Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Az SZDSZ vasárnap döntött a koalícióból való kilépésről

Vasárnap döntött az SZDSZ küldöttgyűlése a kormányból való kilépésről. A koalíciós szakításra azután tett javaslatot az SZDSZ frakciója, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök menesztette a liberális egészségügyi minisztert.
434 igen, 53 nem és 32 tartózkodás mellett a kormánykoalícióból való kilépés mellett döntött az SZDSZ küldöttgyűlése vasárnap Budaörsön.

A küldöttek támogatását kérte a koalícióból való kilépéshez az SZDSZ elnöke a párt vasárnapi küldöttgyűlésén. Kóka János elkerülhetetlennek nevezte ezt a lépést, és egy új koalíciót ajánlott, méghozzá Fodor Gábornak. Mint mondta: az új koalíciónak a párton belül kell megköttetnie, és az összefogásról kell szólnia, arról, hogy az SZDSZ érdeke fontosabb mint bármelyik egyéni érdek a következő választásig. Kóka János szerint az SZDSZ azzal, hogy képes lemondani a hatalomról, a kormányzás minden előnyéről, megőrizte a tartását, és lehetőséget kap arra, hogy ismét önmaga legyen.

Kóka: "A becsületünket és az önállóságunkat a bársony székek helyett"

Vasárnap lehetősége nyílik az SZDSZ-nek arra, hogy saját útját válassza a hatalom, a befolyás és a pozíciók megőrzése helyett. "A becsületünket, a tartásunkat, az önállóságunkat és a közös programunkat a bársony székek és a biztonság helyett" - fogalmazott Kóka János. Az SZDSZ elnöke a kialakult koalíciós helyzetet ahhoz hasonlította, amikor egy fazék hideg vízbe tesznek egy békát, és folyamatosan kezdik melegíteni a vizet. Mint mondta: a béka nem veszi észre a változást, és észrevétlenül fő meg. A liberálisokkal is ez történhetett volna, ha a miniszterelnök nem mondja ki, hogy a koalíciós szerződés nem szentírás, és nem veszik észre, milyen veszélyes a politikai helyzet. Az utolsó pillanatban ki tudtak ugrani "a forró vízből", mert volt bátorságuk hozzá - mondta a szabad demokrata pártelnök. Kóka János szerint azért kell még most kilépniük a koalícióból, mert ha maradnak, és minden úgy megy tovább, ahogy eddig, akkor Orbán Viktor kétharmados győzelmi esélye valósággá válik, sőt, akár háromnegyedes többségre is nőhet.

"Az SZDSZ kilépése felrázhatja a politikát dermedtségéből" - fogalmazott a pártelnök, aki szerint így talán a Fidesz is kimozdul "a mindent tagadó iparszerű populizmus" kényelmes állapotából, és talán az MSZP is megérti, hogy valamit tenni kell, valamint olyan politikát fog képviselni, amelyet az SZDSZ is támogatni tud. Kóka János koalíciós együttműködést ajánlott párton belül Fodor Gábornak, és javaslatot tett egy választási kabinet felállítására is, amelyben több más ügyvivővel együtt közösen dolgozhatnának az SZDSZ 2009-es és 2010-es választási sikeréért.

Kovács Kálmán kritizálta a párt működését és nemmel szavazott

Nem szavazza meg a koalícióból való kilépést a környezetvédelmi tárca államtitkára. Kovács Kálmán a budaörsi küldöttgyűlésen kritizálta a párt működését. Szerinte a küldöttek a vasárnapi szavazáson nem a kilépésről döntenek, mivel ezt már korábban eldöntötte a párt vezetősége. Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester viszont támogatja a kilépést, szerinte ezt a mai helyzetben kénytelen megtenni az SZDSZ.Kovács Kálmán vasárnapi felszólalásában azt mondta, hogy "sárga lapot fog mutatni" a párt vezetőségének, és nem szavazza meg a kilépést, de mint mondta: nem azért, mert nem ért egyet a döntéssel.

A főpolgármester összefogást kért a két elnökjelölttől  

Demszky Gábor főpolgármester szerint viszont az SZDSZ-nek nem maradt más választása, mint a kilépés. Az a párt, amelyik nem mer kormányzati szerepet vállalni, komolytalanná válik, de az, amelyik kormányzati tényező marad akkor is, amikor nem tudja teljesíteni a választóknak tett ígéreteit, örökre hiteltelenné válik - fogalmazott. Demszky Gábor összefogást kért a két elnökjelölttől, szerinte a pártegység az SZDSZ jövőjének alapvető feltétele ugyanis. A tét az, hogy 2010-ben "a populista, jobboldali ellenzék" kétharmados győzelmet szerezve megváltoztathatja-e azt az alkotmányos demokratikus rendet, amit '90-ben kiküzdöttek - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc március 29-én az MSZP országos pártértekezletén jelentette be, hogy új egészségügyi miniszter jelölését javasolja az SZDSZ-nek. A kormányfő két nappal később le is váltotta Horváth Ágnest. Az SZDSZ szerint a miniszterelnök egyoldalúan felmondta a koalíciós megállapodást, ezért a párt frakciója, majd ügyvivői testülete is egyhangúlag amellett szavazott, hogy valamennyi liberális tárcavezetőt és államtitkárt hívják vissza a kormányból. Az SZDSZ küldöttgyűlése várhatóan támogatni fogja ezt a javaslatot, a megyei választmányok többsége legalábbis így döntött az előzetes szavazásokon.

Közben több SZDSZ-es politikus is azt javasolta, hogy csak szeptember 30-i hatállyal lépjenek ki a koalícióból. A vasárnapi küldöttgyűlésen erről is szavaznak a liberálisok, de nem valószínű, hogy elhalasztják a kilépést. Az SZDSZ-es tárcavezetők és egyéb kormánytagok egyébként a jövő héten egy nyilvános liberális kormánykabinet-ülésen értékelik az elmúlt évek eredményeit, illetve kiadványokkal is készülnek az értékelésre.

Olvasóink írták

 • 16. Putyilov 2008. április 28. 07:36
  „Most lesz az igazi káosz és zűrzavar,ahelyett,hogy a kormány összeülne az ellenzékkel és végre az ország érdekében csinálnának vmit.
  De erre esély sincs.”
 • 15. Kati30 2008. április 27. 23:43
  „A haszonlesők nem jutottak jó falatokhoz, hát odébb állnak!”
 • 14. Hugo 2008. április 27. 23:24
  „Pálfordulás? Kívülről lesz befelé szavazó az SZDSZ. Egymást szöktetik ki a felelősségrevonás elől. Kuncze is így szökött meg!”
 • 13. Showman 2008. április 27. 21:59
  „A kész átverés show a vége felé közeledik, Horn Gabi nemsokára hozza a pezsgőt!”
 • 12. itti 2008. április 27. 21:36
  „ja és ki szavazza meg az önkormányzatok leszavazását???

  Botka...

  és erről hallottatok?
  az összeesküvésről jut eszembe..az április 6.i bejegyzés a szinfalak mögötti bulirol.

  kiskko blgja.....:http//blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=kiskoko”
 • 11. Fercsi 2008. április 27. 20:36
  „Folytatódik a színjáték. A színfalak mögött egészen más történik. Lásd az önkormányzatok lehallgatásának megszavazását. Tetű banda!”
 • 10. Jockey 2008. április 27. 19:44
  „Most már csak az MSZP-nek kéne kilépni, aztán jöhet egy magyar kormány, helyrehozni, amit 6 éven keresztül el...tak. Biztosan nehéz lesz, de előb sikerül, mint ezeknek.”
 • 9. Menekülő liberósok 2008. április 27. 19:24
  „Menekülés a felelősség elöl!
  Ezek még mindig tévhitben vannak.Méghogy közjogi kényszer nélkül léptek ki a hatalomból! Miután mindent tönkrevágtak, most van bőr a képükön azt állítani, hogy a bársonyszékek és a hatalom helyett a tartást, a becsületet, és az elveit választották.
  Két év sz@r@kodás helyett jöhetnek az előrehozott választások!”
 • 8. Lappland 2008. április 27. 19:05
  „Két szerencsétlen banda marakodásának levét az ország issza meg,ha az egész nem egy nagy színjáték.Takarodjanak a qrva anyjukba,írjanak ki új választásokat.”
 • 7. Putyilov 2008. április 27. 18:55
  „Remélem,nem fognak visszakozni.
  Nincs szükségünk az ilyen senkiháziakra.
  Már el is késtek a kilépéssel.”
 • 6. Kapuvári 2008. április 27. 18:40
  „Menekülnek a patkányok a süllyedő hajóról!lesz nektek előrehozott választás!”
 • 5. itti 2008. április 27. 18:06
  „"mongyon le"

  de most komolyan mit ugrálnak a -3%-ukkal?
  annyi közük van a liberalizmushoz,mint Sztálinnak a humanizmushoz...”
 • 4. Sorponyi 2008. április 27. 17:55
  „ad 2: A stílus maga az ember.
  A "dübörög a gazdaság" és autópálya bármiáron képviselője megfutamodott. Nem szép, hogy pártja - de különösen Ő a "feltalált"! - most éppen abból akar hasznot húzni, hogy ilyen fokú a Gyurcsány-ellenesség. Nem sokáig kell a Parlamentben velük számolni!”
 • 3. Kókadt 2008. április 27. 17:36
  „Megfutamodtak a nehézségek és a felelősség elől! Mondhatom "szép " kis párt! Egyre kisebb! Lehet hogy már nem is párt? A süllyedő hajó még magával ránthatja őket, le a mélybe!”
 • 2. gina 2008. április 27. 16:17
  „Reméljük ezzel is közelebb jutottunk ahhoz, hogy ez a szemét, mocskos kormány eltakarodjon.”
 • 1. Danika 2008. április 27. 09:23
  „Törvénytelenül megválasztott pártfejesek uralják a terepet. A szadi még szívesen melegedne a húsos fazék mellett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy év börtönt kapott a száguldó mecseki motoros

Négy év letöltendő börtönre ítélte a pécsi városi bíróság azt a fiatalembert, aki tavaly nyáron… Tovább olvasom