Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A választás után a kormány tárgyal az IMF-fel

Kormányzati források azt valószínűsítették, hogy az őszi önkormányzati választások után a kormány tárgyalóasztalhoz ülhet az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is - írta hétfői számában a Népszabadság.
A lap Varga Mihálynak a Hír TV egyik hétvégi műsorában sugárzott nyilatkozatát ismertette, miszerint az Európai Unió nem tilthatja meg Magyarországnak, hogy a magánnyugdíjpénztárak kérdésében önállóan döntsön a kormány.

A lengyel pénzügyminisztert idézte, aki többször felvetette: ha már egyszer bevezették a magánnyugdíjpénztárak rendszerét, mert "bennünket ebbe az irányba löktek", akkor legalább annyira legyen korrekt az Európai Unió (EU), hogy a hiányt elszámolhassuk, ami emiatt keletkezik a központi költségvetésben.

"Az Európai Unió azonban csodák csodája ezt nem akarja engedni Magyarország számára. Megdöbbentő volt a berlini megbeszéléseink során, hogy amikor ez a téma előkerült, Merkel kancellár asszony is azt mondta, hogy ez a magyarok saját ügye, intézzék el úgy, ahogy akarják. Ez nem a saját ügyünk" – hangsúlyozta Varga Mihály, hozzátéve: megint csak arról van szó, hogy 1997-ben az EU, illetve az IMF "szabályszerűen arra kényszerítette Magyarországot, hogy egy kötelező magánnyugdíjpénztári rendszert vezessen be". Akkor most azt engedjék meg, hogy az emiatt keletkező hiányt elszámolhassa Magyarország. Erre volt már precedens, mert 2004–2007 között engedték ennek az elszámolását, furcsa módon most nem - mondta.

Varga Mihály azt is megerősítette: 2010-ben a kormány tartja magát a 3,8 százalékos hiánycélhoz, ám a magyar kormány számára a függetlenség és az önrendelkezés kérdése az alapvető. "Nem vagyunk hajlandóak engedni, de azon vagyunk, hogy az IMF-fel maradjon egyfajta párbeszéd. Találkoztam pénteken, a köztársasági elnök beiktatásán az IMF itteni képviselőjével. Nem kiabálunk kígyót-békát egymásra" - mondta.

Olvasóink írták

 • 9. achilleus 2010. augusztus 09. 19:59
  „A Népszabadság egyébként kivonatolta a HirTv Péntek8 című adását, minden idézet onnan származik, ezért kár a Népszabadságot népszerűsíteni, ha közvetlenül is átvehető, vagy kell egy kis kovácsos lötty a tetejére?: http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=10977”
 • 8. achilleus 2010. augusztus 09. 19:52
  „A tiszta forrás Kovács László alelnök:
  "(..) Az MSZP alelnöke arról is beszélt az aktivistáknak, hogy szerinte a Nemzetközi Valutaalap nem a bankadó bevezetése miatt szakította meg tárgyalásait az Orbán-kormánnyal, hanem azért, mert a miniszterelnök az önkormányzati választás előtt nem volt hajlandó egyeztetni a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején elkezdett megszorító politika folytatásáról." + 23 millió román, ugye Kovács PP László.
  A teljes tudósítás egyébként így hangzik, tessék rettegni és aggódni:

  2010-08-09 18:32
  Zsarolás és egypártrendszer emlegetésével riogatott Szanyi és Kovács

  Az MSZP kampányfőnöke szerint a Fidesz megfélemlíti politikai ellenfeleit az októberi önkormányzati választás előtt. Szanyi Tibor a szocialista párt nyugat-magyarországi aktivistái előtt hétfőn arról beszélt, hogy a kormányzó párt minden eszközt bevet azért, hogy elijessze a független vagy a pártokhoz kötődő jelölteket a megmérettetéstől. Kovács László korábbi pártelnök Szanyi Tibor szavaihoz annyit tett hozzá, hogy szerinte a Fidesz kormányon az egypártrendszer híve lett.

  Az MSZP győri regionális kampánytréningjén hiába várták a párttagok Gyurcsány Ferencet. Szanyi Tibor MSZP-s kampányfőnök azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc biztosan fog valamilyen szerepet vállalni a kampányban, de ők a helyi jelöltekre összpontosítanak és nem az országos politikusokra.

  A nyári szabadságolás meglátszott a résztvevők számán: Nyugat-Magyarország három megyéjéből, Győr-Moson-Sopronból, Vasból és Zalából összesen harminc aktivista jelent meg. Szanyi Tibor a rendezvényen elmondta: visszautasítják azt az ,,aljadék" tempót, amit a Fidesz csinál a tekintetben, hogy ,,a legkülönbözőbb fenyegetésekkel és zsarolásokkal" akarja saját zászlaja alá terelni a független jelölteket. Hozzátette: az MSZP-színekben indulni szándékozók is kapnak olyan fenyegetéseket a Fidesztől, hogy ,,ha el mersz indulni, akkor aztán így lesz, meg úgy lesz, meg amúgy lesz".

  Az MSZP korábbi elnöke, a párt jelenlegi alelnöke szerint a Fidesz és a KDNP azért módosította a választási eljárásról szóló törvényt, hogy egypártrendszert teremtsen a helyi politikában. Kovács László úgy fogalmazott: ,,a narancsszínű köztársasági elnökhöz ott van egy narancsszínű kormány. A választók akarták, nincs ezzel semmi baj, ott van egy kétharmadban narancsszínű parlament". A politikus szerint a kérdés, hogy ,,az egyébként már erősen narancsszínű önkormányzatokat akarjuk-e úgy módosítani, hogy teljesen narancsszínű legyen: itt Győrben, a megyében, a régióban és az egész országban". ,,Miben különbözne ez az egypártrendszertől" - fűzte hozzá. (...+ vége, ami elől van.)"”
 • 7. történész 2010. augusztus 09. 17:01
  „A fideszesek az ő bűneiket nem tartják annak,ők nem hazudnak,csak taktikáznak,, stb,, Nem is tudni ki a főnök..PL csak a pálinka főző maszlagot említsem Orbán ígér fűt-fát míg a cseka meg mondja:nem úgy van az..majd Kádári módszerrel ezt is, azt is ellenőrzünk, olyan feltételeket állítanak,hogy a maffiás rokonokon kívül senkinek sem lesz lehetősége teljesíteni. Tehát nem úgy lesz ahogy a hatalom mondja hanem úgy ahogyan a végrehajtó.
  Nyílt titok ,hogy a választások után minden kívánalomnak meg kell felelni..addig meg hülyére vesznek bennünket a látszólagos ellenállással. Hogy is mondták ?? majd a választások után lehet látni, hogy gondolták csak akkor már késő.
  40 éves munkaviszony után női nyugdíj..a férfi halála elvan náluk könyvelve..normális férfi már ezért sem szavaz rájuk-kádereknek ugye kötelező,így volt kádári érába is tehát eben guba-de mi a lényeg ?? hatezer ember érint kb de viszont mindenkinek csökkenteni fogja min.10 %-al a nyugdíjak vég összegét,,,csak ezt nem akarja hallani senki..”
 • 6. dodó 2010. augusztus 09. 16:22
  „Kicsit keményködök, hadd lássák a prolik, milyen .... srác vagyok, oszt majd az önkormányzati választásokon nem 2/3, hanem 4/5 lösz a miénk. Utána gyühet a megszorítás, magyarázni se köll, mert a nemzetközi helyzet, mög a válság...
  Amúgy is möhetnek a p****ba, mindönütt a mi emböreink lösznek!”
 • 5. klj_54 2010. augusztus 09. 16:21
  „4. hozzászólás cyt 2010.08.09. 14:01
  Most kolléga roppant nagyot méltóztattál tévedni, ami emberi dolog:)

  Én átvettem a Szíjjártó Brutális Péter által megszokott hangnemet!
  Ha visszanyal a fagyi az már nem tetszik?

  Én 1992-ben kezdtem el elektronikus úton levelezni, paketten.
  Azóta minden levelem, és minden általam elküldött hozzászólás (html formában) el van mentve.
  Ahogy ez is el lesz.
  Tehát ha gondolod, akkor egy DVD-n elküldöm számodra az eltelt nyolc év fideszes mocskolódását!
  Szerintük ebben a honban mindenki hazaáruló rajtuk kívül!
  Az ő zsebükben van a bölcsek köve.
  Ehhez képest az eltelt idő alatt csak a munkában megfárad miniszterelnök bulgáriai nyaralása volt amit eddig érdemben történt.
  Ötletelés és süketelés az volt.
  Én azért nyolc évnyi lázas készülődés után érdemi programot vártam.
  De mit várjak el egy ilyen belügyminisztertől, mely saját cégét bízza meg az állam még meglévő vagyonának az örzésével, de megalázza a rendőrét.
  Eddig kettő érdemi azért még történt, kétszer bedöntötték a Forintot!
  Roppant nagy eredmény.
  Na szóval, nekem Te ne akarj kiselőadást tartani úgy, hogy fingod nincs arról, amit írtál!”
 • 4. cyt 2010. augusztus 09. 14:01
  „klj_54 - mindenki magából indul ki - mondja egy magyar közmondás. Te tehát ellopnád a magánnyugdíjpénztárak vagyonát. Nem szép dolog. Te tehát még drákóibb megszorításokat tennél. Még csúnyább dolog. No de éppen emiatt NEM TE VAGY azon a helyen, ahol Varga Mihály szorgoskodik. Hála Istennek, hogy ez így van ....”
 • 3. klj_54 2010. augusztus 09. 11:47
  „"A lap Varga Mihálynak a Hír TV egyik hétvégi műsorában sugárzott nyilatkozatát ismertette, miszerint az Európai Unió nem tilthatja meg Magyarországnak, hogy a magánnyugdíjpénztárak kérdésében önállóan döntsön a kormány."
  Ezexerint Vargáék el fogják lopni a magánnyugdíjpénztárak vagyonát.

  És jövőre jöhet egy újabb az eddigieknél is drákóibb megszorítás. Mert ugye, már akkor túl esznek az önkormányzati választásokon.
  Gratulálok tiszta szivemből Orbánnak.
  Vagy bejön amit tenni akar,
  vagy valódi forradalom lesz, amit majd ő is megtapasztal saját bőrén!”
 • 2. cyt 2010. augusztus 09. 11:30
  „1. hozzászólás nemecsekerno_007 2010.08.09. 11:14
  csak nehezebb szabadpiacról finanszírozni az államadósságot ugye?! :)
  ...
  Ha egy ország többet költ mint amennyit keres, akkor egyszer elfogy a lé :)

  Bizony, bizony, ez így van. Ezért nem csinálta az elsőt a szoclib kormány és elégedett meg a könnyebb dologgal, az ország eladósításával; azaz felélte a jövőt. Ezt a gyurcsányi-bajnai politikát fogjuk még nyögni hosszú-hosszú évekig. Ehhez nem kell gazdasági zseninek lenni - nem is voltak azok az előző kormány gazdasági emberei.”
 • 1. nemecsekerno_007 2010. augusztus 09. 11:14
  „csak nehezebb szabadpiacról finanszírozni az államadósságot ugye?! :)

  választások után jön a feketeleves. :) de ezt eddig is tudtuk.

  Ha egy ország többet költ mint amennyit keres, akkor egyszer elfogy a lé :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy halottja van a 67-es úton történt balesetnek

Négy halálos áldozata van a 67-es úton Somogyaszalónál történt hétfő reggeli balesetnek, amelynek során összeütközött két személyautó. Tovább olvasom