Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Bajnai: reformok kellenek, kiigazítás nem

Bajnai Gordon szerint az elmúlt egy év a gazdasági növekedést elindítását szorgalmazó lépései szükségesek voltak, de nem elégségesek, még számos változtatásra lesz szükség. A kormányfő azt mondta: a magyar társadalom "válságállónak" bizonyult; reformok kellenek, kiigazítás már nem.
A kormányfő a Politikatörténeti Alapítvány közéleti vitasorozatának szerdai rendezvényén Budapesten úgy fogalmazott: a növekedés beindításához szükséges további intézkedésekhez egy év alatt már sem elegendő ideje, sem politikai mandátuma, sem elegendő gazdasági, pénzügyi mozgástere, szervezeti, személyi háttere nem volt az általa vezetett kormánynak.

A miniszterelnök a Válságban és válság után című előadásában kiemelte: reméli, hogy az új kormánynak kellő bölcsessége lesz ahhoz, hogy ne térjen le a józan ész útjáról, és az ország érdekeit szolgáló szerkezeti reformokat lép meg. Bajnai Gordon úgy vélekedett, hogy a feladat legfájdalmasabb, legsokkolóbb részét kormánya elvégezte, reformokra igen, de olyan fájdalmas kiigazításra, amely Európa több országára vár, nem lesz már szükség Magyarországon.

Hangsúlyozta: kormánya egy éve három dologra vállalkozott, e szerint a céljuk az volt, hogy visszafordítsák az országot a szakadék széléről, elindítsák a növekedés felé vezető pályán, illetve hogy az elkerülhetetlen fájdalmat az elviselhetőségen belül tartsák a magyar társadalom számára.

Az első célt, a stabilizációt Magyarország elérte - közölte Bajnai Gordon, hozzátéve: a számok, azaz a forintárfolyam, a jegybanki alapkamat, a kamatfelár, magukért beszélnek. Felidézte, hogy ennek érdekében Európa legnagyobb, 1.200 milliárd forintos költségvetési korrekcióját kellett végrehajtani. De - fűzte hozzá - ennek keretében tartós kiigazítást jelentő strukturális változtatásokról is döntöttek.

A kormány második céljával kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: megpróbálták a növekedés alapjait lerakni, hogy Magyarország "kinőhessen" az adósságcsapdából, és felnőhessen Európához, de a következő években sokkal több reformlépésre lesz szükség. A szerkezeti reformok között szólt a nyugdíjreformról, a szociális rendszert érintő változásokról és az adólépésekről.

A nyugdíjak kapcsán leszögezte: a rendszer a következő 30-40 évre fenntarthatóvá vált, de ez nem azt jelenti, hogy nem kellene új rendszert kitalálni, erre most lesz idő. A szociális rendszerről úgy vélekedett: nem teljes reformot csináltak, e területen még számos lépésre lesz szükség; amit tettek, az a "pénzmegtakarítás" mellett a munkára való ösztönzést szolgálta.

Az adórendszer átalakításának célja az volt, hogy a munkát állítsuk a társadalmi megbecsülés központjába - mondta a miniszterelnök. Mint mondta, minden, a kormány által szorgalmazott változásnak a célja az volt, hogy a foglalkoztatás strukturálisan átalakuljon.

A kormányfő a harmadik cél, a fájdalmas kevésbé elviselhetetlenné tételét szolgáló intézkedések között kiemelte a munkahelybővítésről, a lakhatás támogatásáról, a közbiztonság erősítéséről, a legelesettebbek védelméről és szélsőségek elleni fellépésről szóló lépéseket.

Bajnai Gordon úgy vélekedett: a magyar társadalom "válságállónak" bizonyult, képes volt ezt az egy évet komolyabb sztrájk, tűntetés nélkül végigcsinálni.

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon azt mondta: ma csodaváró hangulat van a társadalomban. A csodavárás és a reményvesztettség helyett azonban az egyetlen sikeres mód, hogy kijöjjön az ország a válságból, a szívós, tartós, fegyelmezett munka, amit utólag hívnak majd "gazdasági csodának" - fejtette ki.

Szerinte májustól politikai mandátummal jóval több cselekvési tér nyílik meg az új kormány előtt, de - fűzte hozzá - senki ne higgye, hogy annak a kabinetnek alapvetően más a mozgástere lesz a jelenleginél.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. április 08. 09:08
    „"A kormányfő azt mondta: a magyar társadalom "válságállónak" bizonyult."

    Értsd: a magyar torkán mindent le lehet nyomni, mert birka. Azaz lehet tovább lopni-csalni-hazudni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV-ügy: újabb öt gyanúsítottat hallgattak ki

Újabb öt gyanúsítottat hallgatott ki szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság a BKV-ügyekkel… Tovább olvasom