Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

A VDSZSZ sztrájkkal fenyeget

Szakszervezeti demonstrációkkal, sztrájkkal fenyeget október 25-től a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás.
Szakszervezeti demonstrációkkal, sztrájkkal fenyeget október 25-től a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás, ha követeléseik nem teljesülnek, országos választmányuk pedig a határozatban megfogalmazott követelések alátámasztására október 7-én a "Tisztes Munka Világnapja" alkalmából figyelmeztető demonstrációkat szervez.

Mint írják, a VDSZSZ 2007-2008-ban kollektív munkaügyi vitákat kezdeményezett és az ezekben megfogalmazott, több sztrájkkal is nyomatékosított követelések teljesülésére a kormánnyal folytatott egyeztetések során elhangzott ígéretek ellenére még nem született megállapodást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által készíttetett Munka törvénykönyve tervezete súlyosan sérti a munkavállalók és a szakszervezetek érdekeit, a munkavállalók jogai és juttatásai drasztikusan, és szükségtelenül csökkennének és a munkaadók felé a teljes kiszolgáltatottságukat jelentené - véli a VDSZSZ.

Hozzáteszik: az alaptörvényben és számos uniós és ILO-s egyezményben, normatívában is rögzített érdekvédelmi tevékenység és a szakszervezetek működése súlytalanná válna, mi több ellehetetlenülne, beleértve a munkavállalók érdekeinek védelmében kiálló szakszervezeti tisztségviselők védelmének megszűntetését is.

Ez az állapot a szakszervezet számára elfogadhatatlan, ezért követelik a megkezdett háromoldalú (kormány, munkaadók, LIGA szakszervezetek) tárgyalások felgyorsítását annak érdekében, hogy mielőbb, a szakszervezet számára elfogadható eredménnyel záruljanak a Munka törvénykönyvéről, a nyugdíjrendszerről és az új országos érdekegyeztetésről zajló tárgyalások.

A közlemény szerint az országos választmány a szeptember 12-re, más konföderációk által szervezett megmozdulás céljaival egyetért, de tekintettel arra, hogy "a szervezésben és a lebonyolításban párt is közreműködik, ezért az esemény pártpolitikai irányultsága miatt abban szakszervezetünk nem vesz részt".

Olvasóink írták

  • 1. 620829 2011. szeptember 07. 15:35
    „Vicces bagázs....inkább annak a sok léhűtőnek-akit szakszervezetis elnőkúraknak hívnak....kéne a pénzét elvenni...és lehet menni dolgozni...csak híznak-híznak...lenne ott is mindjárt béremelkedés-ha szétosztanák az egyszerű munkások között a milliójaikat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a BKV jogi igazgatója

Menesztik a BKV jogi igazgatója, Tomasitz István - írta a hvg.hu szerdán. Tovább olvasom