Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Az orvosok is elismerik, hogy szükség van az átalakításokra

Az orvosok elismerik, hogy szükség van az egészségügy átalakítására, de többségük elutasítja a kormány egészségügyi reformpolitikáját, pártrokonszenveik pedig erősen jobbra húzzák őket.
A társadalombiztosítás potyautasainak kiszűrésével és az egynapos sebészet támogatásával szinte minden orvos egyetért, és a többség szükségesnek tartja, vagy legalábbis nem ellenzi például a kiemelt kórházak létrehozását, a színlelt szerződések felbontását vagy a várólisták ügyét. A kérdőíven felsorolt 16 intézkedés közül négy volt, amelyről többen mondták azt, hogy káros, mint ahányan szükségesnek tartják - ezek a kórházbezárások, a dobozdíj bevezetése, a kötelező kamarai tagság megszüntetése és főleg a gyógyszerfelírási szabadság korlátozása.

Öszszességében a reformról csak minden tizedik orvos mondta azt, hogy nagyobb részben támogatja, 22 százalék inkább nem, 23 százalék egyáltalán nem ért vele egyet. A kórházakban dolgozó orvosok 85 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyét érintették a kapacitáscsökkentő intézkedések, 77 százalék környezetében történtek leépítések - ezzel szemben csak 39 százalék számolt be valamilyen fejlesztésről.

A megkérdezettek csaknem fele mondta azt, hogy az elmúlt egy évben csökkent, ezen belül is 16 százalék, hogy jelentősen csökkent az orvosi praxisából származó jövedelme. Az orvosok többsége igennel szavazna a vizitdíj és az ápolási díj eltörlésére vonatkozó népszavazási kérdésekre - még a háziorvosok is, akik pedig közvetlenül részesednek az előbbiből. A pártpreferencia kérdésre válaszolók háromnegyede valamelyik ellenzéki pártra szavazna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert

Fertőrákos - Jótékonysági koncertet adott Sebestyén Márta szombaton a Unicef nemzetközi… Tovább olvasom