Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Baltás gyilkos fordította le Szabó Magda regényét

Budapest - Szabó Magda Az ajtó című regényét fordította le anyanyelvére a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarov, az azeri baltás gyilkos.

Az ajtó (azeriül: Qapi) az első regény, amelyet átültettek azeri nyelvre - olvasható a Trend Life azeri hírportálon:

http://ru.trend.az/life/literary/1825686.html.

A fordítást, amely AssA-Irada azerbajdzsáni hírügynökség gondozásában látott napvilágot, Ramil Safarov 2009 októberében elhunyt édesanyja emlékének szenteli.

A könyv előszavában Ramil Safarov kiemeli, hogy sok a rokon vonás a magyar és azeri nők életformájában, kultúrájában és történetében. Megjegyzi, hogy "megalapozatlan és igazságtalan elítéltetése ellenére" sem veszítette el tiszteletét a magyar nép iránt, és a regény lefordításával szeretne hozzájárulni "mégoly csekély mértékben is a két nép közti barátsághoz".

Hét éve, 2004 februárjában gyilkolta meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyik kollégiumi épületében az akkor 26 éves Ramil Safarov azeri katonatiszt 27 éves örmény évfolyamtársát, Gurgen Markarjánt. Mindkét katonatiszt a NATO békepartnerségi programjának keretében tartott tanfolyamon vett részt. Az azeri baltás gyilkost 2007 februárjában ítélték jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre. Safarov leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Olvasóink írták

  • 2. macs 2011. február 09. 15:29
    „Most őszintén, mi gond ezzel?”
  • 1. Rosmary53 2011. február 09. 14:12
    „Csak megjegyzem a cikket olvasva, hogy Szabó Magda egyebek mellett több mint 20 regényt is írt...művelt lesz az azeri nép a magyar írónő műveiből (?) Harminc év... kegyetlen hosszú idő bezárva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalás gyanúja miatt indult eljárás Ferihegyen

Budapest - Csalás gyanúja miatt indított eljárást a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) ismeretlen… Tovább olvasom