Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Az ünnepi programokat is megzavarta a havazás

Az ünneplés helyett a rendkívüli időjárással való küzdelemről szólt az idei március 15-e, a szabadtéri rendezvények többségét lemondták a szervezők, a fővárosban az állami ünnepségek egy része is elmaradt vagy azt zárt helyen tartották meg. Több párt és civil szervezet is lemondta a Budapestre tervezett március 15-i rendezvényét.
Az eredeti tervek szerint péntek délelőtt a Múzeumkertben rendeztek volna díszünnepséget Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester beszédével, ott tartották volna az ünnepélyes zászlófelvonást is a Kossuth téren zajló átalakítások miatt. Végül mégis az Országház épülete előtt vonták fel reggel katonai tiszteletadással a nemzeti lobogót, Kövér László házelnök jelenlétében.

Áder János kora délután a rendőrség Teve utcai épületében felállított operatív törzsnél tájékozódott az időjárás miatt kialakult helyzetről, a köztársasági elnök újságíróknak azt mondta: "sajnos az idei esztendőben március 15. nem az ünnep, hanem a cselekvés napja lett".

Tarlós István a főváros honlapján közölt ünnepi beszédében jelezte: Budapest kezdeményezőként vette ki a részét az 1848-as forradalom és szabadságharc életre keltéséből. Párhuzamot vont azzal, hogy Deák Ferencnek olyan erőkkel kellett megküzdenie, "akik előtt bűn volt a magyarok ragaszkodása nemzetiségükhöz, bűn a legtisztább honszeretet". Azok az erők az ország energiáját kimerítették, a nemzet vagyonát elidegenítették - tette hozzá.

Az állami rendezvények közül az idén is megtartották a hagyományos parlamenti nyílt napot, ezúttal is ezreket vonzott az esemény.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a szabadságunkat folyamatosan újra kell értelmezni, azért minden nap tenni kell, és meg kell találni az egyensúlyt a közösség és az egyén szabadsága között. A politikus a debreceni Nagytemplomban elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1848-ban a közösség szabadságáért önként mentek halálba a magyarok, napjainkban viszont azon folyik a vita, hogy a közösség kérhet-e az egyéntől cserébe valamit például azért, mert ingyen taníttatta őt. "Ma az a kérdés, hogy hol húzzuk meg az egyén és a közösség szabadságának a határát" - tette hozzá. Leszögezte: olyan szabadság nincs, amely nem jár kötelezettségekkel.

Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője ünnepi beszédében, Hódmezővásárhelyen több párhuzamot is vont az 1848-as események és 2013 között. A Miniszterelnökséget irányító államtitkár hangsúlyozta: míg 165 évvel ezelőtt a forradalmat leverték, addig a mostanit nem fogja Világos követni, nem lesz fegyverletétel és visszarendeződés. "2010 forradalmát győzelemre visszük, vívmányait megvédjük és olyan sziklaszilárd alappá tesszük, melyre a következő emberöltők polgári Magyarországát alapozni lehet" - fogalmazott.

Harrach Péter szerint 1848-49 egyik legfőbb üzenete a szabadság szeretete és a bátorság. A KDNP parlamenti frakcióvezetője Márianosztrán elmondott beszédében - amelyet az MTI-nek telefonon foglalt össze - arról is beszélt, hogy szabadságunk megvédése miatt a mai nemzedéknek is szüksége van bátorságra, hogy sikerrel küzdhessen meg a belső és külső erőkkel.

Mesterházy Attila MSZP-elnök március 15-ei üzenetében azt írta: a szabadság nemcsak jogokat, hanem biztonságot és lehetőségeket is jelent, márpedig egyre többen vannak, akiknek egyikből sem jut elég. Kiemelte: ahol nincs jólét és jog, ott nincs szabadság sem. A szocialisták vezetője szerint "ha lesz szabad választás", a nép jövőre lerázza magáról az "elnyomást".

A Jobbik nem tartotta meg ünnepi nagygyűlését, azonban a párt országos elnöksége délután a Batthyány-örökmécsesnél koszorúzott. Vona Gábor elnök kijelentette: a magyar történelem egy permanens szabadságharc, és aki ma a magyar szabadságért akar küzdeni, annak vissza kell adnia az embereknek az egyéni szabadságukat és munkahelyeket kell teremtenie.

Az LMP parlamenti képviselői csoportjának vezetője szerint az emberek kiszolgáltatottságára építő hatalom "önkényuralmat és zsarnokságot" valósít meg, és akkor sem lesz sikeres, amikor az ország függőségén próbál enyhíteni. Schiffer András erről az LMP Pilvax kávézóban tartott rendezvényén beszélt. A párt "Ide veled régi bringánk!" címmel tervezett ünnepségsorozatot, de a kerékpározás elmaradt, miként lemondták az LMP és a 4K! délutánra meghirdetett közös performanszát is.

A Demokratikus Koalíció is utcai tömegdemonstrációt tervezett, majd az Astoria Szállóba szervezett zártkörű ünnepi megemlékezést, de végül azt sem tartotta meg. Közleményükben azt írták: szerették volna elmondani, hogy mit gondolnak "megbecstelenített és fájóan hiányzó szabadságunkról, hazánkról, a demokraták kötelességéről, az ellenzék felelősségéről", de álláspontjuk szerint ebben az ítéletidőben politikai szónoklatok helyett inkább azokra kell figyelni, akik szenvednek.

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség elnöksége ünnepi megemlékezés helyett virágot helyezett el a Petőfi-szobor talapzatánál. Bajnai Gordon, a szövetség vezetője azt mondta: 165 évvel 1848 után újra a szabadság és az alkotmányosság felszámolása miatt kell aggódni Magyarországon az alaptörvény hétfőn elfogadott negyedik módosítása miatt. Hozzátette: ennek megakadályozása érdekében minél gyorsabban meg kell fosztani trónjától az "Orbán-Simicska-házat".

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) vasárnap délutánra halasztotta a Kálvin térre meghirdetett demonstrációját.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) Civil etikai kódexet mutatott be. Fricz Tamás, a CÖF egyik alapítója arról beszélt, hogy a magyar kormány csak akkor védheti meg a nemzet szuverenitását, ha mögötte áll az államtól független, a politikát kontrolláló civil társadalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkés László: Ne engedjük, hogy egymás ellen fordítsanak

Tőkés László megemlítette, akárcsak 1989-ben, most is igaz, hogy istennek kell inkább engedni, mint… Tovább olvasom