Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Az utolsó szamuráj

Nathan Algren kapitány (Tom Cruise) sodródó ember, valaha vívott harcai távoliak és értelmüket vesztették. Egykor a becsületért és a hazáért kockáztatta életét, de a polgárháború óta a világ megváltozott, a célszerűség felváltotta a bátorságot, az önérdek lépett az önfeláldozás helyébe, a dicsőségnek pedig nyoma veszett.
Különösen az amerikai nyugaton, ahol Algren kapitánynak az indiánok elleni hadjáratban vállalt szerepe kiábrándultsággal végződött. Valahol a Washita-folyó környéki könyörtelen pusztákon Algren elvesztette a lelkét.

Egy világgal odébb egy másik harcos látja szétesni addigi életmódját. Ő Katsumoto (Ken Watanabe), a harcosok egy ősi csoportjának, az életüket a császár és a haza szolgálatának szentelő szamurájoknak az utolsó vezetője. A modernitás körbevette az ősi Japánt is. A távíróvonalak és a vasút, mely elhozta a haladást, azon értékeket és törvényeket fenyegetik, melyek szerint a szamurájok addig évszázadokon keresztül éltek és haltak. De Katsumoto nem adja harc nélkül.


A két harcos útja találkozik, mikor az ifjú japán császár Algrent az ország első, modern, sorozott hadseregének kiképzésével bízza meg. De ahogy a császár tanácsadói egy nyugatiasabb és kereskedelembarát kormányzatot előkészítve mindent elkövetnek a szamurájok felszámolására, Algrenre váratlanul mély benyomást gyakorolnak találkozásai a szamurájokkal, mivel világszemléletük egykori önmagára emlékeztetik. A hányatott sorsú amerikai katona hirtelen két korszak és világ közti küzdelem középpontjában találja magát. A becsülete az egyetlen, ami vezérelheti.

Info

Edward Zwick rendező:
„Először tizenhét évesen láttam A hét szamurájt Kuroszavától, és azóta több tucatszor néztem meg. Abban a filmben minden benne van, amit egy rendezőnek tudnia kell a történetmesélésről, a jellemfejlődésről, az akció rögzítéséről, egy téma dramatikussá tételéről. Ezután Kuroszava minden filmjét tanulmányoztam. Bár akkor még nem tudtam, ez indított el a filmkészítővé válás útján."

A sokáig történészhallgató Zwicket a Mejdzsi-restaurációként ismert korszak ragadta meg leginkább.

„Mindenekelőtt ez az átmenet ideje volt. A régiből a modernbe való átlépés pillanata minden kultúrában megrendítő és drámai. Ugyanakkor csodálatosképp vizuális is. Minden kép, táj és belső a történetet meséli - a régi és az új ellentétét: keménykalapos férfi sétál el egy kimonós nő mellett, ismétlőfegyvert elsütő férfi áll szemben egy kardforgatóval."
Zwicktől nem idegen ez a korszak, Az 54. hadtest és a Szenvedélyek viharában című filmjei is a 19. század végén játszódnak.
„Van valami megindító, sőt hipnotikus abban, ha olyan időkben figyelünk meg egy személyes átalakulást, amikor az egész kultúra is nagy változásokon megy át körülötte."

Tom Cruise:

„Mély tisztelettel és erőteljes érzelmekkel viseltetem a japán kultúra és nép, valamint a szamurájok eleganciája és szépsége, az erőt, odaadást, szenvedélyes hűséget, az adott szó melletti elkötelezettséget tanító Busidó iránt. Több ez, mint szamuráj harcosok számára írt erkölcskódex: hatékony módja az élet vezetésének, bármilyen életének. Mikor Eddel leültünk, hogy beszélgessünk a produkcióról, tudtam, hogy meg kell csináljam ezt a filmet. Nagyon erős a kapcsolódásom a témájához, csakúgy, mint a történet szereplőihez."

A minden modern iránti vágy nem hagyott helyet a szamurájoknak, mesés kardjaikkal és ódivatú gondolataikkal a becsületről, melyeket itt a Ken Watanabe által alakított Katsumoto és odaadó harcosai képviselnek. Katsumoto számára a kihívás abban áll, hogy megtartsa személyes elveit egy olyan társadalomban, amely már nem értékeli azokat semmire. Az ő küzdelme, különösen Algren saját, spirituális utazásával egybefűzve volt az, ami Zwicket vonzotta.

„Történetünk romantikus kaland, a szó legtágabb értelmében, ugyanakkor személyes odüsszeia is. A kihívás abban állt, hogy olyan történetet alkossunk, amelyben a figurák belső tája és a történet epikus háttere egymásra rímel."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvonás az egészségügytől

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumtól (ESZCSM) 6,7 milliárd forintot vonnak el az… Tovább olvasom