Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Az MSZP elnökségi tagjainak többsége nem állítana államfő-jelöltet

Az MSZP elnöksége még nem döntött, de tagjainak többsége szerint a pártnak nem kellene köztársasági elnököt jelölnie - tudta meg az MTI szombaton.
Az MTI információi szerint az elnökség délelőtti ülésén napirenden volt a téma, de döntést nem hoztak. A testület tagjainak többsége amellett érvelt, hogy jelölés helyett inkább azt kellene megfogalmazni, hogy az MSZP szerint az új államfőnek milyen értékeket kell megtestesítenie, illetve véleményt kellene formálniuk a kormánypártok jelöltjéről, jelöltjeiről. Az MSZP alapszabálya szerint az államfőjelöltről a kongresszus dönt.

A köztársaságielnök-jelöltre vonatozó javaslat a kongresszus elé a választmány és az országos elnökség közös indítványaként kerül.

Lendvai Ildikó távozó pártelnök a választmány legutóbbi ülése után tartott sajtótájékoztatón, május közepén azt mondta: ha az MSZP úgy dönt, hogy lesz államfőjelöltje, akkor őt a júniusi kongresszuson választják meg.

A köztársasági elnök mandátuma augusztus 5-én jár le. Az alkotmány szerint az új államfőt ez előtt 30 nappal meg kell választania az Országgyűlésnek. Az államfőválasztáshoz az első két körben az összes képviselő kétharmadának szavazatára van szükség.

Korábban írtuk:

Szombaton délelőtt dönt az MSZP elnöksége arról, állítson-e saját köztársaságielnök-jelöltet a párt – írta szombati számában a Népszava.

A lap azt írta, hogy a szocialista vezetők többsége állítólag úgy gondolja, élni kell a jelölés jogával, mert ha ezt nem tennék, szegénységi bizonyítványt állítanának ki saját magukról. Mások viszont óvnak attól, hogy az eleve vesztes csatába elinduljanak. A parlamenti többség ugyanis nyilván Orbán Viktor választottját ülteti az államfői székbe.

Arról, hogy jelöljön-e köztársasági elnököt a párt, hivatalosan a jövő hét végi kongresszus dönt. A Népszava információi szerint nem tudni, hogy adott esetben belső vagy külső embert kérnének fel a szerepre a szocialisták.

A Népszava úgy tudja, hogy az MSZP vezetői szombat délelőtt, még a parlament plenáris ülése előtt döntenek az ügyben.

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2010. május 29. 21:59
  „3-f erdzsó-: Annyiban feltétlenül igazad van, hogy minden szocialistát, szimpatizánst és baloldali érzelmű honfitársunkat durva sértés "bűnbandának" nevezni, egy kalap alá venni az Mszp vezetésével, akiket viszont óriási felelősség. terhel! Felelős vezetőkként tűrték, vagy éppen közreműködtek az ország gazdaságának lezüllesztésében, eladósításában, részben magánkézre játszásában. Nem határolódtak el -ha mégis, hát nem időben - aköztörvényes bűnöket elkövető társaiktól, nem vonultak vissza, foggal és körömmel ragaszkodtak a hatalmukhoz és az azzal járó előnyökhöz. Vagy tevékenyen, vagy mulasztással hozzájárultak az Mszp szétrombolásához, ahhoz a hatalmi vákumhoz, amiben az ország demokratikus kormányzása gyakorlatilag lehetetlenegyfelől 2/3 többséggel, kontroll és segítség nélkül kormányozni "kényszerülő" kormánypárt, aki nyilván nem tudja teljesíteni a csodát váró választók igényeit-másfelől egy radikális Jobbik, aki megintcsak kényszerhelyzetben van, ha a választóinak kíván eleget tenni! Ez mind az Mszp vezérkar felelőssége! És most ez a jelöltállítás...ha komolyan gondolják, jó lesz, ha sietnek, amíg egyáltalán van Mszp-nek nevezett párt...”
 • 4. KolompárRómeó 2010. május 29. 14:56
  „3. hozzászólás ferdzso 2010.05.29. 12:49

  Jogos, de ha a család fele már börtönben van, vagy előzetesben ül, akkor azért meglesz a véleményem a maradékról is. Itt nem egy-egy eltévedt lélekről beszélünk.”
 • 3. ferdzso 2010. május 29. 12:49
  „Szerintem, a kommentelők el felejtik azt, hogy ha pl. a családjukban valaki elkövetne valami bűncselekményt, és megkapná érte a büntetését, felháborodnának, hogyha valaki az egész családot, "bűnbandaként" kezelné."Úgy ítélkezz, hogy feletted ne ítélkezhessenek"! A kétharmad ellenére, nem "rendszerváltás", hanem demokratikus kormányváltás történt.A demokrácia intézménye maradt. Ezt ne felejtsük el.”
 • 2. .suhym. 2010. május 29. 08:28
  „"..mert ha ezt nem tennék, szegénységi bizonyítványt állítanának ki saját magukról. "´

  Hölgyek, Urak! Talán nem kellett volna annyit lopni!
  Nos, ez a szegénységi bizonyítvány, hogy az Önök képviselőivel vannak tele lassan a börtönök!”
 • 1. maci52 2010. május 29. 07:19
  „Elvtársak,milyen kongresszus,alig vagytok,fele a börtönbe,fele most készűl.
  Még midíg erőködtök?Vége.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott az SZDSZ elnöke

Lemondott Retkes Attila az SZDSZ elnöki posztjáról szombaton, az MTI információját a leköszönő… Tovább olvasom