Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Aszály után, aratás előtt

A régióban a hét végén munkába állhatnak a kombájnosok. Az Alföldön már hétfőn megkezdődött a gabona aratása. A Kisalföldön a napokban lehullott csapadék még segített a kalászosokon.

A Kisalföldön több mint 63 ezer hektár őszi búza vár betakarításra. A július elején várható aratásban hektáronként átlagosan 35–36 mázsás termésre lehet számítani. Pszi árpából több mint tízezer hektáron vetettek, tavaszi árpából majdnem 22 ezer hektáron. A megyében sok helyen már beérett az őszi árpa, a hét végén megkezdődhet a betakarítása. Pszi árpából hektáronként átlagosan 32 mázsa termés várható.

A bácsai Agrár Rt. elnöke, Oross Imre a társaság tavaszi árpáját vizsgálja. Két hét múlva ott is elindulhatnak a gépek.
A rozs vetésterülete 1700 hektár volt, triticaléból 1370 hektárról kell betakarítani a termést, míg a repce vetésterülete bő 4500 hektár.
Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében hétfőn megkezdődött az őszi árpa aratása. Kényszeraratása – nyilatkozták a gazdaságok. Az aszályos tavasz után, a kánikulai kora nyárban valósággal megsültek a gabonaszemek. Sok-sok hektáron nem fizetődik ki learatni a termést.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Győr-Moson-Sopron Megyei Hivatalának közlése szerint a régióban kedvezőbbek a gabonatermés-kilátások, mint az alföldi megyékben. Az aszály és a nagy meleg hatása az itteni vetéseken is meglátszik. Számottevő volt az ősziek szárazság miatti kipusztulása. Az őszi árpa helyére zömmel tavasziakat vetettek, s mindenből egy kevéssel többet az eredetileg tervezettnél.
A kónyi szövetkezetben a gabonák vetésterülete 700 hektár. Az őszi árpa aratását huszadika után kezdik a gazdaságban. A biztonság kedvéért a termés felének eladását leszerződte a gazdaság.

Nagycenk környékén a hétvégén több mint 30 milliméter csapadék hullott. Még nagyon sokat segített a gabonákon, telnek a szemek. Így jó közepes termés várható – nyilatkozta Lex Ernő, a helyi szövetkezet elnökhelyettese. A gazdaság őszi búzából 230 hektáron vetett, tavaszi árpából 80, mustárból 100, fénymagból 45 hektáron. Kár érte a nagycenkieket is. Kifagyott a repcéjük, ki kellett tárcsázni.

A szövetkezeti gazdaság búzából 40–42 mázsás hektáronkénti termésre számít. Nagycenken hétfőhöz egy hétre lesz a gépszemle és tíz nappal később kezdik meg a búza betakarítását. A nagycenki régióban egyébként egy osztrák cég érdeklődik az eddig le nem szerződött termés iránt. Jövőre termeltetésre szeretne szerződni a gazdaságokkal. Vetőmaggal, műtrágyával, üzemanyaggal látná el a termelőket és felvásárolná terményüket.

A Pannon-Gabona Részvénytársaság a régió egyik legnagyobb gabonafelvásárlója. A társaság tavaly 150 ezer tonna gabonát vásárolt fel és idén is hasonlóval számol. Eddig a cég 60 ezer tonna búza átadására szerződött a termelőkkel. A felvásárlási árról Vámos György vezérigazgató még korainak tartotta beszélni. Noha már nagyon közel van az aratás, de még addig is több minden változhat.

Kapcsolódó cikkek >>

A gazdálkodó felelőssége a gépek állapota (2003-06-02) >>
Az ár még talány (2003-06-17) >>
Bizonytalan terméskilátások (2002-06-17) >>
Gépszemlék aratás előtt (2003-06-11) >>
Gőzerővel tart az aratás (2002-07-14) >>
Idén gyenge a búza (2002-07-10) >>
Készülnek az aratásra (2002-06-03) >>
Végéhez közelít az aratás (2002-07-22) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábliget a Vaskakas Bábszínházzal

Napszentület királykisasszony  és Napfény királyfi
egybekelése, esküvője, lakodalma

Tovább olvasom