Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Átadták az ország legnagyobb naperőművét

Az uniós támogatással, nettó 470 millió forintból megvalósult újszilvási fejlesztés példaértékű.
Egymagában a tavaly Magyarországon megvalósult összes napelemes villamosenergia-termelő beruházás teljesítményének közel felére képes az önkormányzat által Újszilváson létesített rendszer – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára a helyszínen, a naperőmű szerdai ünnepélyes átadásán.

Bencsik János kiemelte: az uniós támogatással, nettó 470 millió forintból megvalósult fejlesztés példaértékű. A demonstrációs és oktatási célokat is szolgáló projekt eredményeként 68 napelemtáblán, 1632 panelből álló naperőműve látja el elektromos árammal a 2800 lelkes Pest megyei község önkormányzati intézményeit.

Emlékeztetett: a napkövető fotovoltaikus rendszer kiépítése itt egy folyamat része, hiszen korábban már egy – Magyarországon ugyancsak egyedülálló – geotermikus fűtési technológiát is átadtak a faluban. Ezzel Újszilvás az első olyan honi település, amelynek önkormányzata hő- és áramszükségletének csaknem egészét megújuló energiaforrásokból fedezi.

„Ez a szemlélet kicsiben megtestesíti a Nemzeti Energia Stratégia célkitűzéseit" – fogalmazott a politikus jelezve, hogy a kormány a fejlesztési források átcsoportosításával újabb 40 milliárd forintot szán az ilyen típusú beruházások támogatására.

Amennyiben ezt Brüsszelben is jóváhagyják, a keretre várhatóan 2012 tavaszától lehet majd pályázni - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a napelemes technológiák alkalmazása manapság még csak jelentős mértékű vissza nem térítendő támogatás segítségével kifizetődő. Ám ennek ösztönzése a környezetvédelmen és takarékosságon túl foglalkoztatási szempontból is fontos. A kormány ezért az ország újraiparosításán belül is elkötelezett a hazai energetikai gépgyártás további fejlesztése mellett.

Az államtitkár emlékeztetett: az elmúlt egy évben 7,7 milliárd forint értékben, összesen 169 napelemes villamosenergia-előállító rendszerre benyújtott pályázatot támogattak. Ezek összteljesítménye megközelíti a 13 megawattot, alkalmazásuk pedig emellett több mint 13 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást is megtakarít.

E projektek átadásával 14-szeresére bővül a 2010-ben elkészült fotovoltaikus rendszerek 0,9 megawattnyi teljesítménye. A tavaly kiépült kapacitásnak egyébként immár az Újszilváson működő naperőmű is köze felét szolgáltatja – tette hozzá.

Petrányi Csaba, a község polgármestere avató beszédében úgy fogalmazott: "ki kell aknáznunk, hogy Magyarország jó adottságokkal rendelkezik a napenergia hasznosításához". Jelezte: bízik abban, hogy e korszakalkotó és szimbolikus beruházás gazdagodást hoz a település számára és jó hírét viszi annak. „Példát szeretnénk mutatni arra: hosszú távú gondolkodással miként lehet fenntarthatóvá tenni egy önkormányzatot" - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Fidesz-iroda két munkatársát bántalmazták Budapesten

A két megtámadott nőt a mentők megfigyelésre kórházba szállították, a rendőrségi helyszínelés jelenleg is tart. Tovább olvasom