Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Áradnak a folyók Észak-Magyarországon

Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a gyorsan olvadó hó miatt áradnak a folyók Észak-Magyarországon; a Sajón másodfokú, a Tarnán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el péntektől az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) - mondta az MTI-nek az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője.
Csont Csaba közölte: az elmúlt két-három napban a folyók vízgyűjtő területein sokfelé hullott nagy mennyiségű (30-60 milliméternyi) eső, amely az olvadó hóval együtt gyors és jelentős vízszintemelkedéseket okozott. Péntek reggel a Tarna és a Sajó, sőt a Bodrog és a Felső-Tisza térségében is ismét intenzív esőzés volt, "egy újabb csapadékzóna pedig az este folyamán éri el a térséget" - részletezte az osztályvezető.

Mint mondta, a Sajón az áradó jellegű vízállás miatt péntek délután négy órától első, majd este hat órától másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az előrejelzések alapján harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállással tetőzhet szombaton a folyó - tette hozzá. Hangsúlyozta: az igazgatóság megtette a szükséges intézkedéseket, felülvizsgálták és lezárták a töltésekbe épített zsilipeket. "Felkészültek az árhullám fogadására", s mindez kiegészül azzal, hogy a folyó szlovákiai mellékvizeinek nagy része jelenleg is árad, szintén első- és másodfokú készültségi szintekkel.

Árhullám vonul le a Sajó egyik mellékfolyóján, a Bódván is, a Borsod megyei Hídvégardónál várhatóan 220-260 centiméteres vízállással tetőzik majd. A Heves megyei Tarna szintén árad, vízrendszerének területén ugyanis jelentős mennyiségű csapadék hullott. Emelte a vízszintet, hogy a Mátrában lévő hó az enyhe idő miatt gyors olvadásnak indult. A Tarna valamennyi mellékvízfolyásán több árhullám is elindult, emiatt a folyón péntek délután négy órától elsőfokú készültséget rendeltek el. Az előrejelzések szerint a várható tetőzés szombaton lesz Tarnaméra közelében, itt 380 centiméterrel tetőzhet, Tarnaörsnél pedig 400 centi közelében lehet a vízállás a vasárnapi tetőzéskor. A Bodrogon az árhullámok a folyóba ömlő vizek felső szakaszain vannak. A folyón a hét végére az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállás várható - mondta Csont Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezártak a magyarországi sípályák

A rekord melegben minden magyar sípálya bezárt, és a határ közelében fekvő osztrák, szlovák és… Tovább olvasom