és órákon át bámészkodik az áruházban, van aki bevallotta tegnap, hogy csak azért jött, mert otthon meleg van, és mégis más, ha egy légkondicionált helyen tölti a délutánját.
  Én a szabad vasárnapomat a családdal töltöm, beszélgetünk, játszunk, elmegyünk Mártélyra sétálni, vagy csónakázni (ha a víz engedi), meglátogatjuk a mamákat. És nem visszük őket shoppingolni...”
 • 51. jozko 2010. június 14. 08:24
  „50-keiner-: Elnézést kérek, nem kívánok sértő és személyeskedő lenni-legfeljebb egy kis iróniával piszkálódok. A következőt nem kell magadra venned: Jól nézünk ki, német bevándorlók tömegére számíthatunk, a "kommunista" jóléti társadalmunk életszínvonala, szociális juttatásai miatt...Kivándorolni, tartós külföldi munkára készülők, jól gondoljátok meg...”
 • 50. keiner 2010. június 14. 08:11
  „Bocs, Jozko. Elírtam :-(”
 • 49. keiner 2010. június 14. 08:09
  „Ja Joszko, nálunk nyugdijas nem utazik ingyen és rokkant nem párkol ingyen, mi ezt nem engedhetünk magunknak, olyan kommunista dolgok. Milyen nehéz nálunk is, ezt pontosan tudom, rokkant vagyok és a nyugdijambol éppen két Euró marad miután fiszettem a lakbért.”
 • 48. Krampampuli 2010. június 14. 08:07
  „ennek az 52%-nak üzenem hajrá menjenek ilyan munkahelyre és dolgozzanak vasárnap is!”
 • 47. keiner 2010. június 14. 08:00
  „:-)))46. jozko, ha tudnám mi a kibic, de mivel nem magyar vagyok nem kell mindent megérteni, hála istennek.”
 • 46. jozko 2010. június 14. 07:56
  „45-keiner-: A "kibic" beszólást-úgy látom- elengedted a füled mellett. Én másképpen fogalmazok: nem látszol igazán kompetensnek a magyarokat érintő kérdésekben ott kint "németbe"”
 • 45. keiner 2010. június 14. 07:47
  „38 Ferrer, németbe nincs minnimalbér úgy mint nálatok. (van egy pár szakma, ahol ez van)
  3.5 millió "normális munkánélküli" és 6,5 "hossú idök óta munkánélkülik" vannak, ök nincsenek már a sztatistikában, mert már csa HartzIVet kapnak, ami a szociális segélyel egyenlö.
  Gazdag, pérsze! :omg: Olvasni, halani tudsz?
  http://www.hirado.hu/Hirek/2010/06/12/17/Tuntetesek_Nemetorszagban_a_takarekossagi_csomag_ellen.aspx
  Amit "segítünk" más országoknak elvesznek a néptöl. Kinek van akkor pénz egy plusz napon varsárolni?”
 • 44. joy 2010. június 14. 06:37
  „39!
  Nem ítzlés kérdése a kényszer!
  Könnyű annak, aki vsatagabb buxából okoskodhat!
  Élj 1 keresős minimálbérből, és kísérelj meg betömni 5 éhes szájat miközben gazdád megköveteli a -nem hétvégi- a heti 6 napos melót 10-12 órában.

  Vagy csupán próbáld meg kétkezi melódból, piacolással -saját termék eladással- eltartani őket!
  Megtudnánd, mi a m.agyarok Istene!
  Nekik aztán valóban nincs se ünnep, se vasárnap, reggeltől estig meló-meló-meló. Szabad nap? még szabad órájuk sincs!
  Ők azok, akik hajnalban kelnek, főznek, ... és késő éjjel mossák a család ruháját. Az ő ünnepnapjuk az, ha vasárnap reggel bemehetnek a hipermarkecba és a gyerekek kapnak egy ünnepi sportcsokit.
  :o/”
 • 43. frsbegbie 2010. június 14. 00:49
  „Mie setét középkor vagy mi a szösz?
  Mi a fészkes férfi nemi szervért tartanának vasárnap zárva a boltok? Aztán meg kötelező lesz hétfőn pacalt enni, majd reggel pontosan 8,15 perckor elvégazni a nagydolgodat. Szerdán fürödhetsz.
  Vasárnap pihenj, meditálj, és szeresd Istent.
  Csütörtökön meg menekülj minnél messzebb abból az országból...”
 • 42. Perillustris 2010. június 14. 00:39
  „"Ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek kétharmadának okozna kényelmetlenséget a szabályozás - közölték."

  Bullshit. Valószínűleg három emberből kettő vásárol vasárnap IS. Ha meg nincs nyitva a bolt, megveszi előbb, ha kell.

  "Nehogy azt hidd, hogy a TESCO azért tud olcsóbban kiflit, zsemlét, tejet adni az embereknek, mert kevesebb adót fizet. Azért tud olcsón árusítani, mert méreteiből adódóan olcsóbban tud vásárolni, kisebb haszonnal tud működni mint egy 2-3 főt alkalmazó kis bolt."

  Muhahahaha! Bevetted? Meglepődnél a hipermarketek haszonkulcsain: egy két csalogató árucikken van 10-20%, a többin meg 30-50%, vagy még több. Az olcsóság meg látszólagos és rövitávú: most menő 69 forintot adni a 75 forintból megtermelhető tejért, de amikor már nem lesz magyar tehén, akkor rögötn felugrik a szlovák tej ára is. Lásd az étolaj esete, mely ára jobban emelkedett, mint a lakások négyzetméter ára. Figyeld a cukrot, mert már cukorgyárunk sincs. Lesz még 2 ájró egy kilogramm. (http://www.vallalkozoinegyed.hu/20081031/cukorgyartas_alkonya_magyarorszagon)
  Aztán ott van még a polcdíj, a dolgozók kizsákmányolása, a 90-120 napos fizetési határidő, stb.

  "jó lenne, ha a kdnp és a fidesz végre értelmesebb dolgokkal foglalkozna, és ezt a kérdést a piac szabályozná"

  Eszerint a Munka Törvénykönyve is felesleges, hiszen azt is szabályozhatná a piac. Józsi főnök 10 nap szabit adna, Tibi 14-et, Lackó meg lófüttyöt...

  "Mert ha nem lehet nyitva a bolt, akkor ugyanazzal a demagógiával élve meg kell tiltani a tűzoltást, bűnüldözést, életmentést is!"

  Amikor kigyullad a házad, akkor a Tesco-t hívod, vagy a tűzoltókat? Nettó baromság, amit írsz.

  "Annak az 5 műszaknak a dolgozóira, és a szabadság-tartalékra nincs szükség, azaz ki kell rúgni az alkalmazottak bő húsz százalékát!"

  Okos matekos, ha azoknak a munkáját el tudja végezni a 80%, már most sem dolgoznak ott.

  "Szerintem jó lenne ha vasárnap is nyitva lennének a boltok, áruházak."

  Lehet, nagy titkot árulok el, de nyitva vannak.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy kisbusz az M1-esen, hat sérült

Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 74-es kilométernél felborult egy kisbusz, a… Tovább olvasom