Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Az utolsó pillanatig titkolóznak az állami cégek

Kedd estig kell nyilvánosságra hozni a többségi állami tulajdonban lévő társaságok vezetőinek fizetési adatait.
Számos cég még nem tett eleget kötelességének, úgy tűnik sokan az utolsó pillanatokban, kedd éjfélig teszik hozzáférhetővé a közérdekű adatokat - írja a Napi Online.

Az augusztus végi kormányhatározat szerint mindazon vezetők, felügyelőbizottsági tagok, vezető munkavállalók, illetve a munkavállalók tevékenységét irányító dolgozók pénzbeli juttatásait közzé kell tenni, akik többségi állami (önkormányzati) tulajdonú társaságnál dolgoznak.

Kedden délelőtt még olyan nagy állami cégek honlapján is csak "folyamatban volt" a vezetők fizetési adatainak publikálása, mint a Magyar Villamos Művek, a Főtáv, a Főgáz, a Magyar Turizmus Zrt., az Állami Autópálya Kezelő, a Magyar Rádió és több Volán társaságnál is ez volt a helyzet. Mindemellett a cégeknél azt ígérik, még a 15-ei határidő letelte előtt közzéteszik az adatokat. Érdeklődésünkre az APEH-nál elmondták, ők közintézmény, így szerintük rájuk nem terjed ki a kormányhatározat hatálya.

A kormányhatározat úgy fogalmaz, hogy " az a gazdasági társaság, amelyben a Magyar Állam, helyi önkormányzat, költségvetési szerv- vagy közalapítvány külön-külön vagy együttesen számítva többségi befolyással rendelkezik, a javadalmazási, fizetési adatokat a honlapján közzéteszi." A közzététel elmulasztása esetén, vagy ha a közzététel nem teljes vagy nem időszerű, külön jogszabály szerint a törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv eljárása kezdeményezhető.

Számos önkormányzat és nagy állami tulajdonú vállalat azonban már publikálta a cégvezetők fizetési adatait, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is nyilvánosságra hozta a hozzá tartozó cégekre, és a saját vezetőire vonatkozó főbb adatokat. A havi juttatások legalacsonyabb határa 100 ezer forint körül van, legalább ennyit kapnak az önkormányzatok választott tisztségviselői.

Csongrád megye

A csongrádi megyeszékhelyen a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója alapbére bruttó 413 ezer forint havonta. A jutalom az éves alapbér 80 százaléka lehet. A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatójának alapbére havonta bruttó 413 ezer forint, a prémium az éves alapbér 80 százaléka. Emellett egyéb - cafeteria - juttatásban is részesül, évente 276 ezer forint értékben. A városi önkormányzat honlapján található adatok szerint a szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. vezérigazgatójának havi bruttó alapbére 413 000 forint; a 2009-re kitűzött prémiumfeladat teljesítése esetén az éves alapbér maximum 80 százaléka adható jutalomként. A cafeteria évente 600 ezer forint, végkielégítése a szerződéstől függően 6-12 havi alapbére.

Hódmezővásárhelyen a Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. igazgatósági elnökének havi jövedelme bruttó 360 ezer forint. 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezető munkavállalói közül Kamarás Miklós vezérigazgató alapbére a legmagasabb, 3,5 millió forint, de azt saját kérésére minden hónapban átutalják a Kríziskezelő Alapba - olvasható az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. honlapján közzétett listában.

A vezérigazgató előre meghatározott feladatok teljesítése esetén prémiumként egy évben 9,6 havi alapbérére jogosult, jutalmat pedig nem kap. Az MNV Zrt. vezérigazgatója, határozott időre vállalta a tisztséget, így sem felmondási idő, sem végkielégítés nem illeti meg.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnöke az 1,615 millió forint, míg a tagok a 850 ezer forint havi tiszteletdíj mellett - kizárólag számla ellenében - évi 77.300 forint ruházati költségtérítést és 120 ezer forint támogatást kapnak szakmai kiadványok vásárlásához.

Az Ellenőrző Bizottság elnökének havi tiszteletdíja 1,02 millió forint, a tagoké pedig egységesen 637.500 forint, de ők nem kapnak költségtérítést.

A legmagasabb fizetéseket a pénzügyi profilú társaságoknál találtuk, így havi 3 millió forintnál nagyobb alapbért visznek haza a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Export-Import Bank, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Magyar Államvasutak vezérigazgatói.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének havi bruttó alapfizetése 8 millió 11 ezer 800 forint, az alapbéren kívül egyetlen juttatást, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást kap az elnök, ami az alapbér 5,6 százaléka. Ugyanakkor az egyik alelnök havi bruttó alapbére 6 millió 409 ezer 500 forint, a másik alelnök havi bruttó fizetése pedig 5 millió 608 ezer 200 forint, ezen felül mindketten önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás címén az alapbér 5,6 százalékát kapják.

Az útfenntartó és -kezelő cégek vezetői 2-3 millió forint közötti havi fizetést kapnak, míg a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. vezetője havi másfél millió forintot vihet haza - derül ki a kedden közzétett adatokból.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vezérigazgatója csaknem 3 millió forintot keres havonta, az igazgatóság elnökeként további havi 300 ezer forint megbízási díjat kap kézhez, távozás esetén pedig kéthavi fizetésnek megfelelő végkielégítés üti a markát. Az autópálya-kezelő első emberét emellett 80 százalékos prémium illeti meg, felmondási ideje 8 hónap. A cég műszaki és gazdasági vezérigazgató-helyetteseinek havi fizetése egyenként 1 millió 430 ezer forint.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának havi alapbére 2 millió forint, prémiuma 80 százalék, béren kívüli juttatást és végkielégítést a kedden közölt adatok szerint nem kap. A közútkezelő műszaki vezérigazgató-helyettese havi 1,4 millió, gazdasági vezérigazgató-helyettese 1,12 millió forintot vihet haza, prémiumuk az éves személyi alapbér 70 százaléka, béren kívüli juttatásként mindketten 440.000 forintot kapnak évente.

Ugyancsak jókora, 2 millió forint feletti keresettel rendelkezik a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek - amelyről egyelőre csak az MNV-n keresztül lehet megismerni a konkrét számokat - , a Magyar Exporthitel Biztosító, a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő, illetve a Kopint-Datorg első embere is.

Egy- és kétmillió forint közé esik a Diákhitel Központ vezetőjének fizetése, de a GYSEV, a Regionális Fejlesztési Holding, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht, a Magyar Befektetési és Kereskedelmi Kht (ITD), a Garantiqa-Hitelgarancia, vagy éppen a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. is hasonló nagyságrendű bért juttat vezérigazgatójának.

Az erdészetek vezetői 725 ezer és 1,063 millió forint közötti alapbért visznek haza, míg például a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatójá 300 ezer, a Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő és értékesítő Kft. ügyvezető igazgatójá pedig 509 ezer forintot keres. Viszonylag nagy különbségek vannak a Volán-társaságok vezetőinek fizetéseiben, míg a Kapos és a Pannon Volánnál 900 ezer forintot meghaladó alapbér jár a vezérigazgatónak, addig a Bakony Volánnál csak valamivel több mint 400 ezer forintot kínál vezetőjének.

Az állami, tehát közpénzzel dolgozó társaságok vezetőinek jövedelmi viszonyai már régóta témát adnak a sajtónak, az Index 2008 elején már kérelmezte a Vagyonkezelőtől az adatok kiadását, de az állami tulajdonos képviselőjénél akkor még úgy gondolták, hogy mindez nem tartozik a közvéleményre. A lap perre vitte az ügyet, közben pedig az MNV elkezdte nyilvánosságra hozni a vonatkozó számokat.

A Napi Gazdaság számításai szerint a tőzsdei cégeknél az igazgatósági elnök átlagosan évi 5,3, az igazgatóság tagja pedig 3,72 millió forintot visz haza.

Olvasóink írták

 • 13. KolompárRómeó 2009. szeptember 16. 07:35
  „Kedves Emberek,

  az orszag nagyon nehez helyzetben van, mindenhonnan penzt kell elvonni. De mivel ez az orszag a vilag legstabilabb orszaga (mindig 3 ev mulva lesz mar jo, mindig 5 ev mulva lesz euro), igy ugye mindenki megerti, hogy megint adot emelunk adocsokkentes cimen.

  Valamibol csak finanszirozni kell ezeket a jo elFtarsakat!”
 • 12. trainman 2009. szeptember 15. 23:54
  „Szerintem mindenki egyetért velem, jobb vagy baloldali nézetű is, ezek a pénzek nem megérdemelt pénzek!
  Amíg egy munkás keres havi 100 ezret, bruttóba, addig ezek a 100 milliók, meg a többi "kis" milliók irritálnak minket!
  Ott lett elszúrva az egész, hogy hagytuk szabadon rabolni ezt a bandát!
  Elkúrtuk! Nem kicsit! Nagyon!”
 • 11. comet 2009. szeptember 15. 23:35
  „a baloldali kormány ezek szerint a vezetők, és sleppjük bérével próbálta ellensúlyozni a dolgozók stagnáló vagy éppen visszaeső bérét. Így már érthető a 150 ezer forintos átlagbér. Egy vezető bére a prémiummal akár több tucat dolgozó bérét is feltornázhatta a javuló kereseti átlagra.
  Az MSZP egy piszkos csibész saját zsebre dolgozó társaság, aminek köze nincs a baloldalhoz.
  A szavazó tábora a sleppje mellett azokból a güggyentekből áll, akik ezt képtelenek megérteni.
  Bár bázisuk stabil, mert innen butulni már nem lehet, de hálistennek törpe kisebbséget képeznek az IQ megoszlás törvénye miatt.
  Ezért fontos böszmééknek a lakosság és ellenzék megosztása.”
 • 10. M_R 2009. szeptember 15. 22:49
  „9349779 2009.09.15. 19:44

  A normális ember fizetése is 80 körül mozog és nincs fdelelőssége..bármennyire is tagadjuk nem mindenki válalna ilyen beosztást. Nos a szakképzetlen tapasztó sárdagasztók hetvenkednek, hogy ők is megcsinálnák elvezetnék a céget

  Azért havi 200-300 ezerért már lenne aki elvállaná. Amit egyetlen "végkielégítésre" elszórtak abból 50 évig lehetne ennyit fizetni. Aki meg többet akar keresn iaz menjen máshová, ne állami/önkormányzati céghez. Az állami cégeknél maximálni kellene a fizetéseket, aki nem igazgató/vezető az kapjon maximum 150 ezret.
  Egyből lehetne töredékére csökkenteni a fizetésekre elszórt milliárdokat.”
 • 9. SP 2009. szeptember 15. 22:48
  „http://nol.hu/belfold/az_allami_es_onkormanyzati_cegvezetok_fizetesi_toplistaja”
 • 8. gerbera 2009. szeptember 15. 21:42
  „Így volt ez a kádár rendszerben is ,vezetők havonta méltánytalan nagy összeget raktak el,ettől szenved az ország ,még kisemberek nyomorúságos fizetésükből családot nem tudnak eltartani,és akkor azt mondják rendszerváltás volt ,de nem a munkás rétegnek ,hanem a husosfazék mellett ülőknek,multban mint vezetők ,rendszer rablás meghozta nekik a vörösbáró címet ,ahol vezetők voltak ,ott tulajdonossá váltak ,,miből,,,hát a cikk éppen erről szól ...csődbe vitték az országot ,de a nagy fizetéseket elrakják,hétszük esztendőre, ujra kezdésre,hogy még továbbra lehetőségük legyen kormányra kerülni ,és tovább rombolni a gazdaságot......elég volt elvtársak....”
 • 7. Johns 2009. szeptember 15. 20:56
  „És mi van ha kiderül?Ki lepődne meg azopn,hogy kik azok és egyébként is azt irnak és mondanak amit akarnak...mi a fasznak stresszelünk ezen?”
 • 6. Zsoltee0716 2009. szeptember 15. 19:37
  „Szeged tv-be mutaták, de én nem találom a szegedvaros.hu oldalán azt, hogy üvegzseb!

  Ha valaki talált valamit kérném jelezze már itt!

  Köszönöm!”
 • 5. magyarok 2009. szeptember 15. 19:30
  „szereintem ha az 1/3-át kapnák az is sok lenne! Hol van ez a normális ember fizetésétől?”
 • 4. maci52 2009. szeptember 15. 18:31
  „Hű de berezeltek,még többet fognak lopni,ezen a hátra lévő kis időben.
  Ilyen politikai elit,ilyen benyaló policáj,ilyen rabló banda még nem volt az országban a Tatárjárás óta.”
 • 3. dred 2009. szeptember 15. 18:25
  „Van még állami cég ? Nem adtunk el mindent ?”
 • 2. Logaritmus 2009. szeptember 15. 18:20
  „Jó, hogy van ez az új jogszabály csak nem értem, hogy miért nem természetes mindez 20-30 éve?”
 • 1. Lúdasmatyi 2009. szeptember 15. 17:48
  „Már épülnek a politikai elit számára a börtönök!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik-szocialista összetűzés az Európai Parlamentben

Göncz Kinga úgy vélte, Morvai "folytatta azt a fideszes hagyományt", hogy a magyar konfliktusok az EP asztalára kerüljenek. Tovább olvasom