Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Augusztustól változhatnak a KRESZ bírságolási szabályai

Várhatóan augusztus 1-jétől változnak a közúti közlekedési szabályok megszegőire vonatkozó bírságolás szabályai.
A jövőben - a tervek szerint - már nem a parkolási társaságok jelölnék ki a peres ügyekben illetékes bíróságot. A kiszabható bírság alsó határa csökken, ám ha a járművezető egyszerre több szabályt is megszeg, akkor a bírságok összege összeadódik.

Jelenleg a parkolócégek jelölik ki a vitás ügyekben eljáró bíróságokat, ám a közúti közlekedésről szóló törvény múlt héten benyújtott módosító javaslata alapján augusztus 1-től a megbírságolt jármű tulajdonosának, illetve üzembentartójának lakhelye szerinti bíróságon lehet majd perelni.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter által benyújtott módosítási javaslatok szerint augusztustól - immár törvényi felhatalmazással - megbírságolható, aki megszegi a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozására, illetve a biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer, motorkerékpár-bukósisak, és a mobiltelefonok használatára vonatkozó rendelkezéseket. A bírság felső határa továbbra is 800 ezer forint marad, ám az alsó határ a jelenlegi 50 ezerről 10 ezer forintra mérséklődik. A bírság kiszabására egy éve van a hatóságoknak, amely ezután elévül.

A sebességhatár túllépése, a vasúti átjárón tilosban áthaladás, a piros lámpán áthajtás, a megállási és várakozási tilalom megszegése, az autópályák leállósávjában haladás, a behajtási tilalom és a kötelező haladási irány megszegése, valamint a természet védelmére vonatkozó szabályok megsértőit ezután is 30 ezertől 300 ezer forintig terjedő bírsággal lehet sújtani. Ha azonban a jármű vezetője egyszerre több szabályt is megszeg, például a vasúti átjáró tilos jelzése ellenére, ráadásul a megengedettnél nagyobb sebességgel hajt át, akkor a bírságok összege összeadódik.

Augusztustól a hatóságok nem tarthatják vissza azon szabálysértők járműveit, akiknek állandó lakóhelye van Magyarországon és adókártyával is rendelkeznek. Akkor sem foglalhatják le a járművet, ha a bírság kifizetésére egy pénzintézet, vagy egy magyarországi székhelyű cég vállalt garanciát.

A törvénymódosítási javaslatokat a szakminiszter múlt pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek. Életbelépését augusztus 1-jétől tervezik.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. THK 2009. április 15. 12:51
  „:-DD”
 • 36. trixi11 2009. április 15. 12:28
  „THK
  Ezt most nekem írtad? Mert nem emlékszem, hogy megkértelek volna, hogy válaszolj!”
 • 35. THK 2009. április 15. 11:15
  „Mit olyan bonyolult megérteni azon, h az előírások szerint LEFELÉ NEM CSALHAT egyetlen autó sebességmérője sem?

  Fölfelé ellenben teljesen tipikus min. pár %, mert így akkor sem fognak lefelé tévedni, ha pl. egy vadonatúj téligumi kerül föl, kicsit nagyobb kerülettel.

  Egyébként GPS sem kell, bárki egyszerűen kipróbálhatja egy kis forgalmú autópályaszakaszon fix sebességet tartva, két km-tábla között eltelt másodperceket stopperolva. A sebességet megadó képlet általános iskolai szintű: 3600 / idő...”
 • 34. trixi11 2009. április 15. 09:32
  „29. hozzászólás bespin
  Természetesen nagyon értem...:-O
  Ezek szerint a km.órák felfelé csalnak? Na jó legyen, de Te nem csak Skodákkal tesztelted a GPS-t? Mi van ha minden egyes autó típusnál más a helyzet? A kedvemért kipróbálhatnál egy Clio-t is, csakhogy biztos legyek a dolgomban! :)))”
 • 33. bespin 2009. április 15. 08:09
  „Hidd el , hogy a jó GPS jól mér. Nálunk a cégnél van 5 különböző eszköz és minddel ugyanazt mértem a sok autón, amivel járok.
  A kategória határok ilyen mérvű megkülönböztetését én sem értem.”
 • 32. nagypappa 2009. április 15. 04:41
  „Bespin
  Ezt a GPS-sel én is tapasztaltam, de nem vagyok biztos benne, hogy GPS adatai a megbízhatóak.
  Nem biztos, hogy aki gyorsan, dinamikusan vezet nagyobb veszélyt jelent a közlekedőkre mint az a "vasárnapi" autós aki az autópályán egerészik 70-80-nal.
  Jogosítványom 1972 óta van, fizettem is egy párszor, de csak gyorshajtásért. Koccanásom volt, de személysérüléses balesetbe még vétlenként sem keveredtem.
  SZERENCSÉRE! Mert ehhez szerencse is kell.
  Nekem legjobban az fáj, hogy az autópályán még mindig csak 80-nal közlekedhetnek a B kategóriával vezethető 2,5 tonna össztömeg feletti kisteherautók. A majd hogy nem nevetséges az egészben, ha ugyanabban a nagyságú autóban 8-9 ülés van abban az esetben a személyautókra érvényes sebességhatárok vonatkoznak.”
 • 31. bespin 2009. április 14. 20:45
  „Ja oszt mingyá gyünnek az okosok, hogy mekkora paraszt vagyok, mert tippeket adok a sebességtúllépésre.Pedig ez csak a mért,fizikai való világ.”
 • 30. bespin 2009. április 14. 20:42
  „Trixi, mi a teendő???
  GPS-szel közlekedni és ott ellenőrizni a sebességet.
  60-61 km/h felett fényképeznek 50 km/h-nál, az a legtöbb kocsi órája szerint 66-68 km/h, nem kell megkockáztatni, de jó GPS-szel ellenőrizve lehet sebességet túllépni a műszerfali óra szerint. A 130 Km/h kb. 117-121 km/h valós sebességet takar. Ha 140-nel mész az autó órája szerint autópályán, nem lesz fotód.
  150 km/h kb. 138-140 km/h valós érték, már necces, de 10%-os határon belül van és az OMH által hitelesített mérők általában pontosan mérnek. Kb. 6-8 autón tesztelgettem ezeket a "határokat" GPS-szel, szerintem az autók nagy hányadán túl lehet lépni az órán mért sebességet.”
 • 29. Mathiasking 2009. április 14. 20:15
  „27. hozzászólás dragboyz 2009.04.14. 17:54

  Flexi a hibernált smasszer palánta, aki rendőri IQ-val rendelkező balfasz jancsi!”
 • 28. dragboyz 2009. április 14. 17:54
  „Kedves flexsnake! Látom megint nagy szakértelmeddel, és bölcseségeddel jutalmazot a fórumozókat. Gondolom nem is vezetsz, vagy ha igen nem sokat, de nem is érdekel! De remélem tudod, ha elútsz éjszaka egy őzet, ugy, hogy az oldalról beleszalad az autódba, téged akkor is megbüntetnek! Vagy ha mész robogóval, és egy macska miatt elesel, hiába te voltál csak az úton akkor is megbüntetnek! Nagyokos! Kényszerből kötöszködsz mindenkivel te.... mind1 is!”
 • 27. THK 2009. április 14. 17:24
  „Csalnak a km-órák - ám kivétel nélkül MINDIG FÖLFELÉ!
  (a szabvány -0, +10%-ot enged meg)

  ezzel együtt valóban csak olyan írhat 31 km/óránál jogsielvételről, aki maga nem vezet: egyértelműen sokkal veszélyesebb folyamatosan a sebességmérőt lesni, mint esetleg egy KEVÉSSEL túllépni...

  (és akkor még arról nem beszéltünk, hány de hány helyen maradnak kinn indokolatlan korlátozások)”
 • 26. trixi11 2009. április 14. 16:58
  „flexsnake
  Tényleg baromságot írtál, mert ha vissza emlékszem a Fiat Tipomra, akkor az ugrik be, hogy soha nem mért pontos sebességet, igaz digitális volt a műszerfal. De ha jól tudom a hagyományos km.órák is csalnak kicsit! Ebben az esetben mi a teendő?”
 • 25. bespin 2009. április 14. 14:08
  „"Már 30as korlátozás mellett 31el elvenném örökre a jogsit."

  Neked fogadjunk még jogosítványod sincs. Ha lenne, nem írnál hülyeségeket.”
 • 24. flexsnake 2009. április 14. 13:27
  „21. nem szoktam hibázni. Nem kell attól félnem hogy ellenem intézkedjenek, mert nem kerülök bele ilyen szituációkba. Nincsde. Nem kifogásokat kell keresni hanem be kell tartani a szabályokat. Ne veszélyeztesse senki a másikat azzal hogy idióta vagy figyelmetlen. A halott ember nem fogja megkérdezni hogy véletlen ütöttél el vagy szándékosan. Azt sem fogja érdekelni. Zéró tolerancia. Már 30as korlátozás mellett 31el elvenném örökre a jogsit.”
 • 23. rozator 2009. április 14. 13:07
  „Ne bántsátok a flexit! Ő nem hazudik! (meg a Viktor)”
 • 22. feketeaudis 2009. április 14. 11:05
  „flexnake. Ha az életben egyszer is hibázol és a rendőr elkezdi az intézkedést, akkor értetlenűl néz téged. Miért? Mert vagy sírsz vagy az ereidet próbálod vagdósni. Akkor fogsz rájönni, hogy az eddigi életed nem ért semmit. Ezekről /mint te/ írnak az újságban, hogy felakasztottamagát és nem tudja senki hogy miért.”
 • 21. trixi11 2009. április 14. 09:16
  „flexsnake
  Eddig nekem fel se tűnt, hogy Te egy ilyen tökéletes, hibázni képtelen ember vagy! :)”
 • 20. dragboyz 2009. április 14. 09:10
  „Szabálytalankodni lehet, véletlenül is vagy csak figyelmetlenségből! Nem minden szabálysértés bunkóságból adódik! Mikor valaki véletlen követ el valamit, azért annak jó, hogy a birságok enyhültek! A rendőrök meg jó, hogy teszik a dolgukat, de még mindíg sok bűnöző van az utcán!”
 • 19. flexsnake 2009. április 13. 21:46
  „17. én látom a lámpát. Ha nem hason fekszel és nem a kamion seggében akkor te is látod. Vagy majd a harmadik zöldbe beleférsz. Nem az a hülye aki elkap hanem az aki szabálytalankodik. Az a mellébeszélés hogy lebuksz és magyarázod hogy az nem is úgy volt. Persze hogy nem, azért majd egy idő után repül a jogsi és gyakorolhatod a kreszt :)”
 • 18. flexsnake 2009. április 13. 21:46
  „17. én látom a lámpát. Ha nem hason fekszel és nem a kamion seggében akkor te is látod. Vagy majd a harmadik zöldbe beleférsz. Nem az a hülye aki elkap hanem az aki szabálytalankodik. Az a mellébeszélés hogy lebuksz és magyarázod hogy az nem is úgy volt. Persze hogy nem, azért majd egy idő után repül a jogsi és gyakorolhatod a kreszt :)”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól változhatnak a KRESZ bírságolási szabályai

Várhatóan augusztus 1-jétől változnak a közúti közlekedési szabályok megszegőire vonatkozó… Tovább olvasom