Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az MSZP nem korlátozná az dohányárusító helyek számát

Az MSZP azt kérte, a trafiktörvénynek csak azok a rendelkezései lépjenek életbe július 1-jén, amelyek a fiatalkorúak cigarettához jutását gátolják. A költségvetési bizottság elutasította a javaslatot.
Elutasította a  parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén  Mesterházy Attila és több szocialista képviselő javaslatát, hogy a  dohányzással összefüggő egyes törvényeket módosító előterjesztésnek  egyelőre csak az egészségvédelmi része lépjen hatályba, a  koncesszióval kapcsolatos szabályok viszont ne.  

A szocialista képviselők a dohánykoncesszió körüli ügyeket  botrányosnak nevezve azt kérték, hogy a kormány alkosson világos  szabályokat a koncesszióra. A kormánypárti képviselők  visszautasították, hogy bármilyen botrány lenne.  

A törvényjavaslatot jegyző fideszes képviselők közül Papcsák  Ferenc azt vetette fel, hogy a szocialista módosító indítvány  házszabályellenes, mivel negatív jogalkotást jelent, hiszen egy  elfogadott szabályról utólag közli, hogy egy része nem léphet  hatályba. Nyikos László (Jobbik) bizottsági elnök ezt a vitát azzal  zárta le, hogy a parlament jogi szakértői nem jelezték, hogy  házszabályellenes lenne a módosító indítvány.  

Az ellenzéki képviselők felvetették, hogy ha a koncesszió körül  valóban nincs botrány, akkor miért nem hozzák nyilvánosságra a  pályázatokat és azok értékelését. Az Országgyűlés ugyanis a múlt  héten ennek megtiltásáról rendelkezett - fogalmaztak.  

Boldvai László (MSZP) arról beszélt, hogy a dohánypiac évi 500  milliárd forintra becsülhető. Szerinte az, aki három koncessziót  nyert, az évi 50-60 millió forint tiszta haszonhoz jut, amely a 20  évnyi koncesszió alatt egymilliárd forintot tesz ki. Szocialista  politikusok az ülésen azt is felvetették, hogy a nemzeti  dohányboltok "fideszes aláírásgyűjtő-helyek" lesznek.  

A bizottság a módosító indítványt elutasította, miután csupán a  négy MSZP-s képviselő, egy független és a jobbikos bizottsági tag  szavazott igennel. 

Előzmények:

Törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek az MSZP, azt  kezdeményezve, hogy a trafiktörvénynek csak azok a rendelkezései  lépjenek életbe július 1-jén, amelyek a fiatalkorúak cigarettához  jutását gátolják.

Harangozó Tamás kijelentette: a trafikbotrány az állami korrupció jelképe, a dohányboltpályázatokkal a Fidesz saját klientúráját jutalmazza. 

Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: javaslatuk lehetővé tenné, hogy a jelenleg cigarettát árusító nagyjából 40 ezer üzlet - az említett szigorítások életbe léptetésével - a jövőben is foglalkozhasson dohánytermék-kiskereskedelemmel, vagyis az nem minősülne állami monopóliumnak.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta, a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket. Harangozó Tamás közölte: javaslatuk éppen ezt a célt segítené, a Fidesz azonban nem támogatta a házbizottságban, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök csak hitegette a pórul járt trafikosokat, ám a kormánynak valójában fontosabbak "a fideszes haverok mint az egyszerű kiskereskedők".       

Olvasóink írták

 • 3. florian72 2013. május 07. 07:42
  „2. csergemerge 2013.05.06. 20:45

  Igen,csak ott nem MUTYIFILTERT árulnak , nincs ,és nem volt ennyi vesztesse mint most .”
 • 2. csergemerge 2013. május 06. 20:45
  „Minél inkább hőbörög az mszmp, annál valószínűbb, hogy a kormány jó úton jár.
  A trafiktörvény elsődleges szerepe a dohányzás elterjedtségének jelentős csökkentése!
  Mint ahogy ez az erősen egészség tudatos skandináv országokban, vagy akár Ausztráliában is már régóta működik.”
 • 1. florian72 2013. május 06. 18:48
  „Harangozó Tamásnál a pont ,mert semmi nem indokolja azt ,hogy kivegyék bárhonnan is a dohány termékeket ,CSAK A FIDESZ MUTYI!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medián: a többség kormányt váltana, mégis biztosan vezet a Fidesz

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb felmérése szerint az emberek többsége… Tovább olvasom