Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Az ombudsman javasolja az állami lakástámogatás részletszabályainak módosítását

Akkor is vissza kell fizetni a kölcsönt, ha örökbefogadáskor az eljárás a támogatottak hibáján kívül elhúzódik.
Az ombudsman javasolja az állami támogatásként, gyermekvállalás feltételével adott, lakáscélú, megelőlegezett kölcsön egyes részletszabályainak felülvizsgálatát, mert akkor is vissza kell fizetni a kölcsönt, ha örökbefogadáskor az eljárás a támogatottak hibáján kívül elhúzódik - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Székely László egy házaspár panasza alapján vizsgálta meg az állami támogatás szabályozását. A beadvány szerint a jogszabályban meghatározott határidőre azoknak is vissza kell fizetniük a kölcsönt, akik örökbefogadással kívánnak eleget tenni gyermekvállalási kötelezettségüknek, de az örökbefogadási eljárás önhibájukon kívül elhúzódik.

A házaspár részt vehetett volna a kölcsön visszafizetése alól mentesítő meddőségi beavatkozáson, de ezt nem vállalták.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a lakáscélú állami támogatások célja a családok gyermekvállalásra való ösztönzése, emellett rendkívül fontos társadalmi érdek az is, hogy minél több gyermek nevelkedjen családban. Ezért a jogszabály az örökbe fogadott gyermeket nevelő szülőknek is biztosítja a lakáscélú kedvezményt. A gyermekvállalás teljesülése azonban a szerződéskötéskor még nem lehet bizonyos - tették hozzá.

Az alapjogi biztos álláspontja szerint indokolt, hogy egy komoly orvosi beavatkozáson részt vevő nőt sikertelenség esetén – orvosi szakvélemény alapján – a jogalkotó mentesíti a kedvezmény visszafizetése alól. Ha azonban a szerződő fél az örökbefogadási eljárás elhúzódása miatt, szintén önhibáján kívül lépi túl a határidőt, semmilyen kedvezménnyel nem élhet. Székely László szerint ez veszélyeztetheti a jogbiztonság követelményének és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának érvényesülését.

Az ombudsman Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, és azt a választ kapta, hogy a lakáscélú állami támogatások visszafizetésével kapcsolatban valóban előállhatnak olyan körülmények, amelyek hátrányosan érintik az örökbe fogadni kívánó szülőket. Ugyanakkor nem csak objektív okok befolyásolhatják az örökbefogadás megvalósulását vagy meg nem valósulását a leendő szülők részéről - tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter tájékoztatta az alapjogi biztost, hogy megvizsgálja a jogszabály-módosítás lehetőségét, illetve az alkalmazható esetleges megoldásokat, és egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Ezt az egyeztetést az ombudsman Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől külön is kérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi buszügy: tagadta bűnösségét Keczer László

A Pécsi Közlekedési Zrt. volt vezérigazgatója ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó… Tovább olvasom