Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A vörös sárkány

Will Graham (Edward Norton), a kiváló nyomozó azért hagyta ott az FBI-t, mert majdnem az életébe került elkapni Dr. Hannibal Lectert (Anthony Hopkins). Évek múltán azonban, amikor egy sor brutális gyilkosság tartja rettegésben a közvéleményt, Grahamnek Lecter segítségét kell kérnie a gyilkos elfogásához...  
Főszereplők:

Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Emily Watson, Harvey Keitel, Philip Seymour Hoffman, Mary-Louise Parker

Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a Fogtündér néven elhíresült sorozatgyilkos elfogásához meg kell próbálnia a gyilkos agyával gondolkodni. Ehhez pedig ki kellene fürkésznie egy másik gyilkos elméjét, amely ugyanilyen briliáns - és ugyanilyen beteg. Graham számára ez azt jelenti, hogy szembe kell néznie múltjával és ősi ellenségével, a jelenleg bebörtönzött Lecterrel…

Lecter, a filmtörténet legnépszerűbb főgonosza

 

Anthony Hopkins alakítása A bárányok…-ban milliók szívébe - és rémálmaiba - lopta be a pszichopata pszichiáter figuráját. Az Entertainment Weekly című szaklap felmérése szerint Lecter a filmtörténet legnépszerűbb főgonosza.

Ted Tally forgatókönyvíró először meglepődött Lecter népszerűsége láttán:
„Egy elmebeteggel van dolgunk, aki gyilkos és kannibál, s akiből az empátiának vagy a lelkiismeretnek még a szikrája is hiányzik. Az emberekben mégis megmozdul valami. Valahogyan csábítónak találják. Azt hiszem, voltaképpen szeretjük az olyan antihősöket, akik bármilyen disznóságot csinálnak, nyugodtan megúszhatják - ellentétben ugyebár velünk.
Nem volt könnyű megírni Hannibal figuráját. Annyira okos és annyira őrült, hogy az embernek minden fantáziájára szükség van. Nehéz egy olyan figurát elképzelni, aki sokkal okosabb nálam, márpedig Hannibal ilyen!"

Anthony Hopkins:
„Lecterben az a lenyűgöző, hogy megtestesíti az emberi lélek sötét oldalát. Hannibal láttán az emberek saját hazugságaikkal és gonoszságukkal szembesülhetnek."
Hopkinsnak kezdetben kétségei voltak afelől, vajon jó ötlet-e harmadszor is eljátszani Hannibalt. „Eléggé bizonytalan voltam" - vallja be a sztár. Ám amint megtudta, hogy Ted Tally írja a forgatókönyvet, megnyugodott.

Dino de Laurentiis producer:
„A közönség most láthatja először, mit csinált Hannibal, mielőtt elfogták, ki fogta el, és hogyan!"

A forgatás

Kristi Zea látványtervező új látványtervei bevilágítják Lecter múltját is. A kannibál pszichiáter lakása Sigmund Freud otthonának tanulmányozása révén öltött végső formát. A doktor kifinomult ízléséről tekintélyes műtárgy-kollekciója tanúskodik, a fő hangsúlyt azonban a padlizsánból, vérnarancsból és lóbabból összeállított növény-csendélet adja meg.
„Brett szeret hagyományos stílusban forgatni, azaz szívesen elidőzik a kamerával a színész arcán - avat be egy fontos részletbe Dante Spinotti operatőr. - A vörös sárkány erejét a színészi munka energiája határozza meg."
Spinottinak korábban volt már dolga Lecterrel. Az olasz operatőr amerikai karrierje akkor kezdődött, amikor Dino De Laurentiis 1986-ban felkérte őt, hogy vezényelje az Embervadász kameráit. Amikor előállt a lehetőség, hogy még egyszer adaptálják ugyanazt a regényt, Spinotti nem habozott. „Manet vagy Monet - nem emlékszem, melyikük - akár 18-szor is megfestette ugyanazt a témát - mondja. - Az Embervadász és A vörös sárkány két nagyon különböző film, mindkettőnek megvan a saját jellegzetes nyelve."
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásbörze: segítünk!

Új mellékletünkben az álláskeresőknek, pályamódosítóknak és pályaválasztóknak kívánunk segíteni,… Tovább olvasom